Η επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των στερεών και υγρών αποβλήτων της Κρήτης, την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, είναι ο μεγάλος και επίπονος στόχος της Περιφέρειας, όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, την επόμενη ημέρα της συνάντησης που είχε με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών και Δικτύων.

Ο κ. Αρναουτάκης χαρακτήρισε την επίτευξη του παραπάνω στόχου «μεγάλη κατάκτηση για την Κρήτη» και αναφέρθηκε στα άλλα θέματα των διαδοχικών συναντήσεων που είχε με τον Υπουργό Κωστή Χατζηδάκη και τον αναπληρωτή Υπουργό Σταύρο Καλογιάννη.

Συναντήσεις στις οποίες τέθηκαν όλα τα μεγάλα θέματα της Κρήτης βοηθούντος όχι μόνο της κρητικής καταγωγής του Υπουργού, αλλά και της κοινής θητείας τους στις Βρυξέλες, καθώς ήταν τρία χρόνια μαζί στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Ο κ. Αρναουτάκης κάλεσε τόσο τον κ. Χατζηδάκη όσο και τον κ. Καλογιάννη στην Κρήτη, προκειμένου να εξεταστούν λεπτομερώς όλα τα θέματα που αφορούν στο ΒΟΑΚ και τόνισε χαρακτηριστικά:

«Πρέπει να πούμε στον κόσμο ποιές μελέτες είναι έτοιμες και αν μπορούν σ’ αυτή την προγραμματική περίοδο να ενταχθούν τα έργα. Ζήτησα από τους κυρίους Χατζηδάκη και Καλογιάννη να κατέβουν στην Κρήτη, να δούμε όλα αυτά και να πουν στον κόσμο την αλήθεια.

Και η αλήθεια αφορά στο αν υπάρχουν χρήματα για να γίνουν τα έργα. Και βεβαίως αν υπάρχουν χρήματα για τις απαλλοτριώσεις, που είναι και το μεγάλο αγκάθι στην εκτέλεση έργων.»

 Μεγάλο μέρος των συναντήσεων απασχόλησαν τα θέματα των αεροδρομίων του νησιού. Όπως ανέφερε ο κ. Αρναουτάκης για το αεροδρόμιο Καστελλίου, αν και υπάρχει βούληση από τη νέα κυβέρνηση να προχωρήσει, πρέπει να περιμένουμε μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου, οπότε και θα υπάρχει μια εικόνα πιο αντιπροσωπευτική των προθέσεων και των εξελίξεων.

Πρέπει να συνυπολογίσουμε –πρόσθεσε- και τη διαμόρφωση των οικονομικών συνθηκών και να δούμε την εξέλιξη που θα έχουν τα άλλα μεγάλα συγχρηματοδοτούμενα έργα της Ελλάδας.

Ακόμα όμως και αν όλα κυλήσουν ομαλά στο Καστέλλι, πρέπει να υπάρξει μέριμνα για το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, που σε κάθε περίπτωση θα χρησιμοποιείται και τα επόμενα χρόνια.

«Πρέπει να προχωρήσουμε σ’ ένα λίφτινγκ γιατί δεν μπορούμε ν’ αφήσουμε το «Νίκος Καζαντζάκης» με τη σημερινή του μορφή στα επόμενα χρόνια, που απαιτεί το αεροδρόμιο Καστελίου για την κατασκευή του» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αρναουτάκης.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στην επίσημη ενημέρωση που είχε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την οποία ξεπεράστηκε κάθε εμπόδιο για να προχωρήσουν τα έργα στο αεροδρόμιο των Χανίων.

«Μπορεί το έργο να είχε δημοπρατηθεί, αλλά υπήρχε πρόβλημα με τις κρατικές ενισχύσεις και ειδικότερα αν εντάσσεται σε αυτές. Η Ε. Ε. είπε ότι το έργο δεν είναι στις κρατικές ενισχύσεις και άρα δεν έχει πρόβλημα στην υλοποίησή του» πρόσθεσε ο κ. Αρναουτάκης.

Ο ίδιος τόνισε ότι το αεροδρόμιο της Σητείας πρέπει να προχωρήσει και να υλοποιηθεί με την παρούσα δημοπρασία.

Ο κ. Αρναουτάκης απαντώντας σ’ ερωτήσεις δημοσιογράφων τόνισε ότι οι υπουργοί ήταν θετικοί «αλλά και εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να εντάξουμε έργα στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο που τελειώνει το 2015».

Σε ότι αφορά το ΕΣΠΑ –πρόσθεσε- η Κρήτη πάει καλά, αλλά ο στόχος μας από την πρώτη ημέρα είναι να φέρουμε στο νησί προσθετικούς πόρους. «Και αυτοί δεν έρχονται από την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, που είναι εσωτερική διαδικασία, αλλά από τα χρήματα που παίρνουμε από τα τομεακά προγράμματα των Υπουργείων» υπογράμμισε ο κ. Αρναουτάκης.