Με συμμετοχή 90 εκθετών, πλήθους κόσμου και με αιχμές για αποφάσεις της κυβέρνησης, τελέστηκαν στα Χανιά από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη, τα εγκαίνια της έκθεσης «Αγροτικός Αύγουστος 2012».

Χαρακτηριστικό του κλίματος ήταν το ότι κατά την ομιλία του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης – απαντώντας και στην διαμαρτυρία εργαζομένων της ΑΤΕ και εκπροσώπων των αγροτών οι οποίοι τον υποδέχθηκαν με συνθήματα – εξέφρασε την «λύπη» του για το θέμα της ΑΤΕ, εκφράζοντας την διαφωνία του για τις αποφάσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

«Ως άτομο, ως παραγωγός και γεωργός, με λυπεί ιδιαίτερα που σε αυτή την κρίσιμη φάση χάνεται ένα τόσο χρήσιμο χρηματοοικονομικό εργαλείο για την γεωργική παραγωγή» είπε ο κ.Τσαυτάρης αναφέροντας επιπλέον πως «προσωπικά έκανα μεγάλο αγώνα για να περισωθεί τουλάχιστον τα κομμάτια της εγγυημένης γης, προκειμένου να μην περάσουν στον ιδιωτικό τομέα και να περισωθούν όσο μπορούν οι θυγατρικές της ΑΤΕ που στηρίζουν μεγάλα κομμάτια της γεωργικής παραγωγικής διαδικασίας και να περισωθούν οι εθνικές ποσοστώσεις…..Θέλω να πιστεύω ότι τα εργαλεία αυτά θα αντικατασταθούν, είτε από την ανάπτυξη μιας άλλης αγροτικής τράπεζας, γιατί η ΑΤΕ έτσι φτιάχτηκε ιστορικά και αυτό τον ρόλο είχε να εξυπηρετήσει. Δεν ήταν μια ακόμη εμπορική τράπεζα….»

Επίσης και ο Δήμαρχος Χανίων κ.Μανώλης Σκουλάκης, κατά τον χαιρετισμό του έκανε λόγο για αποφάσεις του κεντρικού κράτους που δεν στηρίζουν την προσπάθεια για ανάκαμψη του αγροτικού τομέα.

« Μια τέτοια απόφαση είναι η χθεσινή περικοπή κατά 30% του μοναδικού πόρου προς την Αυτοδιοίκηση, (Κ.Α.Π) που στηρίζει την μισθοδοσία των εργαζομένων, τις κοινωνικές πολιτικές και τις πολιτικές παιδείας πολιτισμού και αθλητισμού.Μια άλλη απόφαση είναι για την Αγροτική Τράπεζα που επιβαρύνει την θέση του αγροτικού κόσμου και δημιουργεί ανασφάλειες σε σχέση με την προοπτική της και στις σχέσεις εργασίας των εργαζόμενων σ\’ αυτή» είπε ο κ.Σκουλάκης.

Πάντως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την αγροτική παραγωγή κάνοντας λόγο για την αναγκαιότητα επιστροφής στην πρωτογενή παραγωγή με σύγχρονους όρους, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τοπικά θέματα, εξέφρασε την πρόθεση του υπουργείου να προωθήσει τον φάκελο για αναγνώριση ΠΟΠ για το κάστανο Χανίων και έκανε λόγο για ταχείς διαδικασίες αποζημίωσης των αγροτών που επλήγησαν απο τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Σήμερα ο κ.Τσαυτάρης θα παραστεί σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Χανίων για την παρουσίαση του εργαστηρίου ανάλυσης ελαιολάδου.

Στην εκδήλωση των εγκαινίων παρευρέθησαν και ο Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Χανίων κ.Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ.Μανούσος Βολουδάκης, ο βουλευτής Χανίων κ.Γιώργος Σταθάκης, εκπρόσωποι της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης και πολλών φορέων.

Η έκθεση, θα είναι ανοικτή έως τις 8 Αυγούστου, από 19.30 – 23.30 καθημερινά, ενώ παράλληλα με τη λειτουργία της και στον ίδιο χώρο, θα πραγματοποιούνται Πολιτιστικές Βραδιές με τη συμμετοχή Παραδοσιακών Συγκροτημάτων των Χανίων.

\"\"

Χαιρετισμός Μανώλη Σκουλάκη

«Ως Δήμαρχος του Καλλικρατικού Δήμου Χανίων σας καλωσορίζω στον αναβαθμισμένο χώρο της Δυτικής Τάφρου της παλιάς μας πόλης.
Σας καλωσορίζω στον Αγροτικό Αύγουστου 2012 στη γιορτή των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων που για 14η χρονιά διοργανώνουμε στον τόπο μας.
Ο Αγροτικός Αύγουστος έχει καταξιωθεί ως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του Νομού μας με απόηχο σε όλη την Ελλάδα μετά τις επιτυχημένες περσινές εκδηλώσεις στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.

Είναι μια γιορτή της Κρητικής γης, ένα φεστιβάλ γεύσεων, που στέλνει το μήνυμα ότι η ελληνική περιφέρεια μπορεί, έχει τη θέληση και τις δυνατότητες για ανάπτυξη και πρόοδο.
Ο φετινός Αγροτικός Αύγουστος έχει αναφορά σε όλα τα προϊόντα μας ( το λάδι, το κρασί, την τσικουδιά, το μέλι μας) αλλά επικεντρώνεται στην προβολή των προϊόντων της ορεινής ενδοχώρας.

Προγραμματίσαμε να αναδείξουμε προϊόντα με μεγάλη βιολογική αξία, προϊόντα που έμεναν αναξιοποίητα, προϊόντα που μπορούν να στηρίξουν τις τοπικές επιχειρήσεις και κατ\’ επέκταση την τοπική οικονομία, όπως το πηχτόγαλο, η γραβιέρα Κρήτης και το κάστανο.

Το μήνυμα μας όπως και πέρυσι, και οι στόχοι μας:
Να επιστρέψουμε στη γη μας, στις ρίζες μας.
Να επαναφέρουμε τα αγνά προϊόντα μας στα ελληνικά ράφια που δυστυχές εκτοπίζονται καθημερινά από αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενα προϊόντα
Να πείσουμε τους καταναλωτές να καταναλώνουν κατά προτεραιότητα αυτά που παράγουμε.
Να προωθήσομε τα προϊόντα μας στις αγορές της Ευρώπης.
Να μετατρέψουμε επιτέλους σε θετικό το εμπορικό ισοζύγιο των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων της χώρας μας έναντι των εισαγωγών.

Κυρίες και Κύριοι,

Η βαθιά οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα μας και την τοπική μας οικονομία και την κοινωνία στο σύνολο της, αφήνει κάποιες χαραμάδες ευκαιρίας.

Μια από αυτές είναι η στροφή στον πρωτογενή τομέα. Αρκεί να συμβάλουμε όλοι σ\’ αυτήν την κατεύθυνση. Πολιτεία, αγρότες, κτηνοτρόφοι, τυποποιητές, φορείς τουρισμού, Τοπική Αυτοδιοίκηση 1ου και 2ου βαθμού και όλοι οι πολίτες καταναλωτές και παραγωγοί.

Όμως δυστυχώς οι αποφάσεις του κεντρικού κράτους οδηγούν κάθε τόσο σε αντίθετα αποτελέσματα.

Μια τέτοια απόφαση είναι η χθεσινή περικοπή κατά 30% του μοναδικού πόρου προς την Αυτοδιοίκηση, (Κ.Α.Π) που στηρίζει την μισθοδοσία των εργαζομένων, τις κοινωνικές πολιτικές και τις πολιτικές παιδείας πολιτισμού και αθλητισμού.

Μια άλλη απόφαση είναι για την Αγροτική Τράπεζα που επιβαρύνει την θέση του αγροτικού κόσμου και δημιουργεί ανασφάλειες σε σχέση με την προοπτική της και στις σχέσεις εργασίας των εργαζόμενων σ\’ αυτή.

Με αποδυναμωμένους τους αγρότες λογω συνεχούς μείωσης του εισοδήματος τους και με μια Αυτοδιοίκηση χωρίς πόρους και χωρίς ανθρώπινο δυναμικό ανήμπορη να βοηθήσει τον πρωτογενή τομέα τα πράγματα στην ύπαιθρο θα χειροτερέψουν με δραματικές επιπτώσεις στην κοινωνία.

Κύριε Υπουργέ,

Εμείς κάνουμε ότι μπορούμε στο τόπο μας.

Με έμφαση στο τετράπτυχο Πολιτισμός – Τουρισμός -Υγιεινή Κρητική Διατροφή – Κοινωνική Συνοχή, έχουμε καταφέρει μαζί με τους άλλους φορείς και κυρίως την Περιφέρεια, την Αντιπεριφέρεια και το Ε.Β.Ε. που είμαστε συνδιοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης, να είμαστε πρώτος νομός στην Ελλάδα σε αύξηση τουριστικής κίνησης κατά 13% παράλληλα υλοποιούμε μια συνολική σειρά έργων υποδομής, και αναμένουμε ανάκαμψη του τόπου μας.

Θέλουμε όμως την βοήθεια της πολιτείας -Κτυπήστε την φοροδιαφυγή και την γραφειοκρατία .

Επιβάλλεται εσείς ως αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης να σταθείτε δίπλα στα πάμπολλα το προβλήματα των αγροτών. Πιστεύω ότι έχετε τις γνώσεις και τις δυνατότητες.
Πρέπει παράλληλα η κυβέρνηση να ενισχύσει με τους απαραίτητους πόρους και το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό τις αιρετές περιφέρειες και τους Δήμους. Αν συνεχιστεί η σημερινή υποχρηματοδότηση, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα όλοι οι Δήμοι θα βάλουν λουκέτο και αλλοίμονο μετά θα καταρρεύσει και το τελευταίο ανάχωμα για τους πολίτες και ιδιαίτερα τους οικονομικά ασθενέστερους.

Κλείνοντας κύριε Υπουργέ, είμαι βέβαιος ότι η αυριανές σας συναντήσεις με τους αντιπροσωπευτικούς φορείς του Νομού θα ακούσετε με προσοχή τα προβλήματα τους και σε λίγο διάστημα θα προωθήσετε τον φάκελο (π.ο.π. κάστανο) που σήμερα παραδίδομε, σε συνεννόηση με τους άλλους δήμους του Νομού, στον Πρόεδρο του συνεταιρισμού καστανοπαραγωγών Νομού Χανίων, τον φίλο από τα παλιά τον Νίκο Μπομπολάκη.\”

Χαιρετισμός Σταύρου Αρναουτάκη

«Σας καλωσορίζω στον ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΑΥΓΟΥΣΤΟ 2012, στη γιορτή των Κρητικών ποιοτικών προϊόντων του νησιού μας, που αγκαλιάστηκε από όλη την Κρήτη και έγινε ένας πετυχημένος θεσμός, ο οποίος διοργανώνεται για δέκατη τέταρτη συνεχή χρονιά.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, διανύουμε μια βαθιά οικονομική κρίση, η οποία απαιτεί την άμεση ενεργοποίηση όλων μας, προκειμένου να την ξεπεράσουμε με τις λιγότερες απώλειες.
Όμως σε αυτή την δύσκολη περίοδο, η αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων σε συνδυασμό με στοχευόμενες και εξωστρεφείς δράσεις αποτελούν σημαντικό εργαλείο στην προώθηση των ποιοτικών τοπικών προϊόντων μας και του κρητικού τουρισμού.

Η Κρήτη έχει τη δυναμική αλλά και τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να βγει άλλη μια φορά μπροστά στην εθνική προσπάθεια και να πρωτοπορήσει.

Προς αυτό το σκοπό, είμαι βέβαιος ότι η ενδυνάμωση της οικονομίας της Κρήτης, μέσα από την παράλληλη ανάπτυξη του πρωτογενούς και του τουριστικού τομέα, είναι ένα ισχυρότατο όπλο.

Στην Περιφέρεια Κρήτης έχουμε θέσει ψηλά στην ατζέντα μας τη σύνδεση του πρωτογενή τομέα με το τουριστικό μας προϊόν.

Έχουμε ήδη προχωρήσει στην εκπόνηση του στρατηγικού σχεδίου για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, στα πλαίσια του οποίου περιλαμβάνονται ουσιαστικές πρωτοβουλίες και συντονισμένες δράσεις με αποκλειστικό σημείο αναφοράς την συλλογική ωφέλεια. Την ωφέλεια της Κρήτης.

Ζούμε σε ένα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον στο οποίο τα κρητικά προϊόντα αλλά και οι τουριστικές μας υπηρεσίες πρέπει να καταλαμβάνουν τη θέση που τους αρμόζει.
Σημαντική επιδίωξη μας είναι τα προϊόντα και ο τουρισμός της Κρήτης να αποκτήσουν τη δική τους ονομασία, τα δικά τους διακριτικά.

Για την υλοποίηση αυτού του στόχου, η Περιφέρεια Κρήτης προχωρά στην καθιέρωση της εμπορικής ονομασίας «ΚΡΗΤΗ» για την αναγνώριση και πιστοποίηση των εξαιρετικά ποιοτικών αγροτικών προϊόντων και τουριστικών υπηρεσιών του νησιού μας στο εξωτερικό.

Για εμάς, στην Περιφέρεια Κρήτης, είναι δεδομένη η αναγκαιότητα διασύνδεσης του Πρωτογενούς και του Τουριστικού τομέα.

Το μέλλον του αγροτικού και τουριστικού τομέα στο νησί μας, εξαρτάται, στο μεγαλύτερο βαθμό, από εμάς τους ίδιους. Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας και καλούμαστε, από τη μια μεριά να διατηρήσουμε τη διαφορετικότητα, την παράδοση και τον πολιτισμό μας και από την άλλη, να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες του ανταγωνισμού και της διευρυμένης και ελεύθερης αγοράς.
Η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει κάθε υγιή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Από την Πολιτεία θέλουμε να είναι αρωγός σε κάθε τέτοια προσπάθεια.

Κυρίες και Κύριοι,

Έχουμε αποδείξει έμπρακτα, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, πως είμαστε δίπλα σας.
Οι δράσεις μας θα συνεχιστούν με πιο εντατικούς ρυθμούς, προκειμένου να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις εσάς, την κινητήρια δύναμη της οικονομίας του νησιού μας, της οικονομίας της Κρήτης.
Έχουμε κοινές ανησυχίες, κοινές επιδιώξεις, κοινά οράματα για το μέλλον μας, για το μέλλον της Κρήτης.
Όλοι μαζί, με συντονισμένες ενέργειες και προσπάθειες μπορούμε να φτάσουμε εκεί που θέλουμε, εκεί που μας αρμόζει».

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook