'Επειτα από την αποδοχή σχετικού αιτήματός του δ. Πλατανιά από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, κότινος από τη Μνημειακή Ελιά Βουβών, την αρχαιότερη ελιά του κόσμου, πρόκειται να συντροφέψει την Ολυμπιακή μας Ομάδα στο ταξίδι της για το Λονδίνο εν όψει των ΧΧΧ Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και κατά τη διάρκεια παρέλασης της Ομάδας μας στην Τελετή Έναρξης των Αγώνων, στέλνοντας έτσι σε όλο τον κόσμο ένα μήνυμα ειρήνης, συναδέλφωσης και αρμονικής συνύπαρξης των λαών.

Ο κότινος θα παραδοθεί σήμερα στις 14:00 από το Δήμαρχο Πλατανιά κ. Γιάννη Μαλανδράκη στον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρο Καπράλο στο αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος», λίγο πριν την αναχώρηση της Ελληνικής Ολυμπιακής Αποστολής, όπου θα πραγματοποιηθεί μια μικρή εκδήλωση για τον αποχαιρετισμό της Ολυμπιακής Ομάδας. Το Δήμαρχο Πλατανιά κ. Μαλανδράκη θα συνοδεύσει ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Πλατανιά, κ. Δασκαλάκης Νίκος.

Το ελαιόδεντρο των Βουβών έχει ανακηρυχθεί από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) ως «μνημειακό», λόγω της ιδιαιτερότητας του σχήματος και της εξαιρετικής αισθητικής του ανάγλυφου του κορμού του. Είναι ποικιλίας μαστοειδούς που τοπικά αποκαλείται τσουνάτη, εμβολιασμένη σε υποκείμενο αγριελιάς.

Ο κορμός του δέντρου έχει εξαιρετικό ανάγλυφο με ιδιαίτερη αισθητική. Η επιφάνεια του, πραγματικό έργο γλυπτικής, παρουσιάζει διάφορα σχήματα που φαντάζουν με αλλόκοτες μορφές προσώπων και πραγμάτων. Ο κορμός, σε ύψος 0,9 μέτρα από το έδαφος, έχει μέγιστη διάμετρο 3,70 μέτρων και περίμετρο 8,10 μέτρων, ενώ στη βάση του δέντρου η μέγιστη διάμετρος είναι 4,53 μέτρα και η περίμετρος 12,5 μέτρα.

Το δέντρο έχει ανακηρυχθεί ως μνημείο της φύσης, ενώ με κότινο από το δέντρο αυτό, που κόπηκε με ειδικές τελετές, στεφανώθηκε ο πρώτος νικητής του Μαραθωνίου ανδρών κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.

Το δέντρο επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο, ενώ στον χώρο έχει δημιουργηθεί και μουσείο ελιάς.