Εξοργισμένη η μπερλουσκονική δεξιά «βλέπει» τον Μάριο Μόντι να δηλώνει στην Wall Street Journal ότι εάν παρέμενε την εξουσία η κυβέρνηση του Καβαλιέρε το spread της Ιταλίας «θα βρισκόταν τώρα στις 1.200 μονάδες βάσης ή κάτι τέτοιο»… Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Προφεσόρε τον Ιούλιο (όταν ο Μπερλουσκόνι άφησε να εννοηθεί πως μπορεί να διεκδικήσει εκ νέου την πρωθυπουργία) και την οποία επέλεξε να δημοσιεύει τώρα η WSJ, o Μάριο Μόντι αντικρούει ξανά τις γερμανικές θέσεις για τη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη.

Ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός της Ιταλίας δηλώνει, επίσης, βέβαιος ότι «το βράδυ πριν αποσυντεθεί το ευρώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει ό,τι χρειαστεί» για να σώσει το κοινό νόμισμα. Όμως διερωτάται: «Πρέπει να φθάσουμε σε αυτό το βράδυ ή λίγο πριν απ\’ αυτό;».

Μιλώντας στην Wall Street Journal o Μάριο Μόντι λέει ότι εάν βρισκόταν ακόμη στην εξουσία η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η κρίση χρέους στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα του θα ήταν ακόμη χειρότερη και σήμερα θα «φιλοξενούσε» την τρόικα.

Η Ιταλία πασχίζει να αντιμετωπίσει την ύφεση και τα υψηλά επίπεδα σωρευμένου χρέους, με το spread να κυμαίνεται γύρω στις 450 μονάδες βάσης.

«Νομίζω ότι εάν η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν ακόμη στην εξουσία, το spread της Ιταλίας θα βρισκόταν τώρα στις 1.200 [μονάδες βάσης] ή κάτι τέτοιο» είπε ο Μόντι για να ξεσηκώσει την οργή του Λαού της Ελευθερίας (Pdl) που υποστηρίζει στη Βουλή τον Μόντι.

Για μία πρόκληση «περιττή και ανόητη» έκαναν λόγο στελέχη της μπερλουσκονική δεξιάς, τονίζοντας πως ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να έχει μεγαλύτερη νηφαλιότητα, όπως μεταδίδει στην ηλεκτρονική της πύλη η εφημερίδα La Repubblica.

Ο Μόντι σημείωσε ότι η κυβέρνηση τεχνοκρατών της οποίας ηγείται (αντικατέστησε εκείνη του Μπερλουσκόνι το Νοέμβριο) έσωσε τη χώρα από τον κίνδυνο να προσφύγει για δανεισμό στην τρόικα -την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Είμαι πεπεισμένος ότι σώσαμε την κατάσταση και ότι συνομιλούμε με την [Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα] Μέρκελ, τον [πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ] Ομπάμα και τον [Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά] Ολάντ για το πώς να προχωρήσουμε μπροστά, αντί να είμαστε εδώ στην Ρώμη φιλοξενώντας την τρόικα» δήλωσε ο Μόντι.

Οι δηλώσεις του, που είχαν γίνει τον Ιούλιο αλλά δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, ήλθαν κατόπιν της κίνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να αφήσει να εννοηθεί πως μπορεί να διεκδικήσει εκ νέου τον πρωθυπουργό θώκο στις εκλογές του 2013.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook