Έξι εργαζόμενοι βρήκαν το θάνατο χθες ενώ άλλος ένας αγνοείται μετά από ένα δυστύχημα σε ανθρακωρυχείο στην πολιτεία Κοαουίλα, στο βόρειο Μεξικό, ανακοίνωσε αξιωματικός της αστυνομίας.

\”Πέντε ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους και βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για τον εντοπισμό ενός άλλου ο οποίος υπάρχουν ελπίδες ότι είναι ακόμα ζωντανός\”, είπε ο Χόρχε Λουίς Μοράλες μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Milenio.

Αιτία του δυστυχήματος, το οποίο σημειώθηκε περί τις 10:20 χθες (18:20, ώρα Ελλάδας) στο ορυχείο, που βρίσκεται ανάμεσα στους δήμους Παλάου και Ελ Σάουσε, ίσως είναι η κατάρρευση μιας στοάς εξαιτίας κατολίσθησης ή έκρηξης, σύμφωνα με μια πηγή της αστυνομίας που ερωτήθηκε σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Πάντως σύμφωνα με μία ανακοίνωση της εταιρείας στην οποία ανήκει το ορυχείο, την Άλτος Όρνος δε Μέχικο, που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, το δυστύχημα προκλήθηκε από την έκρηξη μεγάλης ποσότητας μεθανίου και την κατάρρευση ενός όγκου 100 τόννων άνθρακα.

Την ώρα του δυστυχήματος στο ορυχείο εργάζονταν 200-300 άνθρωποι. Στην μεγάλη πλειονότητά τους, βγήκαν με ασφάλεια. Ένας παγιδευμένος ανθρακωρύχος διασώθηκε, σύμφωνα με την εταιρεία.
Το μοιραίο δυστύχημα αποτελεί την δεύτερη καταστροφή του είδους στο βόρειο Μεξικό μέσα σε 10 ημέρες.

Μια έκρηξη που είχε σημειωθεί την 25η Ιουλίου είχε στοιχίσει τη ζωή σε επτά εργαζόμενους, υπογραμμίζοντας την έλλειψη ελέγχων σε ό,τι αφορά τα μέτρα εργασιακής ασφάλειας στα μικρά ορυχεία και μεταλλεία όπου συχνά η επιτήρηση είναι ανεπαρκής ή ανύπαρκτη.

Χιλιάδες άνθρωποι δουλεύουν στα εκατοντάδες μικρά ορυχεία, γνωστά ως ποσίτος (\”μικρές τρύπες\”) στην Κοαουίλα εδώ και πάνω από έναν αιώνα και τα δυστυχήματα είναι συχνά τα τελευταία χρόνια.
Τον Μάιο του 2011, τουλάχιστον 11 εργαζόμενοι σε ένα ορυχείο είχαν χάσει τη ζωή τους από μια έκρηξη που σημειώθηκε μετά τη συσσώρευση αερίου σε ένα φρέαρ.

Το 2006, μια έκρηξη μεθανίου στο μεγάλο ορυχείο Πιέδρας Νέγκρας, που ανήκει στην εταιρεία Γκρούπο Μέχικο, είχε στοιχίσει τη ζωή σε 65 εργαζόμενους. Ως σήμερα, έχουν ανασυρθεί οι σοροί μόλις δύο εξ αυτών.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook