Ένας μη επανδρωμένος ρωσικός πύραυλος Proton-M, που μετέφερε δύο τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους απέτυχε να φτάσει στην απαιτούμενη τροχιά, προσθέτοντας μια ακόμη αποτυχία σε μια σειρά ατυχών γεγονότων για τη ρωσική υπηρεσία διαστήματος ROSKOSMOS τα τελευταία χρόνια.

Ο πύραυλος είχε εκτοξευθεί τη Δευτέρα, από το κοσμοδρόμιο Baikonur στο Καζακστάν, μεταφέροντας το ρωσικών συμφερόντων τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο Εkspress-MD2 και τον ινδονησιακό Telkom-3. Ο πρώτος ήταν ένας μικρός δορυφόρος κατασκευασμένος από τη ρωσική εταιρία Khrunichev State Research, ενώ ο δεύτερος ήταν ένας δορυφόρος που η Ινδονησία είχε αγοράσει από τη ρωσική ISS-Reshetnev, εξοπλισμένος με 42 κεραίες από τη γαλλική εταιρία Thales Alenia Space, και φιλοδοξούσε να καλύψει την ανερχόμενη ζήτηση στις δορυφορικές υπηρεσίες της Ινδονησίας.

Και οι δύο δορυφόροι χάθηκαν εξαιτίας βλάβης στο ανώτερο στάδιο του πυραύλου Proton, το Briz-M. Η ρωσική υπηρεσία δήλωσε πως το στάδιο Briz-M πυροδοτήθηκε κανονικά, αλλά για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, οι προωθητήρες λειτούργησαν για μόνο 7 από τα 18 λεπτά που έπρεπε να λειτουργήσουν ώστε να τοποθετήσουν τον πύραυλο στην κατάλληλη τροχιά. Το ανώτερο στάδιο είχε πρόσφατα επανασχεδιαστεί, χρησιμοποιώντας δύο μεγάλες δεξαμενές καυσίμου (80 λίτρων), αντί για τις έξι μικρότερες που είχαν οι παλαιότερα εκδοχές του πυραύλου. Σε μια ειρωνεία της τύχης, η συγκεκριμένη εκτόξευση ήταν αρχικά προγραμματισμένη για το Μάιο, εξαιτίας προβλημάτων ακριβώς στο σύστημα Briz-M.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook