Μειώθηκε εκ νέου το επίπεδο του νερού στον αντιδραστήρα αριθμός 2 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, μεταδίδουν τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα την εταιρεία διαχείρισης του πυρηνικού σταθμού Tokyo Electric Power (Tepco). Το γεγονός αυτό εμποδίζει την ψύξη των ράβδων καυσίμου του αντιδραστήρα.

Νωρίτερα, η εταιρεία που διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, η Tokyo Electric Power Co., άρχισε να τροφοδοτεί και πάλι με νερό τον υπερθερμασμένο αντιδραστήρα (αριθμός 2) του σταθμού με την ελπίδα ότι θα καταφέρει να τον κρυώσει, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Jiji.

\"\"

Στο τηλεγράφημα του Jiji αναφέρεται πάντως ότι η τήξη των ράβδων καυσίμου δεν μπορεί να αποκλειστεί. Αν συμβεί, δημιουργείται κίνδυνος να υποστεί βλάβη το κέλυφος του αντιδραστήρα και να υπάρξει ενδεχομένως διαρροή ραδιενέργειας, λένε οι εμπειρογνώμονες.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης χαρακτήρισε απίθανο το ενδεχόμενο να συμβεί μια μεγάλη έκρηξη στο επίπεδο του αντιδραστήρα αριθμός 2 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, ο οποίος έχει υποστεί ζημιές από το σεισμό και το τσουνάμι της Παρασκευής, σύμφωνα με δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

Ο εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο εκτιμά ότι στον αντιδραστήρα 2 δεν θα συμβεί μεγάλη έκρηξη λόγω συσσώρευσης υδρογόνου (όπως αυτές που συνέβησαν στις δομές πάνω από τους αντιδραστήρες 1 και 3), επειδή η δομή πάνω από τον αντιδραστήρα 2 έχει τρυπηθεί.

\"\"Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή

Οι άνεμοι στην περιοχή που βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός Φουκουσίμα Νταΐτσι στη βορειοανατολική Ιαπωνία, στον οποίο σημειώθηκε διαρροή χαμηλού επιπέδου ραδιενέργειας, θα πνέουν νότια ως αύριο, Τρίτη, όταν η κατεύθυνσή τους θα αλλάξει προς την ενδοχώρα, δήλωσε αξιωματούχος μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Η κατεύθυνση των ανέμων αναμένεται να αλλάξει γύρω στις 11:00 ώρα Ελλάδος της Τρίτης. Αυτοί θα πνέουν αργά από τα βορειοανατολικά και στη συνέχεια από τα ανατολικά, διευκρίνισε ο αξιωματούχος.

Ένας ανατολικός άνεμος μπορεί να φέρει τη ραδιενέργεια στο εσωτερικό της χώρας, μολονότι σπάνια διατηρείται η κατεύθυνση του ανέμου με τέτοια ταχύτητα.

Ο πυρηνικός σταθμός Φουκουσίμα Νταΐτσι, τον οποίο διαχειρίζεται η εταιρεία πραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Τόκιο Tepco, βρίσκεται περίπου 240 χιλιόμετρα βόρεια του Τόκιο στη βορειοανατολική ακτή της χώρας.

Ραδιενέργεια εντοπίστηκε έξω από τον σταθμό, η οποία βρίσκεται ωστόσο σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Για να υπάρξει φόβος μόλυνσης με ραδιενέργεια θα πρέπει, σύμφωνα με ειδικούς, τα επίπεδά της να φτάσουν στο χιλιοπλάσιο αυτών που είναι σήμερα.

Εξάλλου στην περιοχή αναμένεται να υπάρξει βροχόπτωση ή χιονόπτωση αργά αύριο, προσέθεσε ο αξιωματούχος.

Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας δήλωσε στο Ρόιτερς ότι η βροχή ή το χιόνι δεν θα έχουν μολυνθεί από ραδιενέργεια καθώς δεν έχει σημειωθεί μεγάλη διαρροή.


Οι απώλειες

Ο αριθμός των νεκρών από το σεισμό της Παρασκευής και το τσουνάμι που ακολούθησε στην Ιαπωνία αναμένεται να ξεπεράσει τους 10.000 καθώς οι διασώστες εξακολουθούν να αναζητούν επιζώντες στις ισοπεδωμένες παράκτιες περιοχές στα βορειοανατολικά της χώρας.

Από το σεισμό και το τσουνάμι προκλήθηκαν θύματα σε περισσότερες από 12 περιφέρειες της Ιαπωνίας.

Ακολουθεί ο απολογισμός των νεκρών ή αγνοούμενων, σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΙΓΙΑΓΚΙ, βορειοανατολική Ιαπωνία

– Τουλάχιστον 785 άνθρωποι έχει επιβεβαιωθεί ότι έχασαν τη ζωή τους σε πόλεις όπως οι Κεσενούμα, Ιγκασιματσουμπάρα και Σεντάι, αλλά σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, μόνο στην περιφέρεια Μιγιάγκι ενδέχεται να έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι.

– Περίπου 2.000 πτώματα εκβράστηκαν σε δύο ακτές, μεταξύ των οποίων και στις πόλεις Μιναμισανρίκου και Ισινομάκι.

– Η Μιναμισανρίκου είναι μία πόλη με πληθυσμό 17.000 κατοίκους, αλλά μετά το τσουνάμι αγνοούνται 10.000.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΥΑΤΕ, βορειοανατολική Ιαπωνία

– Έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος τουλάχιστον 574 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων και των θυμάτων στις πόλεις Οφουνάτο και Ρικουζεντακάτα.

– Η πόλη Ρικουζεντακάτα έχει πληθυσμό 23.000 κατοίκους και σχεδόν «εξαφανίστηκε», σύμφωνα με την πυροσβεστική. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον αριθμό των επιζώντων. Το 80% και πλέον της πόλης έχει πλημμυρίσει.

– Στην πόλη Οτσούκι, από τους 15.000 κατοίκους, αγνοούνται οι 12.000.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ, βορειοανατολική Ιαπωνία

– Έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος περίπου 420 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των θυμάτων στις πόλεις Ιουάκι και Μιναμισόμα, ενώ αγνοούνται περίπου 1.200 άνθρωποι.

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Τόκιο – 7

Τσίμπα – 15

Ιμπαράκι – 19

Αομόρι – 3

Τοτσίγκι – 4

Καναγκάουα – 3

Χοκάιντο – 1

Γιαμαγκάτα – 1

Γκούνμα – 1


Για τον μετασεισμό

Μία αρχική εκτίμηση του μετασεισμού από τον κρατικό γεωδυναμικό επιστημονικό φορέα, κάνει λόγο για μέγεθος της τάξης των 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ως γνωστόν ο καταστροφικός σεισμός της Παρασκευής, που προκάλεσε και το ολέθριο τσουνάμι στον Ειρηνικό ωκεανό, ήταν της κατηγορίας των 9 βαθμών της κλίμακας.

Περισσότερα από 2.000 σώματα αγνοουμένων μετά τον καταστροφικό σεισμό των 9 Ρίχτερ και το φονικό τσουνάμι, που τον ακολούθησε και σάρωσε τις βόρειο-ανατολικές ακτές της Ιαπωνίας, την περασμένη Παρασκευή, βρέθηκαν τη Δευτέρα σε δύο ακτές του νομού Μιγιάκι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων του Κιότο.

Τα σώματα βρέθηκαν στη χερσόνησο Ότζικα της περιοχής που δέχθηκε τη μεγαλύτερη σφοδρότητα της έντασης της θεομηνίας που έπληξε την Ιαπωνία την περασμένη Παρασκευή.

Για 1.800 νεκρούς κάνει λόγο ο μέχρι στιγμής επίσημος απολογισμός από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός αυτός θα φτάσει στις 10.000. Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Ναότο Καν, ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι έχουν διασωθεί από το πρωί της Παρασκευής, όταν σημειώθηκε ο μεγαλύτερος σεισμός στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Οι αρχές επισημαίνουν ότι ο απολογισμός αυτός πιθανότατα θα αυξηθεί, δεδομένου ότι χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να φέρονται ως αγνοούμενοι.

Η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ρεύματος στην Ιαπωνία, η Τοχόκου σκοπεύει να προχωρήσει σε διακοπές της ηλεκτροδότησης για να αποφύγει μεγάλης κλίμακας μπλακ-άουτ λόγω των καταστροφών που έχουν υποστεί και τα δίκτυα της περιοχής, που επλήγει διαδοχικά από τον καταστροφικό σεισμό και το φονικό τσουνάμι, που τον ακολούθησε, την περασμένη Παρασκευή.


ΑΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook