Ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζουν τα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης στην ενημέρωση των πολιτών για περιβαλλοντικά θέματα, βρέθηκε στο επίκεντρο ειδικής ημερίδας με θέμα «Περιβάλλον και δημοσιογραφία», που συνδιοργάνωσαν σήμερα το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου, η Περιφέρεια Κρήτης και το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Όπως μεταξύ άλλων επισημάνθηκε από τους ομιλητές, τα ΜΜΕ πρέπει να δώσουν ακόμα μεγαλύτερο βάρος προβάλλοντας θέματα, που αφορούν το περιβάλλον, με έμφαση στη σωστή τεκμηριωμένη και αντικειμενική πληροφόρηση. Για τον λόγο αυτό, η εκπαίδευση και ενημέρωση των δημοσιογράφων σε περιβαλλοντικά ζητήματα χαρακτηρίζεται ζωτικής σημασίας, γεγονός που επισημάνθηκε από το σύνολο των ομιλητών της ημερίδας, που με τις τοποθετήσεις τους ανέδειξαν το ρόλο της περιβαλλοντικής δημοσιογραφίας.

«Τα περιβαλλοντικά θέματα είναι σημαντικά σε διεθνές, εθνικό περιφερειακό, αλλά και τοπικό επίπεδο» επισήμανε ανοίγοντας τον κύκλο των ομιλιών της ημερίδας ο επίκουρος καθηγητής στο τμήμα δημοσιογραφίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αντώνης Σκαμνάκης. Στο περιθώριο της ημερίδας ο αναπληρωτής καθηγητής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Πλειός, επισήμανε την ανάγκη τα ΜΜΕ να δίνουν έμφαση στα περιβαλλοντικά θέματα, αλλά τόνισε ότι αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα το ότι δεν υπάρχουν, στον βαθμό που πρέπει, εκπαιδευμένοι σε θέματα περιβάλλοντος δημοσιογράφοι. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα θέματα του περιβάλλοντος δεν χαρακτηρίζονται εμπορικά γι αυτό έχουν χαμηλή θέση στα ΜΜΕ.

Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την Περιφέρεια Κρήτης, τόνισε στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, κάνοντας γνωστό ότι η Περιφέρεια έχει εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους για την οριστική λύση του προβλήματος των υγρών αποβλήτων στο νησί. Ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι ύστερα από διαβούλευση στο τέλος Αυγούστου θα κατατεθεί στο περιφερειακό συμβούλιο η πρόταση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Κρήτη απορρίπτοντας τη λύση της καύσης των απορριμμάτων.

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, ανακοίνωσε την επέκταση σε όλη την παλιά πόλη των Χανίων του συστήματος αποκομιδής των απορριμμάτων πόρτα – πόρτα, ενώ ο δήμαρχος Αποκορώνου, Γρηγόρης Μαρκάκης, τόνισε την άμεση ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία του λίμνης Κουρνά. Ως το πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιάννης Φίλης, που παρουσίασε έρευνες από τις οποίες προκύπτει ότι τα επόμενα χρόνια η θερμοκρασία στη γη θα αυξηθεί κατά δύο βαθμούς Κελσίου.

Όπως είπε, η κλιματική αλλαγή οφείλεται κυρίως στις ανθρώπινες δραστηριότητες και παρεμβάσεις και τόνισε ότι η άνοδος των τιμών της θερμοκρασίας οφείλεται στην αύξηση των τιμών του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί 100 περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινόμενων έναντι μόλις πέντε που είχαν καταγραφεί παγκοσμίως πριν από μερικά χρόνια. Ο πρύτανης αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις για τον άνθρωπο από τη χρήση του διοξειδίου του άνθρακα παρουσιάζοντας έρευνα πανεπιστημίου στο Μεξικό, σύμφωνα με την οποία η ατμοσφαιρική ρύπανση ευνοεί την εξάπλωση νόσων, όπως το αλτσχάιμερ και το πάρκινσον. Όπως είπε, εξετάστηκαν παιδιά έως 7 ετών στην πόλη του Μεξικού, που έχει την ίδια ατμοσφαιρική ρύπανση με το Λος \’Αντζελες, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και συγκρίθηκαν με παιδιά που ζουν σε μη αστικά κέντρα του Μεξικού. Τα τελευταία είχαν λιγότερο επιβαρυμένο οργανισμό.

Σύμφωνα με τελευταία επιστημονικά στοιχεία, οι ρύποι επηρεάζουν και τα έμβρυα. Στην ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος αναφέρθηκε ο ερευνητής Πέτρος Λυμπεράκης, επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί ως προστατευόμενες είναι επαρκές, αρκεί -όπως είπε- να εφαρμοστεί.

Σε όλη την Ελλάδα οι προστατευμένες περιοχές, που έχουν οριοθετηθεί ως natura είναι 380 και στην Κρήτη 33 καλύπτοντας σχεδόν το 33% της έκτασης του νησιού. Στη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αναφέρθηκε ο καθηγητής Γιάννης Βουρδουμπάς, επισημαίνοντας ότι περιορίζει τις επιπτώσεις για το περιβάλλον, καθώς δεν έχουν καμιά σχέση με τα ορυκτά καύσιμα. Χαρακτήρισε «ελκυστική» τη χρήση των ΑΠΕ σε επαγγελματικό και οικιακό επίπεδο, τόνισε ότι το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει στην Ελλάδα είναι επαρκές. Επιπλέον, όπως τόνισε η χρήση των ΑΠΕ έχει και κοινωνικά οφέλη, καθώς δημιουργεί και θέσεις εργασίας.

Ήδη, στην Κρήτη ποσοστό 14% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας καλύπτεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η ημερίδα των Χανίων πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 2ου θερινού σχολείου στην περιβαλλοντική δημοσιογραφία, το οποίο θα συνεχιστεί με ενδιαφέρουσες ομιλίες πάνω σε θέματα δημοσιογραφίας και περιβάλλοντος από ειδικούς επιστήμονες έως και την Παρασκευή 3 Αυγούστου. Η ημερίδα και το θερινό σχολείο πραγματοποιούνται με τη στήριξη του δήμου Αποκορώνου και του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook