Στους δρόμους κατεβαίνουν την Πέμπτη οι Ισπανοί εργαζόμενοι, αντιδρώντας στα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης Ραχόι. Διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε 80 πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ μεγάλη πορεία θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Πέμπτης στη Μαδρίτη.

Την κινητοποίηση έχουν εξαγγείλει τα δύο μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα της χώρας, UGT και CCOO, με σύνθημα «Θέλουν να ερημώσουν τη χώρα. Πρέπει να το εμποδίσουμε. Είμαστε περισσότεροι απ\’ αυτούς».

Στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων θα βρεθούν και πάλι οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι διαδηλώνουν καθημερινά κατά της λιτότητας.

«Δεν είναι μόνον οι δημόσιοι υπάλληλοι που πλήττονται, είναι χειρότερα για τους ανέργους. Και δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο εναντίον των μεγάλων περιουσιών» επισημαίνει διαδηλώτρια. «Δεν θα εκπλαγώ αν σύντομα έρθει η σειρά και των συνταξιούχων» λέει.

Ανταποκρινόμενοι στις εκκλήσεις των συνδικάτων ή των Αγανακτισμένων ή μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, οι Ισπανοί συγκεντρώνονται καθημερινά από τις 11 Ιουλίου, σχηματίζοντας ένα δάσος από μικρά πανό που έχουν μόνο τη λέξη «όχι» και ένα ψαλίδι.

Οι εργαζόμενοι κατεβαίνουν στους δρόμους στη διάρκεια του διαλείμματος για πρωινό καφέ, φωνάζοντας συνθήματα, όπως: «Ψηλά τα χέρια, πρόκειται για ληστεία».

Οι υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης φορούν κίτρινα μπλουζάκια, πράσινα αυτοί του υπουργείου Παιδείας και λευκές μπλούζες οι νοσηλεύτριες. Οι αστυνομικοί φορούν μαύρα πουκάμισα και οι πυροσβέστες κάσκες.

«Τα μέτρα αυτά δεν θα κάνουν την κατανάλωση να ανακάμψει, δεν θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και πλήττουν αυτούς που, όπως εμείς, η κατάστασή τους είναι λίγο πιο σταθερή και θα μπορούσαν να βοηθήσουν την κατανάλωση» συνοψίζει η Ινιές Κορνίντε, 44 χρόνων, υπάλληλος στο υπουργείο Δικαιοσύνης που διαδήλωνε αυτή την εβδομάδα μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών στη Μαδρίτη.

«Ήδη μείωσαν το μισθό μας κατά 5%, επιπλέον υφιστάμεθα τα ίδια μέτρα με τους άλλους, με την αύξηση του ΦΠΑ και τους άλλους φόρους. Και επίσης μάς κόβουν ημέρες διακοπών. Δεν αντέχουμε άλλο, φτάνουμε στα όριά μας» λέει ένας 35χρονος δημοτικός αστυνομικός, ο Αντρές Φερνάντες.

Η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι αντιμετωπίζει εντεινόμενες αντιδράσεις από την ισπανική κοινωνία για τις περικοπές δαπανών, που χαρακτηρίζονται οι βαρύτερες στην πρόσφατη σύγχρονη ισπανική ιστορία και ανέρχονται σε 65 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα δυόμισι χρόνια.

Ανάμεσά τους περιλαμβάνεται η κατάργηση του δέκατου τρίτου μισθού -η δεύτερη μείωση των μισθών των κρατικών λειτουργών-, η αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας και η μείωση των επιδομάτων ανεργίας.

Οι εργατικές ενώσεις έχουν προειδοποιήσει πως μία γενική απεργία θα ήταν «αναπόφευκτη» εάν η κυβέρνηση δεν ανακαλέσει τα μέτρα που πλήττουν την αγοραστική δύναμη όλων των Ισπανών και δημιουργούν κινδύνους επιδείνωσης της ύφεσης, την ώρα που τα επίσημα στοιχεία προβλέπουν υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 1,7% το 2012.

«Δεν έχουμε να πληρώσουμε»

«Δεν υπάρχουν χρήματα στα κρατικά ταμεία για να πληρώσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες» δηλώνει την ίδια ώρα ο Ισπανός υπουργός Προϋπολογισμού Κριστόμπαλ Μοντόρο.

«Πρέπει να πούμε τα πράγματα όπως έχουν» σημείωσε ο Μοντόρο απευθυνόμενος στους Ισπανούς βουλευτές, οι οποίοι πρέπει να υιοθετήσουν τα νέα μέτρα λιτότητας, ενώ κατήγγειλε και «την κληρονομιά» της προηγούμενης σοσιαλιστικής κυβέρνησης.

«Πρέπει να παραιτηθούμε από αυτά που δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν» απάντησε ο Ισπανός υπουργός στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης που επικρίνει τα μέτρα λιτότητας της δεξιάς κυβέρνησης, στα οποία περιλαμβάνεται η αύξηση του ΦΠΑ, η κατάργηση για φέτος του δώρου των Χριστουγέννων για τους δημόσιους υπαλλήλους και η μείωση του επιδόματος ανεργίας.

Την Τετάρτη, ο Μοντόρο είχε υπογραμμίσει ότι αν δεν αυξηθούν τα έσοδα του κράτους, «κινδυνεύουν οι μισθοί» των δημοσίων υπαλλήλων, προκαλώντας την οργή της αντιπολίτευσης και των συνδικάτων.

Οι Βρυξέλλες επέβαλαν στη χώρα σκληρά μέτρα με αντάλλαγμα τη βοήθεια που θα δοθεί στις ισπανικές τράπεζες, η οποία θα φτάσει έως και τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Παρουσιάζουμε μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα μας επιτρέψουν να χρηματοδοτούμαστε καλύτερα, να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο εξωτερικό μας χρέος (…) το οποίο μας κάνει να διατρέχουμε κίνδυνο στους κόλπους της Ευρώπης, στους κόλπους του ευρώ» υπογράμμισε ο Μοντόρο.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook