Η Κίσσαμος (Καστέλι), πρωτεύουσα της επαρχίας Κισσάμου είναι μια σύγχρονη παραθαλάσσια πόλη. Η οικονομία της βασίζεται τόσο στην παραγωγή αγροτικών προιόντων, φημισμένο το Κισσαμίτικο ελαιόλαδο και το κρασί, όσο και στον τουρισμό και το εμπόριο παρόλο που η περιοχή θεωρείται ακόμα αναπτυσσόμενη.

\"\"

Συγκριτικό πλεονέκτημα για την πόλη της Κισσάμου είναι ότι έχει διατηρήσει τον γραφικό χαρακτήρα της και η τουριστική ανάπτυξη που έχει δεχθεί δεν την έχει αλλοιώσει σαν πόλη. Μακριά λοιπόν από τον απρόσωπο μαζικό τουρισμό, ο επισκέπτης στην Κίσσαμο θα έχει την ευκαιρία να περάσει τις διακοπές του ανάμεσα στους ντόπιους και να γνωρίσει τα έθιμα και τις παραδόσεις τους μέσα από μια σειρά πλούσιων πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνονται κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

\"\"

Επίσης οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή όπως περιπατητικός τουρισμός και αγροτουρισμός αποτελούν πόλο έλξης για επισκέπτες με φυσιολατρικό ενδιαφέρον.

Η Κίσσαμος είναι μια φιλόξενη πόλη άρτια οργανωμένη και αυτόνομη. Υπάρχουν τράπεζες , ταχυδρομείο , κέντρο υγείας , καταστήματα όλων των ειδών και βέβαια καφέ μπαρ και εστιατόρια σε διάφορα σημεία της πόλης κεντρικά και παραλιακά.

Ξεχωριστή είναι η παραλία τελωνίου όπου κατά μήκος ενός πεζόδρομου δίπλα στη θάλασσα θα βρείτε μαζεμένα καφέ-μπαρ και εστιατόρια ανοιχτά από το πρωί έως αργά το βράδυ.

\"\"

\"\"

Το αρχαιολογικό μουσείο της Κισσάμου, βρισκεται στην κεντρική πλατεία Στρατηγού Τζανακάκη. Είναι ένα διατηρητέο κτήριο με σύγχρονους χώρους που φιλοξενεί αξιόλογα ευρήματα της περιοχής από τους ρωμαϊκούς ελληνιστικούς χρόνους. Πολύ εντυπωσιακά είναι τα ψηφιδωτά του μουσείου που έχουν μείνει αναλλοίωτα στο πέρασμα των χρόνων.

\"\"

\"\"

Ιδιαίτερα γραφική η οδός Σκαλίδη, με τα μικρά εμπορικά μαγαζιά και τα καφενεία υπήρξε το παλιό κέντρο της πόλης «παλιά αγορά» έως και σήμερα. Χαρακτηριστική είναι η αρχιτεκτονική των διατηρητέων κτηρίων με τις παραδοσιακές καμάρες.

Η Λίμνη, το μικρό γραφικό ψαρολίμανο της Κισσάμου (1,5χμ από το κέντρο) με τις ψαροταβέρνες που βρίσκονται εκεί αποτελεί βασικό στοιχείο της παραδοσιακής πλευράς της Κισσάμου. Επίσης το εκκλησάκι του Αη Γιάννη Ντάμιαλη, χτισμένο μέσα σένα βράχο από το 10ο αιώνα (ανακατασκευάστηκε το 1947)και δίπλα του το μικρό τούνελ που οδηγεί στην ομώνυμη παραλία του Ντάμιαλη με τα βότσαλα και τα βαθιά καθαρά νερά θα σας γοητεύσουν.

\"\"

Το Κισσαμίτικο λιμάνι είναι ο συνδετικός κρίκος της Κρήτης με τα Κύθηρα και την Πελοπόννησο, ενώ υπάρχει και δρομολόγιο προς Πειραιά μία φορά την εβδομάδα. Επίσης καθημερινά αναχωρεί από το λιμάνι κρουαζιερόπλοιο προς το νησάκι της Γραμβούσας και τη λιμνοθάλασσα του Μπάλου.


Πλάτανος – Φαλάσαρνα

Ο Πλάτανος είναι το μεγαλύτερο χωριό της Κισσάμου. Απλώνεται ορεινά όπου κατοικούν οι κάτοικοι του χωριού και λίγα χιλιόμετρα από εκεί παραλιακά είναι τα Φαλάσαρνα η γνωστή και φημισμένη παραλία της Κισσάμου και της Κρήτης.

\"\"

\"\"

\"\"

Στα Φαλάσαρνα οι κάτοικοι του χωριού εκτός από τουριστικές υπηρεσίες , δραστηριοποιούνται και με συστηματικές καλλιέργειες κηπευτικών σε θερμοκήπια.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και ο αρχαιολογικός χώρος των Φαλασάρνων.

Γραμβούσα – Μπάλος
Τα νησιά της (Ήμερης) Γραμβούσας και της Άγριας Γραμβούσας βρίσκονται στο τέλος της ομώνυμης βορειοδυτικής χερσονήσου της Κρήτης.

\"\"

\"\"

\"\"

Στην Ήμερη Γραμβούσα βρίσκονται τα ερείπια ενός βενετικού κάστρου (1579). Παρ\’ όλο που το κάστρο χτίστηκε με χωρητικότητα 3.000 ανδρών, ποτέ δε χρησιμοποιήθηκε για κάποια μεγάλη μάχη. Οι Βενετοί το παρέδωσαν στους Τούρκους το 1692, 23 χρόνια μετά την πτώση του Ηρακλείου.

Καλυβιανή
Μικρό παραδοσιακό χωριό 7 χμ από το κέντρο της Κισσάμου. Η πλατεία του χωριού με την εκκλησία και τα παραδοσιακά καφενεία που βρίσκονται εκεί συνθέτουν μια πολύ γραφική εικόνα.

\"\"

\"\"

Στην Καλυβιανή υπάρχουν επίσης μερικά πολύ καλά εστιατόρια και από το χωριό μπορεί κανείς να οδηγηθεί με αυτοκίνητο ως ένα σημείο και έπειτα από μονοπάτι με πεζοπορία στο Μπάλο.

Νοπήγεια
Το χωριό Νοπήγεια είναι επίσης παραθαλάσσιο ανατολικά του Δραπανιά με χαρακτηριστικό το πέτρινο θέατρο που βρίσκεται εκεί στο τέλος του παραλιακού δρόμου. Είναι ένα ανοιχτό θέατρο που τίποτα δεν μαρτυράει το χρόνο κατασκεύης του (1992) αφού είναι βασισμένο στα πρότυπα αρχαίων θεάτρων.

Χαρακτηριστική είναι η φυσική ακουστική του.

Κατά τα άλλα στον παραλιακό δρόμο θα βρείτε επίσης καφέ-εστιατόρεια για ήρεμες στιγμές με θέα τη θάλασσα.

Δραπανιάς
Ο Δραπανιάς είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό με σχετική τουριστική ανάπτυξη κυρίως των τελευταίων χρόνων. Κατά μήκος του δρόμου στην παραλία του Δραπανιά υπάρχουν αρκετά καφέ-εστιατόρεια στα οποία μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό ή το ποτό σας δίπλα στη θάλασσα. Στο χωριό αυτό δεσπόζει επιβλητικά και η βίλα Τρεβιζάν.

\"\"

\"\"

Λουσακιές
Το χωριό Λουσακιές 10 χμ από το κέντρο της Κισσάμου είναι γνωστό για τη λαογραφική του παράδοση καθώς θεωρείται η γενέτειρα του Κισσαμίτικου συρτού (κρητικός παραδοσιακός χορός). Πληροφορίες μας λένε ότι πρώτος έπαιξε τον συρτό το 1750 ο Στέφανος Τριανταφυλλάκης ή Κιόρος στα Πατεριανά Λουσακιών.

Στο χωριό διοργανώνεται μεγάλο πανηγύρι κάθε Δεκαπενταύγουστο στην εκκλησία Αστράτηγος με παραδοσιακό πιλάφι μουσική και χορό.

Επίσης αναμένεται σύντομα να λειτουργήσει Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο θα στεγαστεί στο παλιό δημοτικό σχολείο, και την επιμέλεια του οποίου έχει αναλάβει ο πολιτιστικός σύλλογος Λουσακιών. Το μουσείο θα φιλοξενεί εκθέματα από την ευρύτερη περιοχή της Κισσάμου.


Πολυρρήνεια

Η Πολυρρήνεια σήμερα είναι ένα παραδοσιακό ορεινό χωριό πολύ κοντά (6,5χμ) στο κέντρο της Κισσάμου .Το παλιό του όνομα ήταν Απάνω Παλαιόκαστρο, αλλά ονομάστηκε Πολυρρήνια λόγω του ότι βρίσκεται κοντά στον ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο. Πολλά υλικά της αρχαίας Πολυρρήνιας έχουν χρησιμοποιηθεί για το χτίσιμο του χωριού. Μπορεί να τα δεί κανείς σε σπίτια, αυλές δημόσια κτήρια.

\"\"

Το χωριό παραμένει πολύ γραφικό. Τα παραδοσιακά σπίτια και τα στενά σοκάκια που σε οδηγούν στην πλατεία όπου βρίσκεται το διατηρητέο κτήριο της κοινότητας σε παραπέμπουν σε άλλη εποχή.

