Το ξέσπασμα του ιού Έμπολα στην Ουγκάντα, από το οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 16 άνθρωποι, έχει αναχαιτιστεί, δήλωσε στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Το ξέσπασμα του ιού καταγράφηκε τον Ιούλιο, στη δυτική περιφέρεια Κιμπάλε.

Περίπου 300 άνθρωποι, που βρίσκονταν σε επαφή με όσους προσβλήθηκαν, θα συνεχίσουν να τελούν υπό παρακολούθηση.

«Τα κρούσματα είναι τώρα περιορισμένα μόνο στην Κιμπάλε. Το ξέσπασμα του Έμπολα είναι τώρα υπό έλεγχο. Αλλά υπάρχει ανάγκη να συνεχιστεί η παρακολούθηση των περιπτώσεων των ανθρώπων που ήλθαν σε επαφή με όσους είχαν προσβληθεί.

» Η παρακολούθηση πρέπει να ενταθεί σε αυτές τις περιπτώσεις, διότι μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι είναι ασφαλείς μόνο μετά από 21 ημέρες» ανέφερε ο Σόλομον Φισέχα, υποδιευθυντής του γραφείου του ΠΟΥ στην Ουγκάντα, σε δηλώσεις του στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Το ξέσπασμα ανάγκασε τις Αρχές να κλείσουν εκατοντάδες σχολεία, ενώ στις χειρότερα πληγείσες περιοχές απαγορεύτηκαν ακόμα και οι κοινωνικές συναναστροφές ή οι δημόσιες συναθροίσεις.

Αυτό είναι το τέταρτο ξέσπασμα του Έμπολα στη χώρα από το 2000, όταν είχε στοιχίσει τη ζωή σε 224 ανθρώπους.

Περίπου 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε χωριά κατά μήκος των συνόρων με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό το 2008, ενώ ένα απομονωμένο θανατηφόρο κρούσμα είχε καταγραφεί πέρυσι.

Ο Έμπολα, για τον οποίο δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία, είναι ιδιαίτερα μολυσματικός και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εμετούς, διάρροια, εξωτερική και εσωτερική αιμορραγία και πολύ υψηλό πυρετό.

Είχε εντοπιστεί το 1976 στην ΛΔ Κονγκό, κοντά στον ποταμό Έμπολα.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook