Νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη μέχρι και σε 60 δόσεις ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, ενώ ειδική ρύθμιση δρομολογείται για τις επιχειρήσεις με μεγάλες οφειλές προς την εφορία, για τις οποίες θα προβλέπονται μέχρι 44 δόσεις.

Ταυτόχρονα, στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών τίθενται οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις, που δεν περαιώθηκαν με την τελευταία ρύθμιση, στο πλαίσιο της αγωνιώδους προσπάθειας του υπουργείου Οικονομικών να αντλήσει έσοδα και να περιορίσει τη «μαύρη τρύπα» των φορολογικών εσόδων, η οποία στο πρώτο εξάμηνο του έτους αγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

Επίσης, καθιερώνονται αυστηρότερες ποινές για την εκ προθέσεως μεγάλη φοροδιαφυγή, εκλογικεύονται τα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις και συγκροτείται Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων στο υπουργείο Οικονομικών, στα πρότυπα της ΕΛ.ΑΣ.

Ληξιπρόθεσμα και το 2013

Σε ό,τι αφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη, το ΥΠΟΙΚ, με την άδεια της τρόικας, προτίθεται να διευρύνει την ισχύουσα ρύθμιση, που προβλέπει μέχρι 24 δόσεις και υπό προϋποθέσεις μέχρι 48, και να αυξήσει τον αριθμό των δόσεων σε 60.

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όσοι φορολογούμενοι έχουν οφειλές τις οποίες δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν, θα προβλέπεται μείωση των προσαυξήσεων, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων ή και διαγραφή, αν καταβληθεί η οφειλή εφάπαξ. Θα εντάσσονται τα φυσικά πρόσωπα με οφειλές μέχρι 10.000 ευρώ και τα νομικά πρόσωπα με οφειλές μέχρι 75.000 ευρώ.

Η υφιστάμενη ρύθμιση λήγει στις 31 Ιουλίου και το πιθανότερο είναι να αντικατασταθεί με τη νέα.

Παράλληλα, θα ισχύσει νέα, ειδική ρύθμιση, για την αποπληρωμή των φετινών εκκαθαριστικών φόρου εισοδήματος, ειδική εισφορά, τέλος επιτηδεύματος, ΕΤΑΚ κ.λπ., το συνολικό ποσό των οποίων κάθε φορολογούμενος θα μπορεί να πληρώσει σε 9 ή 10 μηνιαίες δόσεις, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 100.000 ευρώ.

Ο κ. Μαυραγάνης εξήγγειλε, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, νέα ρύθμιση για το 2013, πιο διευρυμένη. Οπως διευκρίνισαν στελέχη του ΥΠΟΙΚ, στη ρύθμιση αυτή θα μπορούν να ενταχθούν όλοι οι φορολογούμενοι, οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις ή έχουν υποβάλει ανακριβείς δηλώσεις για φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ φόρους μεταβίβασης ακινήτων, φόρους περιουσίας και άλλες επιβαρύνσεις υπέρ του Δημοσίου.

Οι υπόχρεοι θα κληθούν να υποβάλουν αρχικές ή διορθωτικές δηλώσεις και ο επιπλέον φόρος, που θα προκύπτει από τις δηλώσεις αυτές, θα μπορεί να εξοφληθεί σε πολλές μηνιαίες δόσεις.

Ιδιαίτερα ευνοϊκή ρύθμιση θα προωθηθεί για τις επιχειρήσεις με μεγάλες οφειλές προς την εφορία. Θα προβλέπεται, συγκεκριμένα, η διαγραφή του συνόλου των προσαυξήσεων και των προστίμων για ληξιπρόθεσμα χρέη και φορολογικές παραβάσεις και καταβολή των οφειλών σε δόσεις, ανάλογα με το ύψος των ακαθάριστων εσόδων, που θα κλιμακώνονται μέχρι και σε 44.

Οι επιχειρήσεις που αποδέχονται τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και παραβάσεις, θα απαλλάσσονται από τις χρηματικές ποινές και θα εντάσσονται στη ρύθμιση, καταβάλλοντας κάθε μήνα ή τρίμηνο ένα τμήμα του οφειλόμενου φόρου, το οποίο θα αντιστοιχεί σε ποσοστό (3% έως 5%) των ακαθάριστων εσόδων τους, βάσει των δηλώσεων που υποβάλλουν.

Εξάλλου, ο κ. Μαυραγάνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε πως θα εξεταστεί η εξαίρεση από την κατάσχεση της 1ης κατοικίας για χρέη προς Δημόσιο, υπό προϋποθέσεις (εννοούσε τα ακίνητα, με μικρομεσαίες αντικειμενικές αξίες), ενώ δεν θα εξαιρούνται πολυτελή ακίνητα, ακόμα και αν χαρακτηρίζονται πρώτη κατοικία.

Φοροδιαφυγή

Σε ό,τι αφορά τη φοροδιαφυγή, ο κ. Μαυραγάνης είπε πως το ΥΠΟΙΚ σχεδιάζει να καταστήσει αυστηρότερες τις ποινές για όλους όσοι πραγματοποιούν εκ προθέσεως φοροδιαφυγή μεγάλου ύψους και «η δίωξη δεν θα σταματά με το συμβιβασμό».

Παράλληλα, όμως, διαπιστώνεται ότι τα πρόστιμα είναι υψηλά και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζεται ο αρχικός φόρος και αντικειμενικά αρκετές επιχειρήσεις, ακόμα και αν είναι εν λειτουργία, δεν μπορούν να τα αποπληρώσουν, χωρίς να απειληθεί η βιωσιμότητά τους.

Σημείωσε πως σε άλλα προηγμένα φορολογικά συστήματα της Ε.Ε., την εμπειρία των οποίων μελετούμε, σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής, καταλογίζεται ο φόρος, ένα λογικό πρόστιμο και οι τόκοι (μηνιαίες προσαυξήσεις).

Προκειμένου να θωρακιστεί ο φορολογικός μηχανισμός, θα συγκροτηθεί Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων στις ΔΟΥ, κατά τα πρότυπα εκείνης που λειτουργεί στην Ελληνική Αστυνομία

Κλείσιμο εκκρεμών υποθέσεων

Προωθείται το κλείσιμο των εκκρεμών υποθέσεων του παρελθόντος, με τη διαδικασία των συνοπτικών ελέγχων. Οπως είπε ο κ. Μαυραγάνης, θα χρησιμοποιήσουμε μια παλιά απόφαση που αφορά στο συνοπτικό έλεγχο, με βάση μια λίστα από αντικείμενα που πρέπει να ελεγχθούν, για να εισπράξουμε φόρους από ανέλεγκτες υποθέσεις.

Η απόφαση-εγκύκλιος, που υπονοεί ο κ. Μαυραγάνης, είναι η ΠΟΛ. 1072/2011, με θέμα «Ελεγχος φορολογικών υποθέσεων επιτηδευματιών, επίλυση φορολογικών διαφορών, βεβαίωση και καταβολή των φόρων», η οποία, πριν εφαρμοστεί, θα επικαιροποιηθεί στα τωρινά δεδομένα. Η ΠΟΛ. 1072/2011 καθόριζε τον τρόπο και τη διαδικασία ελέγχου των ανέλεγκτων υποθέσεων φορολογίας εισοδήματος και λοιπών φορολογιών επιτηδευματιών, που αφορούσαν στις χρήσεις που έκλεισαν μέχρι και 31/12/2009. Η νέα απόφαση θα κινείται στο ίδιο πλαίσιο της ΠΟΛ. 1172/11, που καθόριζε ότι ο έλεγχος διενεργείται κατά προτεραιότητα σε υποθέσεις που διαπιστώνονται:

1. Ουσιαστικές παραβάσεις του ΚΒΣ ή δελτία πληροφοριών ή άλλα στοιχεία για φοροδιαφυγή.

2. Μη υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ κ.λπ.

3. Υφίστανται αδικαιολόγητα μεγάλα πιστωτικά υπόλοιπα ΦΠΑ.

4. Κατασχεθέντα βιβλία και στοιχεία ή φορολογικές ταμειακές μηχανές ή φορολογικοί μηχανισμοί.

5. Απώλεια βιβλίων και στοιχείων.

6. Χρήση αναπτυξιακών νόμων.

7. Δεν αποδέχτηκαν την περαίωση.

naftemporiki.gr