Το θέμα ενδεχόμενης εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη απασχόλησε ιδιαιτέρως σε κοινή συνέντευξή τους σήμερα τους Σάρα Βάγκενκνεχτ, αντιπρόεδρο του κόμματος της Αριστεράς και Μάρκους Σέντερ, υπουργό Οικονομικών της Βαυαρίας, την οποία δημοσιεύει η Bild.

«Το ευρώ αυτό καθ΄εαυτό είναι σωστό και σημαντικό. Αλλά αν μία χώρα όπως η Ελλάδα αφήνει συνεχώς ανεξόφλητα τα χρέη της, τότε θα πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη», τονίζει ο Σέντερ σε δηλώσεις του προς την κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Bild και εξηγεί: «Σύμφωνα με τη δική μου πρόβλεψη, η Ελλάδα θα έπρεπε να εγκαταλείψει την ευρωζώνη μέχρι το τέλος του χρόνου. Κάθε νέα βοήθεια, κάθε χαλάρωση των όρων για την παροχή βοήθειας θα ήταν ο λάθος δρόμος. Η Γερμανία δεν μπορεί να πλέον να είναι ο ταμίας για την Ελλάδα».

Οι δηλώσεις του Βαυαρού πολιτικού έγιναν στη διάρκεια ενός άτυπου «ντιμπέϊτ» για την Bild με την αντιπρόεδρο του κόμματος της Αριστεράς Σάρα Βάγκενκνεχτ, η οποία εκφράζει διαφορετική άποψη: «Κύριε Σέντερ, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει κάνει τους Γερμανούς να είναι ταμίας για την Ελλάδα. Αν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη, τότε είναι που δεν θα μπορεί να πληρώσει τα χρέη της, και αυτό θα στοιχίσει στη Γερμανία ογδόντα δισεκατομμύρια ευρώ».

Σε αυτό το επιχείρημα ο Βαυαρός πολιτικός αντιτείνει τα εξής: «Μακροπρόθεσμα η οικονομική ζημία για τη Γερμανία θα είναι πολύ μεγαλύτερη, εάν η Ελλάδα παραμείνει στο ευρώ. Εδώ ισχύει ένας παλιός κανόνας της ορειβασίας: αν κάποιος κρέμεται από το σχοινί σου και πάει να σε παρασύρει στον γκρεμό, τότε πρέπει να κόψεις το σχοινί».

Και ο Μάρκους Σέντερ καταλήγει: «Τα χρέη πρέπει να πληρώνονται. Άλλωστε και ο Γερμανός που παίρνει στεγαστικό δάνειο δεν μπορεί να πει: δεν έχω άλλα λεφτά, κάντε μου ένα κούρεμα χρέους».

Στον Βαυαρό υπουργό Οικονομικών τίθεται και το ερώτημα, αν μία χρεοκοπία της Ελλάδας θα βοηθούσε την Ιταλία και την Ισπανία. Η απάντησή του: «Φυσικά η Ελλάδα είναι ιδιαίτερη περίπτωση. Αλλά είναι και σημαντικό να δουν η Ιταλία και η Ισπανία τί γίνεται όταν δεν πληρώνει κανείς τα χρέη του».

Βάγκενκνεχτ και Σέντερ διαφωνούν και ως προς το αν οι πλούσιοι θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερους φόρους, ώστε να επιμεριστούν δίκαια οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης. «Το έλλειμμα πρέπει να μειωθεί, όχι όμως με περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά με τη φορολόγηση των εκατομμυριούχων» υποστηρίζει η κ.Βάγκενκνεχτ, η οποία θεωρεί «σκάνδαλο» το γεγονός ότι στην Ελλάδα οι πλούσιοι σχεδόν δεν πληρώνουν φόρους.

«Η πάλη των τάξεων δε λειτουργεί. Οι αυξήσεις φόρων ποτέ δεν έχουν αποδώσει» αντιτείνει από την πλευρά του ο Βαυαρός υπουργός Οικονομίας.