Διορία μίας εβδομάδας δίνει ο πρωθυπουργός στα υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς και οργανισμούς, προκειμένου να καταγράψουν την ακίνητη περιουσία που διαθέτουν -και, φυσικά, πώς την αξιοποιούν- αλλά και ποια άλλα ακίνητα μισθώνουν για τις υπηρεσίες τους. Με την επιστολή του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης, Παν. Μπαλτάκου, οι υπουργοί υποχρεώνονται σε διάστημα επτά ημερών να ενημερώσουν για τα ακίνητα που διαθέτει κάθε υπουργείο.

Η επιτακτική ανάγκη να μπει «μαχαίρι» στις σπατάλες του Δημοσίου, φέρνει στο προσκήνιο την αξιοποίηση της κρατικής ακίνητης περιουσίας και των κτιρίων που διαθέτει το Δημόσιο και που μένουν ανεκμετάλλευτα. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια στιγμή που κτίρια σε κεντρικά σημεία της Αθήνας έχουν μετατραπεί σε «φαντάσματα», ο κρατικός προϋπολογισμός βαρύνεται με δεκάδες εκατ. ευρώ για την ενοικίαση ακινήτων που στεγάζουν υπουργεία ή άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

Στοιχεία

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν έρθει επίσημα στη Βουλή, το 2009, το δημόσιο πλήρωσε συνολικά για ενοίκια το ποσό των 178,16 εκατ. ευρώ ενώ το 2010, έδωσε 169,7 εκατ. ευρώ. Πέρυσι, σε χρονιά μεγάλης κρίσης, δόθηκαν 155,77 εκατ. ευρώ για ενοικιάσεις κτιρίων.

Από τις πιο? σπάταλες υπηρεσίες είναι το ΣΔΟΕ που δίνει 4,1 εκατ. ευρώ, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, 2,1 εκατ. ευρώ αλλά και οι υπηρεσίες της Βουλής που ξοδεύουν περί τα 5,1 εκατ. ευρώ.

Επίσης, το υπουργείο Εσωτερικών καταβάλλει 1,3 εκατ. ευρώ για μισθώματα κτιρίων ενώ οι Ανεξάρτητες Αρχές (για τις οποίες υπάρχει εισαγγελική έρευνα) δίνουν 5 εκατ. ευρώ το χρόνο για να ενοικιάζουν γραφεία. Πιο χαρακτηριστική η περίπτωση του Συνηγόρου του Πολίτη ο οποίος πληρώνει 1,2 εκατ. ευρώ για κτίριο πίσω από το Χίλτον. Ιδιοκτήτης του ακινήτου είναι? η μονή Βατοπεδίου.

Αλλες «σπάταλες» υπηρεσίες είναι τα κτίρια που στεγάζουν δικαστήρια στην περιφέρεια όπου δίνονται 4,7 εκατ. ευρώ ενώ μόνο οι δικαστικές υπηρεσίες του Πειραιά πληρώνουν για μισθώσεις κτιρίων 1,1 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Επίσης, το 2010, μόνο για τα μισθώματα των ακινήτων τριών υπηρεσιών του υπουργείου Περιβάλλοντος, δαπανήθηκαν περισσότερα από 8 εκατ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα για τα κτίρια των υπηρεσιών Περιβάλλοντος εκταμιεύθηκαν 2.975.359 ευρώ, των υπηρεσιών Ενέργειας 4.655.253 ευρώ και των υπηρεσιών Δασών 527.656 ευρώ.

Αξιοποίηση

Απίστευτα ποσά σπαταλώνται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το οποίο πληρώνει πάνω από 25 εκατ. ευρώ το χρόνο για υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και 3,1 εκατ. για την Πυροσβεστική.

Κι όμως, αυτή η απίστευτη σπατάλη θα μπορούσε να περιοριστεί αν το κράτος είχε ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό αξιοποίησης των ακινήτων του. Χαρακτηριστική η περίπτωση του κτιρίου του «Κεράνη» στη Λ. Θηβών 196-198 στου Ρέντη, ένα κτίριο για το οποίο δαπανήθηκαν περί τα 70 εκατ. ευρώ για αγορά και ανακατασκευή, αλλά από το 1998 δεν έχει στεγάσει καμιά κρατική υπηρεσία.