Μεγάλη εντύπωση κάνουν τα ερείπια ενός παλιού ελαιουργείου απέναντι από το γραφείο της κοινότητας το οποίο είχε κτισθεί με πέτρες από το υδραγωγείο του Ρωμαίου αυτοκράτορα Ανδριανού. Δύο από τις κολώνες του έχουν παρθεί από την αρχαία Πολυρρήνια η μία από το παλάτι και η άλλη από το ναό της Αρτέμιδος.

Επίσης μέσα στο χωριό υπάρχει ο ναός της κοίμησης της Θεοτόκου ο οποίος είναι χτισμένος μέσα σ’ ένα βράχο και υπάρχουν μερικές αξιόλογες εικόνες μέσα σ’αυτόν. Κατά την διάρκεια της τουρκικής κατοχής χρησίμευε σαν κρυφό σχολειό για τα Ελληνόπουλα.

Έλος
Το Έλος ανήκει στα λεγόμενα ορεινά εννιά χωριά και είναι ένα καταπράσινο παραδοσιακό χωριό, με πολλές καστανιές.

Στο δρόμο προς Ελαφονήσι, είναι πέρασμα και ένας καλός σταθμός για αυθεντικό φαγητό στις παραδοσιακές ταβέρνες κάτω από τα πλατάνια.

Βλάτος
Το χωριό Βλάτος επίσης ορεινό με πλούσια βλάστηση είναι γνωστό και από τον παραδοσιακό οικισμό Μηλιά που βρίσκεται εκεί λίγα χιλιόμετρα σε υψόμετρο.
Η Μηλιά είναι ένα παραδοσιακό χωριό ανάμεσα σε καστανιές, το οποίο χτίσανε με ιδιωτική πρωτοβουλία και αποτελείται από πέτρινους ξενώνες τους οποίους έχουν διακοσμήσει με παραδοσιακά αντικείμενα της Κρήτης που έχουν συλλέξει.

Στο Βλάτος μπορείτε επίσης να θαυμάσετε μία χαρακτηριστική αιωνόβια ελιά της οποίας ο τεράστιος κορμός μαρτυράει τα χρόνια της.


Τοπόλια

Τα Τοπόλια είναι ένα μικρό ορεινό χωριό 13χμ από την Κίσσαμο, στο δρόμο προς το Ελαφονήσι.

Στο δρόμο του χωριού υπάρχει πετρόχτιστο τούνελ μήκους περίπου 100μ από την εποχή της Τουρκοκρατίας.

Εδώ υπάρχει και το φημισμένο σπήλαιο των Τοπολίων με τους σταλακτίτες και σταλαγμίτες και δίπλα μέσα στο σπήλαιο το μικρό εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας. Το σπήλαιο βρίσκεται μέσα στο βουνό και για να φτάσει κανείς εκεί θα χρειαστεί να ανέβει με τα πόδια περίπου 100 σκαλοπάτια πετρόχτιστα διαμορφωμένα.

Η άγρια ομορφιά της φύσης στο σημείο αυτό συμπληρώνεται με το επίσης γνωστό φαράγγι των Τοπολίων που δεσπόζει ακριβώς απέναντι από το σπήλαιο. Το τοπίο είναι μαγευτικό!

Χρυσοσκαλίτισσα
Η Χρυσοσκαλίτισσα είναι ένας μικρός οικισμός 45χμ. νοτιοδυτικά από την Κίσσαμο η ονομασία του οποίου έχει δοθεί από το ομώνυμο μοναστήρι.
Το μοναστήρι της Χρυσοσκαλίτισσας είναι χτισμένο πάνω σε βράχο ύψους 35μ., με μοναδική θέα προς το Λιβικό πέλαγος. Ονομάστηκε έτσι σύμφωνα με την παράδοση, γιατί ένα από τα 90 σκαλοπάτια που οδηγούν εκεί, λέγεται ότι είναι χρυσό. Το σκαλοπάτι όμως αυτό δεν μπορούν να το δουν οι αμαρτωλοί.

\"\"

Πότε ακριβώς καθιερώθηκε το σημερινό μοναστήρι δεν είναι γνωστό αν και πιστεύεται ότι στη θέση του προϋπήρχε παλιότερο κοινόβιο. Είναι αφιερωμένο στην κοίμηση της Θεοτόκου και στην Αγία Τριάδα και επίσης λέγεται ότι η ασημωμένη εικόνα της Κοίμησης στο προσκυνητάρι, φτιάχτηκε πριν από 1000 χρόνια.

Η Χρυσοσκαλίτισσα απέχει από την παραλία του Ελαφονησιού μόλις 5χμ.

flashnews.gr/kissamoshotels.com

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook