Ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 13:30 το μεσημέρι της Κυριακής η κρίσιμη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με τους εκπροσώπους της Τρόικας για την εξειδίκευση των μέτρων που θα περιληφθούν στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.

Οι διαπραγματεύσεις «πήγαν καλά», δήλωσε απερχόμενος ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν.

Η Τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήναστις αρχές Σεπτεμβρίου, προκειμένου να συντάξει την έκθεση αξιολόγησης, η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη στα μέσα του ίδιου μήνα.

Πριν φύγει, ωστόσο, παρέδωσε στον κ. Στουρνάρα τη λίστα με τα μέτρα που κατ\’ αρχήν αποδέχεται. Στη συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας τέθηκαν επί τάπητος τα επιπλέον μέτρα που δεν την ικανοποιούν -και στη θέση των οποίων μπορεί να απαιτηθούν άλλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 11 το βράδυ του Σαββάτου και εν όψει της αναχώρησής της από την Αθήνα, η Τρόικα παρέδωσε κείμενο με τα κοινά αποδεκτά μέτρα, στα οποία φαίνεται πως γίνονται δεκτές οι περισσότερες από τις περικοπές που έχουν προτείνει τα υπουργεία Εργασίας, Υγείας και Παιδείας.

Ωστόσο, γίνονταν συνεχείς συσκέψεις μέχρι και το πρωί της Κυριακής, σε μια προσπάθεια μήπως πειστούν οι ελεγκτές να μην ανοίξει νέα «τρύπα» στο πακέτο, πετώντας έξω πολλά από τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση.

Όπως ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος που μετέχει στις συσκέψεις, «υπάρχει καλή χημεία τις τελευταίες ημέρες, συμφωνούμε σε πολλά». Αν και διαπιστώνει πως «υπάρχει συμφωνία σε ένα μέρος των 11,5 δισ. ευρώ», το σίγουρο είναι πως ένα επίσης μεγάλο μέρος (ίσως και μεγαλύτερο) παραμένει στον αέρα.

Ωστόσο, τώρα το «μπαλάκι» πέφτει στα άλλα υπουργεία, για να βρουν να κόψουν επιπλέον δαπάνες τους και να αποφευχθούν πιέσεις για συμπληρωματικά μέτρα από τα υπουργεία Εργασίας, Υγείας και Παιδείας για περικοπές μισθών και συντάξεων, «μαχαίρι» στις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες των ασφαλισμένων και απολύσεις αναπληρωτών καθηγητών.

«Όλα τα υπουργεία συνεισέφεραν, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο» σχολίαζε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook