Από το φθινόπωρο αναμένεται να ρεύσουν στην ελληνική οικονομία τα πρώτα χρήματα από τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ύψους περίπου 1,4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2015, για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη κατά τη συνάντηση, το Σάββατο, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόιερ με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη.

Όπως δήλωσαν αμέσως μετά τη συνάντησή τους τόσο ο πρόεδρος της ΕΤΕπ όσο και οι δύο υπουργοί, ξεπεράστηκαν τα προβλήματα που υπήρχαν στο τεχνικό κομμάτι της διαπραγμάτευσης για την χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ -κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και έργων υποδομής- ενώ επιπλέον επιτεύχθηκε και πολιτική συμφωνία για συμμετοχή της ΕΤΕπ σε μελλοντικές συμφωνίες για τη διευκόλυνση των επενδυτών για ιδιωτικοποιήσεις και για έργα ΣΔΙΤ.

Μάλιστα, όπως υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Πλ. Σακελλάρης, «ρήτρα δραχμής δεν υπήρξε ποτέ», ωστόσο, όπως εξήγησε ο κ. Στουρνάρας, «ξεκαθαρίστηκε σήμερα σε ό,τι αφορά στη ρήτρα ότι οι πληρωμές θα γίνουν σε ευρώ, σημειώνεται ότι δεν υπήρχε θέμα αναφοράς σε δραχμή, αλλά δεν ήταν και ξεκάθαρο αυτό το σημείο».

Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών, «ξεπεράσαμε ένα σημαντικό σκόπελο που υπήρχε στη διαπραγμάτευση με την ΕΤΕπ, που εμπόδιζε τη χρηματοδότηση των ΜμΕ, αλλά και άλλων έργων. Σε μία περίοδο που το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η έλλειψη ρευστότητας, η ενεργότερη συμμετοχή της ΕΤΕπ -θυμίζω ότι οι εκταμιεύσεις της Τράπεζας προς τη χώρα μας από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα είναι σχεδόν μηδενικές, καθώς φτάνουν μόνο τα 10 εκατ. ευρώ- θα επιτρέψει την επαναφορά του ιδιωτικού τομέα, να πάρει ανάσα».

Ο Κ. Χατζηδάκης δήλωσε: «Η συμφωνία με την ΕΤΕπ αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα, καθώς η χρηματοδότηση δεν αφορά μόνο την οικονομική στήριξη των ΜμΕ και έργων υποδομής αλλά και διευκόλυνση ξένων επενδύσεων και ιδιωτικοποιήσεων στη χώρα μας».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόιερ σχολίασε ότι «ήταν μια καλή ευκαιρία να δείξουμε τη διάθεσή μας για στενότερη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση για την αναθέρμανση της οικονομίας. Επιλύσαμε ένα σημαντικό θέμα με σκοπό να προχωρήσει σε αυτή τη δύσκολη περίοδο η επενδυτική προσπάθεια σε στρατηγικούς τομείς όπως η ενέργεια» και σημείωσε χαρακτηριστικά «κάναμε ένα μεγάλο άλμα».

 

in.gr