Στο προσκήνιο αναμένεται να έρθει και το σχέδιο «Ηφαιστος» που είχε εκπονήσει η ΚΕΔ προ τριετίας και το οποίο πρότεινε την ανακατασκευή κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας, για την μετεγκατάσταση κρατικών υπηρεσιών. Τα ακίνητα «φαντάσματα» είναι τα εξής: Φιλελλήνων 13-15 (ανήκει στο ΤΕΑΔΥ), Αξαρλιάν 7 (ΙΚΑ), Βουλής 8-10 (ΟΑΕΕ), Βουλής 6 (ΙΚΑ), Ακαδημίας και Ζαλοκώστα (ΚΕΔ), Σταδίου 58 (ΤΕΑΔΥ), Μενάνδρου 27-29 (ΙΚΑ), Ιουλιανού 36 (Ταμείο Αστυνομικών), Μενάνδρου 48 (ΙΚΑ), Κουμουνδούρου 23 (ΕΤΑΠΜΜΕ), Βουλής 2 (κληροδότημα), Καποδιστρίου (Α\’ Βοηθειών), Αγίου Κωνσταντίνου 43 (ΕΤΑΑ), Σωκράτους 65-67 (ΤΕΑΙΤ), Πειραιώς 22 (ΤΕΑΙΤ), Φιλελλήνων και Ξενοφώντος (κληροδότημα), Στουρνάρη (κληροδότημα), Αναπήρων Πολέμου – Κολωνάκι (Κληροδότημα), ξενοδοχείο «La Mirage» (Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας).

Σπατάλη

Χαρακτηριστική περίπτωση σπατάλης το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών το οποίο -αν και βασικός διαχειριστής της κρατικής ακίνητης περιουσίας μέσω της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.)- πληρώνει για να στεγάσει τις κεντρικές υπηρεσίες του, πάνω από 6,2 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με έγγραφο του Ευάγγ. Βενιζέλου, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, τα μισθώματα κτιρίων, στα οποία στεγάζονται δημόσιες οικονομικές και κτηματικές υπηρεσίες, ανήλθαν στα 27,2 εκατ. ευρώ, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία καταβάλλουν κάθε χρόνο για τις στεγαστικές τους ανάγκες, ενοίκια ύψους 37 εκατ. ευρώ.


Τα 21 ακίνητα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν

  • Φιλελλήνων 13-15 (ανήκει στο ΤΕΑΔΥ) – 2.087 τ.μ.
  • Αξαρλιάν 7 (ΙΚΑ) – 864 τ.μ.
  • Βουλής 8-10 (ΟΑΕΕ) – 2.577 τ.μ.
  • Βουλής 6 (ΙΚΑ) – 1.444 τ.μ.
  • Ακαδημίας και Ζαλοκώστα (ΚΕΔ)
  • Σταδίου 58 (ΤΕΑΔΥ) – 2.196 τ.μ.
  • Μενάνδρου 27-29 (ΙΚΑ) – 662 τ.μ.
  • Ιουλιανού 36 (Ταμείο Αστυνομικών) – 2.524 τ.μ.
  • Μενάνδρου 48 (ΙΚΑ) – 1.316 τ.μ.
  • Κουμουνδούρου 23 (ΕΤΑΠΜΜΕ) – 1.142 τ.μ.
  • Βουλής 2 (κληροδότημα)
  • Καποδιστρίου (Α΄ Βοηθειών)
  • Αγίου Κωνσταντίνου 43 (ΕΤΑΑ) – 1.910 τ.μ.
  • Σωκράτους 65-67 (ΤΕΑΙΤ) – 7.809 τ.μ.
  • Πειραιώς 22 (ΤΕΑΙΤ) – 1.573 τ.μ.
  • Φιλελλήνων και Ξενοφώντος (κληροδότημα)
  • Στουρνάρη (κληροδότημα)
  • Αναπήρων Πολέμου – Κολωνάκι (Κληροδότημα)
  • Ξενοδοχείο «La Mirage» (Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας)
  • «Κτίριο Κεράνη» (Λ. Θηβών 196-198) – 45.000 τ.μ.

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook