Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας διαψεύδει ότι συνελήφθη στο Χαλέπι της Συρίας Τούρκος στρατηγός, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες που διακινήθηκαν εντός Συρίας επρόκειτο να ανταλλαγεί με τους 48 Ιρανούς προσκυνητές που απήχθησαν το Σάββατο στη Δαμασκό. Σχετικά με την τύχη των ομήρων, Σύροι αντάρτες δήλωσαν τη Δευτέρα ότι τρεις εξ αυτών σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή του καθεστώτος και απείλησαν να σκοτώσουν τους υπόλοιπους εάν δεν σταματήσει ο τακτικός στρατός την επίθεση.

Στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που επικαλούνται τα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία, διαψεύδονται τα περί σύλληψης στρατηγού, και επιβεβαιώνεται απλώς ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου από τον οποίο ζήτησε τη μεσολάβηση της Τουρκίας στην υπόθεση της απαγωγής.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας φέρεται να δήλωσε στον Αλί Ακμπάρ Σαλεχί ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει το θέμα από ανθρωπιστική σκοπιά, και θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια.

Στη σύλληψη Τούρκου στρατηγού είχε αναφερθεί το δίκτυο el-Meyedin του Λιβάνου, αναφέροντας ότι οι καθεστωτικές δυνάμεις έθεσαν υπό κράτηση την Κυριακή οκτώ ξένους, ανάμεσά τους και έναν στρατηγό από την Τουρκία.

Η είδηση της απαγωγής των Ιρανών προσκυνητών έχει περιπλέξει περαιτέρω τη δραματική κρίση στη Συρία.

Ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν το Σάββατο, επικαλούμενα πηγές από την ιρανική διπλωματική αποστολή στη συριακή πρωτεύουσα, ότι οι προσκυνητές απήχθησαν από «ένοπλους τρομοκράτες», που σταμάτησαν το λεωφορείο τους στο δρόμο του αεροδρομίου της Δαμασκού καθώς επέστρεφαν από επίσκεψη σε θρησκευτικό ιερό τόπο.

Το Ιράν, κύριος σύμμαχος του καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Μέση Ανατολή, έχει δηλώσει ότι αναζητά τους «κατάλληλες διαύλους» για την απελευθέρωση των απαχθέντων.

Το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, το οποίο δεν αναγνωρίζει το μέγεθος της εξέγερσης και μιλά για διεθνώς υποκινούμενη συνωμοσία, χαρακτηρίζει τους αντάρτες «τρομοκρατικές ομάδες».

Τη Δευτέρα, εκπρόσωπος ομάδας Σύρων ανταρτών δήλωσε στο Reuters ότι τρεις Ιρανοί σκοτώθηκαν στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής των καθεστωτικών δυνάμεων στις κατοικίες όπου βρίσκονταν. «Θα σκοτώσουμε τους υπόλοιπους εάν δεν σταματήσει η επίθεση. Έχουν στη διάθεσή τους μία ώρα» είπε ο Μουτασάμ αλ-Αχμάντ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook