Δύο ώρες κράτησε η σύσκεψη των αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου που αφορούσε την επεξεργασία του νέου οικονομικού προγράμματος.

Πρόκειται για την τρίτη σύσκεψη μέσα σε λίγες ημέρες προς αναζήτηση των μέτρων με τα οποία θα εξοικονομηθούν τα 11,5 δισ. ευρώ.

Πριν τη συνάντηση λόγος γινόταν για βαρύ κλίμα και διαφωνίες. Η πλευρά Σαμαρά και Στουρνάρα τάσσονται υπέρ της λήψης άμεσων μέτρων και στη συνέχεια επαναδιαπραγμάτευση, ενώ από την άλλη, οι Βενιζέλος και Κουβέλης ζητούν πολιτική διαπραγμάτευση με την Ευρώπη και επιμήκυνση του προγράμματος μέχρι το 2016.

Σαμαράς: Έχω την ευθύνη για την εισήγηση μου

\”Ως πρωθυπουργός έχω το καθήκον και την ευθύνη για την εισήγηση\” είπε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς στους δύο πολιτικούς αρχηγούς.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού τόνιζαν ότι \”εάν δεν παίρναμε αυτή την απόφαση η χώρα μας θα έμπαινε στην απομόνωση\”. Σημείωναν επίσης ότι κύριοι στόχοι παραμένουν η παραμονή της χώρας στο ευρώ και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου.

Κυβερνητικά στελέχη υποστήριξαν αμέσως μετά τη σύσκεψη πως ο Αντώνης Σαμαράς ήταν σαφής, αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε με τους κ.κ. Μπαρόζο, Ρομπέι αλλά και τους εκπροσώπους των δανειστών.

Την στήριξη του στην κυβέρνηση επανέλαβε πάντως για ακόμα μια φορά ο κ. Βενιζέλος τονίζοντας ότι έγινε στόχος επιθέσεων από \”κύκλους ανιστόρητους και χυδαίους\”, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Βενιζέλος: Θέση μας είναι η κυβέρνηση να ολοκληρώσει την τετραετία

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφησε αιχμές κατά \”κύκλων\” που έδωσαν την εντύπωση ότι η ΝΔ είναι έτοιμη να λάβει τα μέτρα που ζητά η τρόικα αλλά το πρόβλημα ξεκινάει με την διαφωνία των δύο άλλων κυβερνητικών εταίρων, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

\”Ήδη έγινα στόχος προσωπικών επιθέσεων από κάποιους κύκλους που συνηθίζουν να λένε βλακείες. Είναι ανιστόρητοι και χυδαίοι. Η χώρα βρίσκεται μέσα στην Ευρώπη και μέσα στο ευρώ γιατί κάποιοι εργαστήκαμε και την κρατήσαμε μέσα στο ευρώ\” είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

\”Θέση μας είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τον τετραετή βίο της γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση για τη χώρα. Είμαι αναγκασμένος να δεχθώ την εκτίμηση του πρωθυπουργού για τα μέτρα και περιμένω τα αποτελέσματα.

Δεν θα κάνουμε εμείς αυτό που έκανε η ΝΔ απέναντι στη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Δεν θα οδηγήσουμε τη χώρα σε εκλογές όπως την οδήγησε από το Νοέμβριο του 2011 η ΝΔ. Εμείς θα τιμήσουμε τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών\” σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Εξήγησε μάλιστα ότι ζήτησε στο πακέτο της επόμενης διετίας να μην περιλαμβάνονται μέτρα άδικα, προδήλως οριζόντια ή δημοσιονομικώς ατελέσφορα.

Ο κ. Κουβέλης από τη μεριά του, τόνισε ότι υπάρχει συμφωνία για το περίγραμμα των μέτρων και η κοινή αντίληψη ότι δεν πρέπει να επιβαρυνθούν οι οικονομικά ασθενέστεροι.

Φ. Κουβέλης: Συμφωνήσαμε στα κεφάλαια και όχι σε συγκεκριμένους αριθμούς.

\”Θα υπάρξει από την πλευρά της κυβέρνησης συγκεκριμένη πρόταση αναφορικά με το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ\” δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των τριών πολιτικών αρχηγών με αντικείμενο το πακέτο των μέτρων.

\”Συζητήσαμε μόνο για κεφάλαια και όχι για συγκεκριμένους αριθμούς\” πρόσθεσε, αναφέροντας ότι \”σε κάθε περίπτωση εκείνο που αποτελεί κοινή επιλογή είναι να υπάρξει η ελάχιστη κοινή επιβάρυνση των κοινωνικά αδύναμων στρωμάτων. Δεν θα προχωρήσουμε σε μέτρα τα οποία θα επιβαρύνουν την κοινωνία\”.

Ο κ. Κουβέλης επισήμανε ότι \”η πρόταση από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά και με την αναμενόμενη έκθεση της τρόικα περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει υποστολή της προσπάθειας που γίνεται για την χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και την συνολική διαπραγμάτευση προκειμένου να έχουμε αποδέσμευση από τους επαχθείς όρους του μνημονίου\”.

Τέλος υπογράμμισε ότι \”η προγραμματική μας συμφωνία των τριών πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση παραμένει στο ακέραιο\”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook