Πακέτο δισεκατομμυρίων γεν για ανοικοδόμηση, μετά τον καταστροφικό σεισμό των 9 Ρίχτερ, σχεδιάζει η ιαπωνική κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτό που ο πρωθυπουργός Ναότο Καν, αποκάλεσε τη χειρότερη κρίση για τη χώρα του μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όπως αναφέρει το Reuters μία πρώτη αποτίμηση των καταστροφών ανεβάζει το κόστος σε 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

Προς το παρόν, το Τόκιο θα χρησιμοποιήσει τα περίπου 200 δισ. γεν (2,4 δισ. ευρώ) που απομένουν στις κρατικές δαπάνες του προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος που κλείνει στις 31 Μαρτίου.

Εντούτοις, θα χρειαστεί ένας πρόσθετος δημοσιονομικός σχεδιασμός μέσο-μακροπρόθεσμης διάρκειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του φοβερού σεισμού, όπως παραδέχτηκε στο ιαπωνικό δίκτυο NHK ο υπουργός Επικρατείας της χώρας Γιούκιο Εντάνο.

Τα πακέτα αυτά, όπως σημειώνει το Bloomberg, μπορεί να δυσκολέψουν περαιτέρω τις προσπάθειες περιορισμού του ιαπωνικού χρέους, που είναι το υψηλότερο στον κόσμο.

Η βόρεια επαρχία Τοχόκου, που χτυπήθηκε περισσότερο από το σεισμό, παράγει το 8% του ιαπωνικού ΑΕΠ.

Εκτός από τα «λαβωμένα» πυρηνικά εργοστάσια, στην επαρχία βρίσκονται βιομηχανίες που παράγουν από ανταλλακτικά αυτοκινήτων, μέχρι μπίρες.

Τα κλειστά εργοστάσια, οι διακοπές ρεύματος και το πλήγμα στην καταναλωτική εμπιστοσύνη μπορεί να έχει επιπτώσεις στο ιαπωνικό ΑΕΠ για μήνες.

Επιπλέον, τα σημαντικά πακέτα ανοικοδόμησης μπορεί να επηρεάσουν τη ζήτηση για τα ιαπωνικά ομόλογα, όπως επεσήμαναν αναλυτές στο Bloomberg.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας σχεδιάζει «τεράστιες» ενέσεις ρευστότητας προκειμένου να εξασφαλίσει τη σταθερότητα στο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Ο πρωθυπουργός Ναότο Καν τόνισε ότι η χώρα θα κινηθεί ώστε να περιορίσει τυχόν κερδοσκοπικά φαινόμενα σε βάρος της κατά το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook