Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν το πακέτο προς την Ισπανία, που θα διοχετευτεί στην ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών. Η τηλεδιάσκεψη των «17», που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι, κατέληξε στην έγκριση του μνημονίου κατανόησης, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λυκ Φρίντεν, το οποίο θα υπογραφεί τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα, τα ισπανικά spread είχαν αγγίξει νέα ρεκόρ πριν την τηλεδιάσκεψη -ενώ ενδεικτικές του κλίματος ήταν οι αντικρουόμενες αναφορές για το εάν η περιφέρεια της Βαλένθια ζήτησε ή όχι «εσωτερική διάσωση» από την Μαδρίτη: Ο Ισπανός υπουργός Προϋπολογισμού Κρ.Μοντόρο δήλωσε «έκπληκτος» από την αναφορά στα ισπανικά ΜΜΕ πως η περιφέρεια ζητά βοήθεια από τη Μαδρίτη για να εξυπηρετήσει το χρέος της.

Όπως είπε μετά την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup ο Λ.Φρίντεν, η εκταμίευση των κεφαλαίων δεν θα γίνει αμέσως «καθώς η ανάλυση για τα επιμέρους τραπεζικά ιδρύματα βρίσκεται σε εξέλιξη». «Η συμφωνία των υπουργών των \”17\” υπάρχει, και αυτό σημαίνει πως το πρόγραμμα μπορεί να συνεχίσει» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τα όσα αποφάσισε το Eurogroup, ο ΕFSF θα δεσμεύσει 30 δισ. ευρώ στο ξεκίνημα του προγράμματος, «τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση έκτακων και απροσδόκητων αναγκών χρηματοδότησης».

Η Ευρωζώνη έχει συμφωνήσει, κατ\’ αρχάς, να διαθέσει ποσό «μέχρι και 100 δισ. ευρώ» για την στήριξη. Το τελικό ύψος θα καθοριστεί μετά την ολοκλήρωση και των διαγνωστικών ελέγχων που πραγματοποιούν ανεξάρτητοι φορείς στις ισπανικές τράπεζες -οι υπολογισμοί ΔΝΤ και των πρώτων ελέγχων τοποθετούν τις ανάγκες περί τα 60 δισ. ευρώ.

Η Κομισιόν είχε φροντίσει την Πέμπτη να ξεκαθαρίσει πως το δάνειο θα δοθεί για την στήριξη του τραπεζικού τομέα «και μόνο» -διαψεύδοντας έτσι δημοσιεύματα που ήθελαν όσα χρήματα από το δάνειο δεν πάνε τελικά στην ανακεφαλαιοποίηση, να αξιοποιηθούν για την αγορά ισπανικών ομολόγων. Οι αναφορές αυτές «βασίζονται σε παρερμηνείες» του προσχεδίου της συμφωνίας, τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Σάιμον Ο\’ Κόνορ την Πέμπτη.

Οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της Ισπανίας – η Banco Santander, η BBVA και η Caixabank – δεν θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια, ακόμη και σε σενάριο ακραίων συνθηκών, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα διαγνωστικές.

Τα άμεσα προβλήματα περιορίζονται σε τέσσερις τράπεζες: την Bankia, την CataluynaCaixa, τη NovaGalicia και την Banco de Valencia, οι τελευταίες τρεις των οποίων έχουν εθνικοποιηθεί, και εξετάζεται το τι θα γίνει με άλλες επτά, όπως και με αρκετά μικρότερα ταμιευτήρια.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook