Οι αποδόσεις του δεκαετούς ομολόγου της Ισπανίας παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα παρά την απόφαση του Eurogroup να προχωρήσει η βοήθεια προς τις τράπεζες, μία σαφής ένδειξη ότι οι αγορές δεν πείθονται από τις αποφάσεις και ότι η Μαδρίτη μπορεί να καταθέσει αίτημα για πλήρη διάσωση.

Από το πρωί της Παρασκευής η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 7,04% ενώ μέσα στην ημέρα η απόδοση εκτινάχτηκε μέχρι και το 7,23% για να υποχωρήσει κάπως λίγο αργότερα.

Η απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης λίγο μετά το μεσημέρι δεν άλλαξε σημαντικά την κατάσταση.

Οι αγορές εκτιμούν ότι τα επίπεδα που ξεπερνούν το 7% είναι πολύ υψηλά και ότι σύντομα η Ισπανία θα χρειαστεί να καταφύγει σε αίτημα για πλήρη βοήθεια.

Επενδυτής δήλωσε στο Reuters ότι οι περισσότερες λεπτομερείς για το πακέτο βοήθειας προς τις ισπανικές τράπεζες έχουν ήδη διαρρεύσει και σημειώνει ότι «η Ισπανία δεν τα πήγε καλά στην δημοπρασία της Πέμπτης». Εκτιμά ότι «για εμένα είναι θέμα χρόνου πριν προχωρήσει σε πλήρη διάσωση».

Παράλληλα, στο εσωτερικό μέτωπο, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και τα χρέη των ημιαυτόνομων περιφερειών που συγκροτούν τη χώρα.

Η περιφέρεια της Βαλένθια ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα ζητήσει να ενταχτεί στο πρόγραμμα που ενέκρινε μόλις την προηγούμενη ημέρα η κυβέρνηση γιατί δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα χρέη της.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook