Την απογοήτευση και την έκπληξή τους εκφράζουν οι οικολόγοι για την απόρριψη αίτησης υιοθεσίας από «χορτοφάγο» ζευγάρι, ενώ πληρούσε όλα τα κριτήρια για αναδοχή βρέφους, απόφαση χωρίς προηγούμενο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε σχετική ανακοίνωση τους αναφέρουν :

"Η νομικά και ηθικά απαράδεκτη αυτή απόφαση που δεν έχει αντίστοιχο προηγούμενο σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα, αποτελεί δείγμα πολιτισμικού ρατσισμού αλλά και προσβολή για μία σύγχρονη κοινωνία.

Η άποψη ότι μία καλά σχεδιασμένη χορτοφαγική διατροφή μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών και των εφήβων υποστηρίζεται από πολλούς σύγχρονους επιστήμονες, πανεπιστήμια και μεγάλα ερευνητικά κέντρα. Σε εποχή όπου όλο και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν τα οφέλη της χορτοφαγικής διατροφής στην υγεία και συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό παγκοσμίως την υιοθετεί από πολύ μικρές ηλικίες, οι υπηρεσίες της Ελληνικής πολιτείας προχωρούν σε παράνομες δυσμενείς διακρίσεις σε βάρος της, επιδεικνύοντας τραγική άγνοια.

Το πραγματικό πρόβλημα στη χώρα μας είναι οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες με υπερκατανάλωση έτοιμων ζωικών επεξεργασμένων τροφών αμφίβολής ποιότητας, που κερδίζουν έδαφος παρά τον προβληματισμό που θα έπρεπε να υπάρχει για τις επιπτώσεις στην υγεία, στο περιβάλλον, αλλά και στις συνθήκες εκτροφής των ζώων. Η Πολιτεία θα έπρεπε να ενθαρρύνει ισότιμα την παραδοσιακή «μεσογειακή δίαιτα» όσο και τη χορτοφαγική διατροφή που ταιριάζουν περισσότερο στη χώρα μας και επιστημονικά έχουν αποδειχθεί ως υγιεινές και ωφέλιμες.

Θα πρέπει μάλιστα να αναδειχθεί ότι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των υποψήφιων γονέων για τα δεδομένα αυτά, δείχνει αίσθημα ευθύνης. Αν κάτι έπρεπε να εξετάζεται στις διατροφικές συνήθειες των υποψήφιων θετών γονέων, αυτό θα ήταν η ύπαρξη υπεύθυνων και υγιεινών επιλογών. Η παράλογη απόφαση των υπευθύνων της Κοινωνικής Πρόνοιας δηλώνει την έλλειψη ενημέρωσης και τις αναχρονιστικές έως επικίνδυνες απόψεις που επικρατούν σε κοινωνικά ευαίσθητες θέσεις. Η διαβίωση παιδιών σε ιδρύματα είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβαρά.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητάμε από την Πολιτεία να επανεξετάσει την όλη διαδικασία υιοθεσιών, όπως και την κατάρτιση των υπαλλήλων που στελεχώνουν τις υπηρεσίες αυτές, που επηρεάζουν τις ζωές πολλών συμπολιτών μας και ίσως στερούν από πολλά παιδιά τη δυνατότητα να μεγαλώσουν σε ένα οικογενειακό περιβάλλον
"