Υψηλές θερμοκρασίες επικρατούν στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στα ΑΕΙ του υπουργείου Παιδείας μετά την σφοδρή κόντρα με πολλαπλές πολιτικές διαστάσεις μεταξύ του αρμόδιου υπουργού Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου και του κ. Ανδρέα Λοβέρδου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λοβέρδος κατηγόρησε τόσο τη ΝΔ όσο και τον κ. Αρβανιτόπουλο ότι «δεν νομιμοποιείστε, δεν έχετε την δεδηλωμένη να φέρνετε ένα νομοσχέδιο» χωρίς την σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Εξήγησε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ, επισήμανε στους βουλευτές του ότι «δεν υπήρξε σχετική συμφωνία μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών για τις προωθούμενες αλλαγές στην Παιδεία και ότι εσείς μόνος σας πήρατε την πρωτοβουλία» και κατηγόρησε τον κ. Αρβανιτόπουλο για «ευκαμψία στα συμφέροντα».

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Αρβανιτόπουλος επέστρεψε τους χαρακτηρισμούς και τόνισε ότι «προφανώς δεν παίρνω πρωτοβουλίες από μόνος μου. Υπήρξε συνάντηση, δύο φορές, των αρμόδιων για θέματα παιδείας της τρικομματικής επιτροπής και στη συνέχεια συνεννόηση των πολιτικών αρχηγών», δίνοντας με τον τρόπο αυτό τη δική του απάντηση στο έντονο πολιτικό παρασκήνιο.

Ειδικότερα, ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι αποτελεί «άθλιο συμβολισμό» το γεγονός ότι το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης «δεν αναφέρεται στον αγωνα κατά της ύφεσης αλλά στην αλλαγή ενός άλλου νόμου που ψηφίστηκε πριν 11 μήνες με μεγάλη πλειοψηφία».

Επιπλέον, απευθυνόμενος προς τον κ. Αρβανιτόπουλο, ρώτησε: «Να μας πείτε που εστιάζεται η δική σας αρμοδιότητα να φέρετε αυτο το ν/σ . Υπήρξε διαβούλευση, υπήρξε συμφωνία μεταξύ αρχηγών; Εμείς μάθαμε από τον δικό μας αρχηγό ότι δεν υπήρξε συμφωνία και εσείς μόνος σας το κάνετε. Δεν έχετε δεδηλωμένη ως ΝΔ, τη δεδηλωμένη έχει η τρικομματική κυβέρνηση. Ρωτώ απόφαση της κυβέρνησης δεν έχετε, έχετε μήπως απόφαση των τριών πολιτικών αρχηγών;».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «ήταν οργανωμένο σχέδιο να αποσυρθεί ο νόμος Διαμαντοπούλου» και τόνισε πως «όταν η Βουλή έχει δώσει 255 ψήφους μια πολύ ισχυρή νομιμοποίηση, όσο και αν είστε ευαίσθητοι σε οργανωμένα συμφέροντα, δεν μπορείτε να έρχεστε εδώ και να καταργείται το νόμο. Είναι ευκαμψία απέναντι σε συγκεκριμένα συμφέροντα. Ποιος σας νομιμοποίησε να το κάνετε;».

Από την πλευρά του, ο υπουργός απάντησε: «Εξεπλάγην δυσάρεστα από την τοποθέτηση του κ. Λοβέρδου που δημιουργεί εντυπώσεις. Επιστρέφω την ευκαμψία σε συμφέροντα» και ξεκαθάρισε ότι ο κ. Βενιζέλος ήταν απόλυτα σύμφωνος και ενημερωμένος για τις αλλαγές.