Οι πορτογαλικές αρχές έστειλαν ενισχύσεις το πρωί της Πέμπτης στη νήσο Μαδέρα, προκειμένου να βοηθήσουν στην κατάσβεση των εκτεταμένων πυρκαγιών που ήδη έχουν καταστρέψει δύο κατοικίες στα περίχωρα της πρωτεύουσας Φουνσάλ αν και οι τοπικές αρχές τονίζουν με αισιοδοξία πως το ένα από τα δύο μέτωπα έχει αρχίσει να υποχωρεί.

Ένα μεταγωγικό αεροσκάφος του στρατού απογειώθηκε από τη Λισαβόνα μεταφέροντας 83 πυροσβέστες, ανακοίνωσε η Εθνική Αρχή Πολιτικής Προστασίας, ενώ εντός των προσεχών ωρών αναμένεται στη νήσο του Αρχιπελάγους και ο υπουργός Εσωτερικών Μιγκέλ Μασέντου.

Την Πεμπτη το πρωί τουλάχιστον τρία μέτωπα συνέχιζαν να μαίνονται στη Σάντα Κρουζ, την Καλιέτα και τη Ριμπέιρα Μπράβα. Τουλάχιστον 100 κάτοικοι χρειάσθηκε να απομακρυνθούν από τις εστίες τους, ενώ πολλοί παραθεριστές μετακινήθηκαν από τα ξενοδοχεία τους σε άλλα καταλύματα. Αρκετοί είναι όσοι αναγκάσθηκαν να νοσηλευθούν με ελάσσονα αναπνευστικά προβλήματα λόγω του καπνού και ερεθισμούς στα μάτια.

Η κατάσταση, μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες βράδυ σε περιοχή κοντά στο Φουνσάλ, έφθασε σε ανεξέλεγκτα επίπεδα λόγω των δυνατών ανέμων, οδηγώντας τις αρχές να ενεργοποιήσουν το σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Από τις φλόγες καταστράφηκαν πολλά ακατοίκητα κτήρια, όπως και μηχανήματα στη βιομηχανική περιοχή του Παλιέιρου Φερέιρου, κοντά στην πρωτεύουσα.

Αλλά και στην ηπειρωτική χώρα, οι αυξημένες θερμοκρασίες και οι δυνατοί άνεμοι είχαν δημιουργήσει δύσκολες συνθήκες για τους 6.000 πυροσβέστες που έχουν κινητοποιηθεί για να καταστείλουν τα 200 μέτωπα, ή εστίες, που μαίνονταν χθες στη χώρα. Σήμερα, μόνον ένα μέτωπο παραμένει ενεργό, στην περιοχή της Ταβίρα, στον Νότο, εναντίον του οποίου επιχειρούν 330 πυροσβέστες, επικουρούμενοι από 90 οχήματα, τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook