Ο ελληνικής καταγωγής Βαγγέλης Βιτάλης πρόκειται να είναι ο επόμενος πρέσβης της Νέας Ζηλανδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διπλωμάτης καριέρας, ο κ .Βιτάλης σπούδασε πολιτικές επιστήμες και οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ και του Χάρβαρντ.

Αναφερόμενος στην νέα του θέση, ο κ. Βιτάλης μιλώντας σε Μέσα της Αυστραλίας αναφέρθηκε στον τρόπο που η Ευρώπη αντιμετωπίζει την υπηκοότητα των Ευρωπαίων πολιτών και σύμφωνα με τον ίδιο η εμπειρία της Νέας Ζηλανδίας μπορεί να προσφέρει πολλά διδάγματα στην Ευρώπη.

«Στην Νέα Ζηλανδία η υπηκοότητα θεωρείται δεδομένη, ανεξάρτητα αν κάποιος έχει ελληνική, γερμανική ή ολλανδική καταγωγή. Στην Ευρώπη βρίσκονται ακόμα λίγο πίσω σε αυτό το επίπεδο, αν και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά βήματα για την κατανόηση της ταυτότητας του Ευρωπαίου πολίτη», δήλωσε χαρακτηριστικά., ενώ αναφερόμενος στις πολιτιστικές σχέσεις της Ευρώπης και της Νέας Ζηλανδίας, υπογράμμισε πως «υπάρχει μεγάλος αριθμός ευρωπαϊκής διασποράς στην Νέα Ζηλανδία. Καλλιτέχνες και επιστήμονες, κυρίως Ολλανδοί, Έλληνες και Γερμανοί, που έχουν συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στην ανάπτυξη της χώρας».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook