Ανοιχτό αφήνει ο Λευκός Οίκος το ενδεχόμενο δημιουργίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Συρία. Με δήλωσή του, σύμβουλος του Μπ.Ομπάμα σημειώνει ότι εξετάζονται διάφορα σενάρια, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι, με το βλέμμα στις εκλογές του Νοεμβρίου, κριτικάρουν τις επιλογές του Αμερικανού προέδρου ζητώντας τον ταχύτατο εξοπλισμό των δυνάμεων της αντιπολίτευσης.

Ανώτερος σύμβουλος για θέματα τρομοκρατίας του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα δεν απέκλεισε την Τετάρτη την πιθανότητα δημιουργίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τμήματα της Συρίας, τα οποία φαίνεται ότι όλο και περισσότερο ελέγχονται από τις αντικυβερνητικές δυνάμεις.

«Να είστε σίγουροι ότι διάφορες επιλογές που εμφανίζονται στον Τύπο, και μερικές φορές προωθούνται, είναι ζητήματα που η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών τα εξετάζει πολύ προσεκτικά, προσπαθώντας να κατανοήσει τις συνέπειες, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα» είπε ο Τζον Μπρέναν.

Αρκετοί Ρεπουμπλικανικοί κριτικάρουν τους χειρισμούς Ομπάμα στο ζήτημα της Συρίας, υποστηρίζουν την εφαρμογή μιας διεθνούς ζώνης απαγόρευσης πτήσεων για να αποκλείσουν τις επιθέσεις των συριακών μαχητικών και ζητούν τον ταχύτατο εξοπλισμό των δυνάμεων της αντιπολίτευσης που μάχονται να ανατρέψουν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι στιγμής έχουν αρνηθεί να παράσχουν όπλα, καθώς η αντιπολίτευση εμφανίζεται κατακερματισμένη και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι είναι δύσκολο να εντοπιστούν οι παρατάξεις που την αντιπροσωπεύουν.

Αντ\’ αυτού η Ουάσιγκτον έχει επικεντρωθεί στην ανθρωπιστική βοήθεια, τον επικοινωνιακό εξοπλισμό των ανταρτών και σε οποιαδήποτε άλλη μη στρατιωτική βοήθεια. Στο ίδιο παλίσιο κινούνται και άλλες χώρες, όπως η Γαλλία.

Εν τω μεταξύ η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον πρόκειται να έχει συνομιλίες στην Τουρκία το Σάββατο για το συριακό ζήτημα.

Την ίδια ώρα, ρόλο μεσολαβητή διεκδικεί το Ιράν, φιλοξενώντας σύνοδο υπουργών Εξωτερικών δώδεκα χωρών. Η Δύση, ωστόσο, βλέπει με σκεπτικισμό τη συνάντηση και μιλά για προσπάθεια αποπροσανατολισμού.

Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ αρνήθηκε να ανακοινώσει ποιοι υπουργοί έχουν προσκληθεί, αλλά χαρακτηρίζει τη συνάντηση ως μια ευκαιρία «για να αντικαταστήσει τις στρατιωτικές συγκρούσεις με πολιτικά μέσα που θα οδηγήσουν στην επίλυση των διαφορών».

Ανώτερος Ιρανός διπλωμάτης αρκέστηκε να δηλώσει ότι όσοι συμμετέχουν θα είναι υπουργοί χωρών με «σωστή και ρεαλιστική θέση» σχετικά με τη σύγκρουση της Συρίας.

Πάντως, το Κουβέιτ διεμήνυσε επισήμως ότι δεν πρόκειται να λάβει μέρος στη σύνοδο, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Χαλέντ αλ-Τζαράλα.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης του Κουβέιτ, οι οποίοι υποστηρίζουν τους Σύρους αντάρτες, προειδοποίησαν την κυβέρνηση να μην στείλει εκπρόσωπο, τονίζοντας ότι το Ιράν «έχει βάψει τα χέρια του με συριακό αίμα».

Επίσης, τόσο ο Λίβανος όσο και ο παραιτηθείς απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία Κόφι Ανάν έχουν τονίσει ότι δε θα στείλουν αντιπρόσωπό τους στην Τεχεράνη.

Κατά τη Δύση η διάσκεψη είναι μια προσπάθεια της Τεχεράνης να εκτρέψει την προσοχή μακριά από τα αιματηρά γεγονότα στο συριακό έδαφος και να διατηρήσει την ισχύ του Άσαντ.

«Η υποστήριξη της Ισλαμικής Δημοκρατίας στο καθεστώς του Άσαντ δεν συμβαδίζει με μια πραγματική προσπάθεια συμβιβασμού μεταξύ των αντιμαχόμενων» είπε ένας δυτικός διπλωμάτης.

Άλλος δυτικός διπλωμάτης είπε ότι απλώς η Τεχεράνη προσπαθεί να διευρύνει την υποστήριξη προς τον ηγέτη της Συρίας.

«Το Ιράν προσπαθεί να δείξει την ισχύ του ως περιφερειακή δύναμη, αλλά αν επρόκειτο να κάνει ένα μεγάλο παιχνίδι γιατί να μην το κάνει στη σύνοδο του Κινήματος των Αδεσμεύτων (που λαμβάνει χώρα στην Τεχεράνη στα τέλη του Αυγούστου)» ανέφερε δυτικός αναλυτής που ειδικεύεται στα ζητήματα που αφορούν το Ιράν.

Μαζί με τη Ρωσία και την Κίνα, το Ιράν έχει υποστηρίξει έντονα το καθεστώς Άσαντ. Το Ιράν έχει προβάλει αντιστάσεις και στη συμφωνία σχετικά με τη Συρία που απαιτεί από τον Άσαντ να εγκαταλείψει την εξουσία, για να υπάρξει μια μεταβατική πολιτική περίοδος.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook