Απογοήτευσε τις -πάντα ανυπόμονες- αγορές ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, οι οποίες περίμεναν άμεση επανέναρξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων μετά τη δήλωσή του την περασμένη εβδομάδα ότι «θα κάνει τα πάντα» για να προστατεύσει το ευρώ και να μειώσει το κόστος δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Ο κ. Ντράγκι, όμως, αν και υπογράμμισε ότι «το ευρώ δεν είναι αναστρέψιμο» (επικρίνοντας εμμέσως πλην σαφώς όσους τροφοδοτούν τη σεναριολογία περί ελληνικής εξόδου από το ενιαίο νόμισμα), δεν φάνηκε διατεθειμένος να αναλάβει δράση «εδώ και τώρα»: Αντ\’ αυτού, παρουσίασε έναν οδικό χάρτη για ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, μεγαλύτερης εμβέλειας από το παλαιό, ρίχνοντας παράλληλα το γάντι στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Και τούτο διότι συνάρτησε την παρέμβαση της ΕΚΤ με αντίστοιχη δράση από πλευράς των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, μέσω της ενεργοποίησης της δυνατότητας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης EFSF να αγοράζει ομόλογα από την πρωτογενή αγορά, με τις ενδιαφερόμενες χώρες να υπογράφουν Μνημόνια και να υπάγονται σε καθεστώς επιτήρησης από την Ε.Ε., κάτι που αποτελεί ανάθεμα για τη Μαδρίτη και τη Ρώμη. «Οι κυβερνήσεις πρέπει πρώτα να προσφύγουν στον EFSF: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις κυβερνήσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντράγκι.

Η αντίδραση των αγορών

Έντονα αρνητική ήταν η πρώτη αντίδραση των επενδυτών στις ανακοινώσεις του κ. Ντράγκι, που περίμεναν ότι η ΕΚΤ θα «έπαιρνε το όπλο της» άμεσα, έστω κι αν οι πιο ψύχραιμοι παρατήρησαν ότι η τράπεζα προλειαίνει βαθμιαία το έδαφος για ισχυρή παρέμβαση. «Μίλησε για δυνητικά μέτρα, αλλά η αγορά θέλει άμεσες πρωτοβουλίες», σχολίασε ο αναλυτής της RBS Μπράιαν Κιμ αποτυπώνοντας το κλίμα που επικράτησε, ενώ ο συνάδελφός του από την Jefferies Μαρσέλ Αλεξάντροβιτς που σημείωσε ότι ο Ντράγκι είπε ουσιαστικά ότι η ΕΚΤ δεν διατίθεται να παρέμβει προτού η Ιταλία και η Ισπανία ζητήσουν πλήρη διάσωση κλόνισε τους επενδυτές που περίμεναν προληπτική δράση.

Το ευρώ κατέγραψε μεγάλες απώλειες έναντι του δολαρίου, καθώς από το ενδοσυνεδριακό υψηλό του 1,2404 δολ./ευρώ διαπραγματευόταν χθες το απόγευμα κάτω από το 1,22 δολάριο. «Στο κόκκινο» ντύθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Οι δείκτες σε Φραγκφούρτη και Παρίσι υποχώρησαν κατά 2,2% και 2,68% αντίστοιχα, ενώ ακόμα μεγαλύτερες ήταν οι πιέσεις σε Μαδρίτη (-5,16%) και Μιλάνο (-4,64%), των δυο χωρών που βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης χρέους αυτή τη στιγμή.

Αλματώδη αύξηση σημείωσε και το κόστος χρήματος Ιταλίας και Ισπανίας, που είδαν το θετικό αντίκτυπο των δηλώσεων Ντράγκι την προηγούμενη εβδομάδα να εξανεμίζεται μέσα σε λίγες ώρες. Η απόδοση του δεκαετούς ισπανικού ομολόγου ξεπέρασε πάλι την «κόκκινη γραμμή» του 7% και το spread με τα γερμανικά Bund τις 600 μονάδες βάσης, ενώ του ιταλικού εκτοξεύθηκε στο 6,33% από 5,72% στις πρωινές συναλλαγές. Στον αντίποδα, μεγάλα κέρδη κατέγραψαν τα γερμανικά ομόλογα, λειτουργώντας για ακόμα μια φορά ως ασφαλές καταφύγιο από τις αναταράξεις. Δεν είναι τυχαίο το πρόσφατο δημοσίευμα της Bild ότι η Γερμανία έχει εξοικονομήσει πάνω από 60 δισ. ευρώ τους τελευταίους 30 μήνες μόνο από τη μείωση του κόστους δανεισμού της, ενώ τα έμμεσα οφέλη για καταναλωτές και επιχειρήσεις από τα χαμηλά επιτόκια είναι ακόμα μεγαλύτερα;

«Οχι» σε τραπεζική άδεια στον ESM

O κ. Ντράγκι φάνηκε να αποκλείει το ενδεχόμενο να δοθεί τραπεζική άδεια στον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης ESM λέγοντας ότι ο ESM δεν μπορεί να θεωρηθεί αντισυμβαλλόμενος για τις πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, δηλαδή δεν μπορεί να καταθέτει ως ενέχυρο στην ΕΚΤ τα ομόλογα που αγοράζει για να αντλεί ρευστότητα. Άφησε, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης άλλων, μη συμβατικών μέτρων νομισματικής πολιτικής, με τις αγορές να πιθανολογούν περαιτέρω χαλάρωση των κανόνων για τους τίτλους που δέχεται ως ενέχυρο για να δανείζει τις τράπεζες ή ένα νέο γύρο χορήγησης φθηνής ρευστότητας για τρία χρόνια. Υπογράμμισε δε ότι το Δ.Σ. συζήτησε και το ενδεχόμενο νέας μείωσης των επιτοκίων του ευρώ (παρέμειναν αμετάβλητα στο 0,75%) με τους αναλυτές να «βλέπουν» μείωση του κόστους χρήματος στο 0,5% κατά την επόμενη Σύνοδο της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο.

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook