Λίγο πριν από το τέλος της πρώτης του θητείας και βλέποντας ότι οι διπλωματικές προσπάθειες για το θέμα της Συρίας καταρρέουν, ο Μπαράκ Ομπάμα αποφάσισε την παροχή μεγαλύτερης στήριξης στους Σύρους αντάρτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, ο Λευκός Οίκος κατήρτισε ένα προεδρικό διάταγμα, το οποίο θα εγκρίνει να δοθεί μυστική βοήθεια προς τους αντάρτες, η οποία, όμως, δεν θα αφορά τον εξοπλισμό τους.

Δεν έχει γίνει, πάντως, γνωστό εάν ο Μπαράκ Ομπάμα έχει υπογράψει το προεδρικό διάταγμα.

Το είδος της βοήθειας που εξετάζει η αμερικανική κυβέρνηση αφορά την αύξηση παροχής εξοπλισμού επικοινωνιών και την ανταλλαγή πληροφοριών για τις κινήσεις των στρατιωτών του Άσαντ.

Ωστόσο, η Ουάσινγκτον δεν θα δώσει όπλα στους αντάρτες.

Παράλληλα, η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να βοηθήσει τους αντάρτες να οργανωθούν καλύτερα και παρακολουθεί το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας, προκειμένου να διαπιστώσει εάν αυτό διατρέχει κίνδυνο.

Τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση Ομπάμα έχει δηλώσει ανοιχτά ότι σκοπεύει να βοηθήσει τους αντάρτες.

«Πρέπει να πω ότι αυξάνουμε τις προσπάθειές μας να βοηθήσουμε την αντιπολίτευση» είπε την Τρίτη η Χίλαρι Κλίντον.

Η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ άφησε να εννοηθεί ότι εάν οι αντάρτες κατάφερναν να ελέγξουν ένα κομμάτι συριακής γης, από όπου θα μπορούσαν να οργανώνουν τις επιχειρήσεις τους, τότε θα ακολουθούσε μεγαλύτερη αμερικανική και διεθνής βοήθεια.

Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία δεν είχε λάβει μέχρι σήμερα ξεκάθαρα βήματα στην κρίση στη Συρία.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που κατηγορούν τον Ομπάμα ότι δεν παρενέβη και άφησε την εξέγερση να μετατραπεί σε σφαγή.

Περισσότεροι από 18.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Μάρτιο του 2011, οπότε ξεκίνησε η εξέγερση στην Ντεραά, εξαιτίας των συγκρούσεων.

«Ήμασταν πολύ αργοί σε αυτό, καθόλου οργανωμένοι» δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Ρότζερς.

Σε μία άλλη εξέλιξη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε ότι η τουρκική πλευρά δεν θα επιτρέψει σε οργανώσεις τις οποίες χαρακτήρισε «τρομοκρατικές», όπως το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) ή η Αλ Κάιντα, να αποκτήσουν παρουσία στη Συρία, κοντά στα σύνορα των δύο κρατών.

Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε απευθείας από το τηλεοπτικό δίκτυο Kanal 24, ο Νταβούτογλου δεν διευκρίνισε τι είδους βήματα προτίθεται να κάνει η Άγκυρα για να εμποδίσει την δράση τέτοιων οργανώσεων κατά μήκος των νοτιοανατολικών τουρκικών συνόρων.

Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Τουρκίας δήλωσε ότι η χώρα του θα αναλάβει δράση εναντίον οποιασδήποτε «τρομοκρατικής» οργάνωσης στο βόρειο τμήμα της Συρίας εάν την θεωρήσει απειλή-απευθύνοντας σκληρή προειδοποίηση προς Κούρδους ακτιβιστές, οι οποίοι δρουν εκεί.

 

in.gr