Απάντηση για τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η μαζική μετακίνηση 1.881 συνοριακών φυλάκων στον Έβρο έδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Νωρίτερα, το σωματείο των συνοριακών φυλάκων κατήγγειλε ότι οι μετακινήσεις αυτές έγιναν χωρίς σωστό σχεδιασμό, ότι ταλαιπωρούν πολλές οικογένειες, ότι αποδυναμώνεται η Δυτική Ελλάδα, καθώς και ότι οι συνοριοφύλακες στον Έβρο θα μένουν στις αστυνομικές σχολές, που δεν πληρούν τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης.

Από το υπουργείο διευκρινίζεται ότι όσοι μετακινήθηκαν στον Έβρο δεν θα διαμείνουν στις εγκαταστάσεις των σχολών, ότι ήδη το 75%-80% διαμένουν σε ξενοδοχεία, καθώς και ότι άμεσα θα τακτοποιηθούν σε ξενοδοχεία και οι υπόλοιποι.

Επίσης επισημαίνεται ότι η διαμονή και η διατροφή των συνοριακών φυλάκων καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων, ενώ θα αμείβονται με επιπλέον 800 ευρώ το μήνα από κοινοτικά κονδύλια.

Από το υπουργείο τονίζεται τέλος ότι «είναι εθνική ανάγκη η φύλαξη των συνόρων να γίνεται από εντεταλμένα όργανα της Πολιτείας».

protothema.gr