Την πρωτοκαθεδρία των εθνικών Κοινοβουλίων στη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη υπογραμμίζει η Γερμανία διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Γκέοργκ Στράιτερ, στον απόηχο δηλώσεων του τεχνοκράτη πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Μόντι που κάλεσε τις κυβερνήσεις να διατηρήσουν ένα περιθώριο ελιγμών και να μην αφήνουν τα Κοινοβούλια να τις περιορίζουν εντελώς.

«Οι αποφάσεις των κυβερνήσεων πρέπει να έχουν δημοκρατική νομιμότητα. Η καγκελάριος έχει συνείδηση του γεγονότος ότι στη Γερμανία τα νομοσχέδια πρέπει να υποστηρίζονται από το Κοινοβούλιο και ότι αυτό πρέπει να συμμετέχει στην εκπόνησή τους» δήλωσε ο Στράιτερ στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου τη Δευτέρα.

Ο ίδιος επισήμανε πως στη Γερμανία, το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει τον τελευταίο καιρό την τάση να ενισχύει τις ήδη σημαντικές αρμοδιότητες της Μπούντεσταγκ.

«Θα ήταν καλό να επαναφέρουμε λίγη ηρεμία στη συζήτηση», δήλωσε ο Στράιτερ διευκρινίζοντας εξάλλου πως η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες του Μόντι σχετικά με τη φήμη του Βερολίνου στην Ευρώπη.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε την Κυριακή στο περιοδικό Spiegel, ο Μάριο Μόντι εκφράζει την ανησυχία» του σχετικά με τη δυσαρέσκεια που επικρατεί στην Ιταλία απέναντι στη Γερμανία, η οποία θεωρείται υπερβολικά αλαζονική στον τρόπο που διαχειρίζεται την κρίση του χρέους.

Η ιταλική εφημερίδα Il Giornale είχε δημοσιεύσει, για παράδειγμα, την περασμένη Παρασκευή μια φωτογραφία της Μέρκελ με υψωμένο το χέρι σε μια χειρονομία που υποτίθεται πως θύμιζε το ναζιστικό χαιρετισμό, υπό τον τίτλο «Το τέταρτο Ράιχ».

Ο Μόντι κάλεσε επίσης τους άλλους πρωθυπουργούς της Ευρωζώνης να διατηρήσουν ένα περιθώριο ελιγμών έναντι των βουλευτών τους: «Αν οι κυβερνήσεις αφήσουν να περιοριστούν εντελώς από τις αποφάσεις των Κοινοβουλίων τους χωρίς να διατηρήσουν το χώρο τους για διαπραγμάτευση, η Ευρώπη κινδυνεύει περισσότερο να διαλυθεί παρά ενισχύει την ολοκλήρωσή της».

Νωρίτερα τη Δευτέρα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε είχε επίσης δηλώσει πως ο τόνος της συζήτησης για την κρίση στην Ευρωζώνη είναι «πολύ επικίνδυνος» για την ευρωπαϊκή ενότητα.

«Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος αποτελεί μια προϋπόθεση για οποιαδήποτε απόφαση. Έχουμε ανάγκη να ενισχυθεί και όχι να εξασθενήσει η δημοκρατική νομιμότητα στην Ευρώπη» τόνισε ο Βέστερβελε σε ανακοίνωσή του.

Ο επικεφαλής της συντηρητικής πλειοψηφίας στην Μπούντεσταγκ, Φόλκερ Κάουντερ, δήλωσε από την πλευρά του πως «τα δικαιώματα του Κοινοβουλίου ή του κοινοβουλευτισμού δεν πρέπει να μειώνονται από την ενίσχυση των εκτελεστικών θεσμών στην Ευρώπη».

Το Βερολίνο απέρριψε εξάλλου τις κατηγορίες που του απευθύνονται ότι εμποδίζει τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για επέμβαση στην Ευρωζώνη.

«Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει καμιά αμφιβολία για το γεγονός ότι η ΕΚΤ θα δράσει μέσα στο πλαίσιο της εντολής της» τόνισε ο Στράιτερ.

Η ΕΚΤ δήλωσε την περασμένη Πέμπτη έτοιμη να συνδράμει την Ευρωζώνη επεμβαίνοντας στην αγορά ομολόγων, με την προϋπόθεση πάντως ότι οι κυβερνήσεις θα πράξουν το καθήκον τους.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook