Όχι άλλα οριζόντια μέτρα, γιατί δεν τα αντέχει η κοινωνία, και αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και της δανεικής σύμβασης άμεσα με ταυτόχρονη ανάπτυξη, είναι τα σημεία τα οποία θεωρεί απαραίτητα, για να βγει η χώρα από τη κρίση, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.

Μιλώντας το Σάββατο στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος του ανέφερε: «Δεν είναι δεδομένο ότι έχουμε ξεφύγει από χρεοκοπία, ούτε δεδομένη η παραμονή στο ευρώ, αν δεν ασκηθούν συγκεκριμένες πολιτικές βαθειάς προοδευτικής μεταρύθμισης με ίση κατανομή των βαρών».

Ακόμη, ανέφερε ότι γίνεται σε κυβερνητικό επίπεδο επεξεργασία ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανασυγκρότηση της χώρας και αυτό απαιτεί, όπως είπε, «μια δύσκολη και επίπονη προσπάθεια».

Από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής, ο κ. Κουβέλης ανακοίνωσε ότι «σύντομα θα αναληφθεί πολιτική πρωτοβουλία για να τεθεί το ζήτημα της αναδιαπραγμάτευσης σε υψηλό πολιτικό επίπεδο στην ΕΕ πέραν της τρόικας».

Ωστόσο, επισήμανε πως «τίποτα δεν θα γίνει, αν δεν αντιμετωπισθεί η ύφεση και εκείνο που πρέπει να προταχθεί απαραίτητα είναι η ανάπτυξη».

Ο κ. Κουβέλης προσδιόρισε το ρόλο της ΔΗΜΑΡ στο κυβερνητικό σχήμα λέγοντας ότι «δεν είμαστε μόνο να παρακολουθούμε και να ελέγχουμε το κυβερνητικό έργο, αλλά να συμβάλλουμε με προτάσεις και θέσεις». Και υπογράμμισε πως «στηρίζουμε την κυβέρνηση. Θα διεκδικούμε επίπονα και συστηματικά να τηρείται η Προγραμματική Συμφωνία και Σύγκλιση».

Όσο για την απόφαση να συμμετάσχει η ΔΗΜΑΡ στο κυβερνητικό σχήμα ο κ. Κουβέλης είπε ότι θα ήταν εύκολο να ήταν άνετα και βολικά στην αντιπολίτευση, αλλά λειτούργησε με ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και την χώρα. «Η ευθύνη που έχουμε αναλάβει ξεπερνά το 6,23% που μάς έδωσε ο λαός, αλλά θα προωθήσουμε το έργο που αναλάβαμε» είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τις ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό ο κ. Κουβέλης κατέστησε σαφές ότι η ΔΗΜΑΡ με τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά.

Από την πλευρά του, ο γραμματέας του κόμματος Σπύρος Λυκούδης στην εισήγησή του ανάλυσε το εκλογικό αποτέλεσμα και υπογράμμισε πως με την συμμετοχή στην κυβέρνηση η ΔΗΜΑΡ ενηλικιώθηκε.

«Γι' αυτή την ενηλικίωση η Ιστορία δεν μάς δίνει εγγυήσεις. Ο καιρός είναι κόντρα, και στα ευρωπαϊκά και στα διεθνή ύδατα. Οι πιθανότητες είναι εναντίον μας, και η παράδοση της Αριστεράς, που δαιμονοποιεί την εξουσία και την κυβερνητική διαχείριση για να βολεύεται στην αθωότητα του ναρκισσισμού, μάς περιμένει στη γωνία» ανέφερε.

Επέκρινε εμμέσως τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Όταν, για παράδειγμα, 'οι αριστεροί έφηβοι του παρακάτω δρόμου' χρησιμοποιούν την ανήθικα απλοϊκή εκμετάλλευση της αυτοχειρίας, πιστεύοντας πως οι νεκροί κερδίζουν τον πόλεμο κι όχι η λογική, εμείς πρέπει να προβάλουμε και να στηρίζουμε αποτελεσματικά την μάχιμη αισιοδοξία και την αγάπη για τη ζωή, ακόμα και την 'άπονη ζωή'.

» Γιατί, σύντροφοι και συντρόφισσες, 'καλή η παλικαροσύνη, αλλά καλύτερη, πολύ καλύτερη η σύνεση', λέει η Μάρω Δούκα, που μάς υπενθυμίζει επίσης ότι 'το δίκιο είναι ζόρικο πολύ'.
» Αυτό το δίκιο πρέπει να αναδείξουμε, το ζόρικο, ξέροντας μάλιστα πως περισσότερο θα χτυπηθούμε παρά θα δοξαστούμε. Αλλά γι' αυτά μάς εμπιστεύτηκαν όσοι μάς ψήφισαν. Να ξεμπερδέψουμε το λογικό και το δίκιο απ' το παράλογο και το άδικο, να αφήσουμε στην άκρη το εύκολο και να ισιώσουμε τα δύσκολα».

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