Αντιμέτωπη με τη χειρότερη κρίση της μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο βρίσκεται τις τελευταίες δύο ημέρες η Ιαπωνία καθώς ο αριθμός των νεκρών από το σεισμό και το τσουνάμι ξεπερνά τους 3.200, εν μέσω φόβων για σοβαρό δυστύχημα στα χτυπημένα από την καταστροφή πυρηνικά εργοστάσια της χώρας.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Ναότο Καν, ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι έχουν διασωθεί από το πρωί της Παρασκευής, όταν σημειώθηκε ο μεγαλύτερος σεισμός στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Όμως, ενώ οι ντόπιες και οι ξένες ομάδες έρευνας και διάσωσης συνεχίζουν τον αγώνα τους για εντοπισμό επιζώντων, η αστυνομία ανέφερε ότι έχουν βρεθεί τουλάχιστον 3.200 πτώματα.

Οι αρχές επισημαίνουν ότι ο απολογισμός αυτός πιθανότατα θα αυξηθεί, δεδομένου ότι χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να φέρονται ως αγνοούμενοι. Μόνο στην επαρχία Μιγιάγκι δεν υπάρχει καμία πληροφορία για την τύχη περίπου 10.000 ανθρώπων. Ο αρχηγός της αστυνομίας στην επαρχία αυτή, Τακέουτσι Ναότο, δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση ΝΗΚ ότι \”δεν έχει καμία αμφιβολία\” ότι οι νεκροί στο Μιγιάγκι θα ξεπεράσουν τις 10.000.


Υπήρξαν και μερικές γλυκόπικρες στιγμές: νωρίς το πρωί της Κυριακής τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν ζωντανό έναν 60χρονο, σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από την ακτή, ο οποίος κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή γαντζωμένος στη στέγη του σπιτιού του. Η γυναίκα του όμως, όπως είπε ο ίδιος, παρασύρθηκε από τα νερά και χάθηκε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, περίπου 600.000 άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο σε σχολεία και κοινοτικά κέντρα.

\”Σε μερικές περιοχές βλέπουμε ότι σπίτια και δημόσια κτίρια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς\”, είπε η Μικίκο Ντότσου, η συντονίστρια μιας ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, μετά την άφιξή της στην πόλη Σεντάι, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Στην επαρχία Μιγιάγκι, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Σεντάι, έχουν σταλεί 90 ομάδες γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού για να βοηθήσουν τους πληγέντες.

\”Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καθόλου νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα ελάχιστο. Οι άνθρωποι χρειάζονται τρόφιμα, κουβέρτες και νερό. Οι ανάγκες αυτές είναι μεγαλύτερες από την ιατρική βοήθεια\”, είπε η Ντότσου. 

Στην επαρχία Φουκουσίμα, ένας δημοτικός αξιωματούχος της πόλης Φουτάμπα είπε ότι το 90% τριών παραθαλάσσιων κοινοτήτων ισοπεδώθηκαν από το τσουνάμι.

Την Κυριακή έφτασε στη βορειοανατολική Ιαπωνία και το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan, το οποίο βρισκόταν στην περιοχή συμμετέχοντας σε ναυτική άσκηση από κοινού με τη Νότια Κορέα. Στην περιοχή, ανατολικά της επαρχίας Μιγιάγκι, βρίσκονται επίσης τα αμερικανικά καταδρομικά USS Fitzgerald, USS John S. McCain, USS McCampbell και USS Curtis Wilbur ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένονται τουλάχιστον άλλα τρία πλοία.

\"\"

Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό έχει αναλάβει να μεταφέρει τρόφιμα στην περιοχή με ελικόπτερα που θα απογειώνονται από το αεροπλανοφόρο. Τα ελικόπτερα απομάκρυναν επίσης 640 άτομα από την πόλη Τακάτα.Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας διπλασίασε (στους 100.000) τον αριθμό των στρατιωτών που θα σταλούν στις πληγείσες περιοχές. Τα σωστικά συνεργεία πάντως δυσκολεύονται να προσεγγίσουν ορισμένες από αυτές καθώς πολλοί δρόμοι έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν κλείσει από κατολισθήσεις και συντρίμμια.

Πόσιμο νερό μεταφέρεται στις περιοχές αυτές με φορτηγά. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι είδαν κατοίκους να συνωστίζονται σε σούπερ-μάρκετ και βενζινάδικα για να αγοράσουν τρόφιμα και καύσιμα για να ζεσταθούν αφού σχεδόν 2 εκατομμύρια νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Η σιδηροδρομική σύνδεση των περιοχών αυτών με την υπόλοιπη Ιαπωνία έχει διακοπεί, ωστόσο η εταιρεία Japan Rail ξανάρχισε την Κυριακή τα δρομολόγιά της στη μητροπολιτική περιοχή του Τόκιο.


Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook