Εντολή να λήξει η σιωπηρή παράταση έδωσε από το μεσημέρι της Δευτέρας το υπουργείο Οικονομικών,  για όσους συνέχιζαν να υποβάλλουν χωρίς πρόστιμα τις δηλώσεις Ε1, μία εβδομάδα δηλαδή μετά την επίσημη λήξη της διορίας.

Υπολογίζεται πως περίπου 30.000-50.000 φορολογούμενοι δεν πρόλαβαν να υποβάλουν δηλώσεις, αν και έπαιρναν μέχρι και την ακόμα Παρασκευή κλειδάριθμους από τις εφορίες. Το ηλεκτρονικό σύστημα συνέχιζε να δέχεται σαν εμπρόθεσμες τις δηλώσεις περίπου 100.000 «αργοπορημένων» φορολογουμένων, δείχνοντας «ανοχή» για ένα μικρό διάστημα, αντί να κλείσει απότομα από τα μεσάνυχτα της  περασμένης Τρίτης. Παρότι το υπουργείο δεν δημοσιοποιούσε πότε θα κλείσει «τυπικά» η … «άτυπη» παράταση, ανεπίσημες πληροφορίες από το ΚΕΠΥΟ έλεγαν πως θα έμενε και αύριο ανοιχτό, αλλά με «άνωθεν εντολή» δόθηκε εντολή να κλείσει για να γίνει η εκκαθάριση και των τελευταίων εκκαθαριστικών, ώστε να προλάβουν να εισπραχθούν μέχρι το Φεβρουάριο με τις 7 δόσεις που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο.

Όσοι πλέον προσπαθήσουν να υποβάλουν δήλωση διαπιστώνουν πως το σύστημα τις δέχεται σαν «εκπρόθεσμες» και δεν τους αναγνωρίζει τις δαπάνες αποδείξεων και το αφορολόγητο όριο. Πληρώνουν «καπέλο» δηλαδή και 500 ευρώ και πάνω στον αυξημένο  φόρο που ούτως ή άλλως τους αναλογούσε.

 

protothema.gr