Την άμεση οικονομική επιχορήγηση του Δήμου Γόρτυνας από το Υπουργείο Εσωτερικών, για την αντιμετώπιση των τρεχουσών αναγκών της μισθοδοσίας των υπαλλήλων, για την κάλυψη χρεών αλλά και για την εκπόνηση μελετών, ζήτησε ο Δήμαρχος Νίκος Σχοιναράκης από τον Υπουργό, Ευριπίδη Στυλιανίδη, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης των δυο ανδρών στην Αθήνα.

Ο κ. Σχοιναράκης επισκέφτηκε τον κ. Στυλιανίδη προκειμένου να τους εκθέσει αναλυτικά τα προβλήματα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει ο μεσαρίτικος Δήμος και παράλληλα να του ζητήσει να συναινέσει στην καταβολή έκτατης οικονομικής βοήθειας, ώστε ο Δήμος Γόρτυνας να αποφύγει το σκόπελο της χρεοκοπίας. Επίσης ο Δήμαρχος έφερε στην επιφάνεια και πάλι το θέμα της κατανομής των ΚΑΠ, τονίζοντας στον Υπουργό την αδικία που υφίσταται ο Δήμος Γόρτυνας, καθώς λαμβάνει εμφανώς μικρότερο ποσό από άλλους, όμορους, Δήμους. Αναλυτικά το σχετικό υπόμνημα που κατέθεσε ο κ. Σχοιναράκης στον Υπουργό Εσωτερικών, ανέφερε τα εξής: «Κύριε Υπουργέ. Ο Δήμος Γόρτυνας είναι ο μεγαλύτερος σε γεωγραφική έκταση της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου (462.71 τετρ. χλμ).

Αποτελείται από 30 Τοπικές Κοινότητες και μία Δημοτική με πληθυσμό 18.264 κατοίκους σε 74 οικισμούς. Τα έσοδα του που είναι αποκλειστικά τα ανταποδοτικά τέλη από την διαχείριση του νερού και τις κρατικές επιχορηγήσεις, είναι κάτω από το μέσο όρο που είναι απαραίτητος για να μπορεί να καλύψει τις βασικές λειτουργικές του ανάγκες: πληρωμή δανείων, μισθοδοσία προσωπικού, αλλά το πιο σημαντικό τις βασικές ανάγκες των δημοτών του. Ως νέα δημοτική αρχή είχαμε το ατυχές προνόμιο να παραλάβουμε εξωπραγματικές στο σύνολό τους οφειλές, που ως δήμος είναι αδύνατο από τα έσοδά μας να τις εξοφλήσουμε. Συγκεκριμένα παραλάβαμε οφειλές προς τρίτους 15.000.000,00€ ενώ καθημερινά διαπιστώνουμε την ύπαρξη και νέων.

Επιπλέον είναι σε εξέλιξη δικαστικές αγωγές των δικαιούχων κατά του Δήμου με πολλές αποφάσεις να είναι καταδικαστικές για τον δήμο και να έχουν τελεσιδικήσει (περίπου στο ποσό του 1.000.000,00 €), με συνέπεια οι δικαιούχοι συνεχώς να απειλούν με κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων και των λιγοστών εσόδων μας.
Επιτακτική κρίνεται όμως και η ανάγκη να δοθεί άμεσα λύση στα παρακάτω προβλήματα:

1) Χρειάζεται η άμεση επισκευή των αυτοκινήτων και μηχανημάτων του δήμου, επειδή τα περισσότερα αυτοκίνητα και τα μηχανήματα του δήμου που παραλάβαμε την 1-1-2011 ήταν σε ακινησία λόγω ζημιών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των επισκευαστών μηχανικών, αλλά και της Τεχνικής υπηρεσίας μας, η επισκευή τους θα στοιχίσει πάνω από 100.000 €.

2) Όλο το αγροτικό οδικό δίκτυο βρίσκεται σε κακή κατάσταση λόγω του μεγάλου μεγέθους του και της ορεινότητας της περιοχής μας ενώ έχει υποστεί μεγάλη διάβρωση λόγω των ακραίων βροχοπτώσεων του περασμένου χειμώνα. Ο δήμος αδυνατεί να παρέμβει επειδή δεν έχουμε διαθέσιμα μηχανήματα, και υπάρχει αδυναμία μισθώσεων μηχανημάτων έργου λόγω μη διαθεσίμων χρηματικών πόρων.

3) Μόνος τρόπος για την απορρόφηση χρημάτων από χρηματοδοτούμενα προγράμματα είναι οι μελέτες προδιαγραφών ΕΣΠΑ. Χωρίς όμως την ύπαρξη χρημάτων ακόμη και για την ανάθεση των μελετών, δε διαφαίνεται προοπτική ανάπτυξης.

4) Υπάρχει αδυναμία πληρωμής ακόμη και βασικών λειτουργικών αναγκών. Ενδεικτικά αναφέρουμε προμήθειες πρώτων υλών, συντηρήσεως προγραμμάτων και ηλεκτρονικών υπολογιστών.

5) Επιπλέον κάθε μηνά υπάρχει έλλειμμα περίπου 50,000€ των ΚΑΠ για την μισθοδοσία προσωπικού του δήμου (κάλυψη μισθοδοσίας 26 υπαλλήλων συμφωνά με της διάταξης του Π.Δ 164/2004 από ιδίους πόρους).

6) Αδυναμία πληρωμής καυσίμων που ανέρχεται στις 35.000€ μηνιαίως για την κίνηση των εν ενεργεία αυτοκινήτων και μηχανημάτων του δήμου

7) Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν ανακύψει είναι η συγκέντρωση και μεταφορά απορριμμάτων στον χώρο εναπόθεσης τους λόγω αδυναμίας πληρωμής του αναδόχου, καθώς και το εκβιαστικό δίλλημα του επικειμένου αποκλεισμού μας από χώρο εναπόθεσης των απορριμμάτων από την εταιρία που έχει αναλάβει την διαχείριση του ΧΥΤΑ.

Για όλους τους παραπάνω λογούς ως Δήμαρχος Γόρτυνας εκφράζω την αγωνία μου για το μέλλον του δήμου μου, διότι παρά τις τιτάνιες προσπάθειες της δημοτικής αρχής για εξοικονόμηση εσόδων με την αντίστοιχη μείωση εξόδων, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλο έλλειμμα. Το δημοτικό συμβούλιο αλλά κι εγώ προσωπικά ως Δήμαρχος Γόρτυνας σας παρακαλούμε να μας ενισχύσετε οικονομικά στο μέτρο του δυνατού προκειμένου να αποφύγουμε την χρεοκοπία του δήμου μας με όλες τις τραγικές για την περιοχή συνέπειες.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook