Πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 8 Αυγούστου και ώρα 13.30 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Χανίων, έκτακτη συνάντηση του Προέδρου της ΠΕΔ Κρήτης κ. Κουράκη ( Δήμαρχος Ηρακλείου) και του Γραμματέα της κ. Μαλανδράκη (Δήμαρχος Πλατανιά) με τους Δημάρχους του Νομού Χανίων( Δήμαρχος Χανίων κ. Σκουλάκης , Δήμαρχος Αποκορώνου κ. Μαρκάκης, Δήμαρχος Κισάμου κ. Μυλωνάκης , Δήμαρχος Καντάνου_ Σελίνου κ. Δερμιτζάκης, και ο Δήμαρχος Σφακίων κ.Πολάκης) και το Μέλος του Δ.Σ της ΠΕΔ Κρήτης κ.Βιρβιδάκη (Βουλευτή Χανίων) , όπου εξετάστηκαν τα εκρηκτικά οικονομικά προβλήματα των Δήμων όπως διαμορφώθηκαν μετά και την τελευταία περικοπή των τακτικών πόρων .

Ενδεικτικά αναφέρθηκαν ότι:

_Οι Δήμοι έχουν υποστεί μείωση των τακτικών τους πόρων την τελευταία διετία κατά 70 % !!!

_ Οι πόροι για επενδύσεις και έργα (ΣΑΤΑ) που έχει καταβληθεί για το 2012 είναι 0!!!.

_Επίσης οι παρακρατηθέντες πόροι των Δήμων που καταβάλλονται σε ετήσιες δόσεις για το έτος 2012 έχει καταβληθεί το ποσό 0 €!!!.

Μετά από διεξοδική συζήτηση και ανάλυση όλων των παραμέτρων που αφορούν την Τ.Α. αλλά και την κοινωνία την οποία υπηρετούν οι Δήμοι οι Δήμαρχοι αποφάσισαν ομόφωνα τα παρακάτω:

1.Καταδίκασαν την πολιτική που οδηγεί σε πλήρη αδυναμία και κατάρρευση τους Δήμους αλλά και τα Ν.Π. που ασκούν κοινωνική πολιτική όπως Βοήθεια στο Σπίτι, Παιδικοί Σταθμοί ,ΚΗΦΗ, και άλλες κοινωνικές δράσεις.

2.Απαιτούν από την Κυβέρνηση την καταβολή των ΚΑΠ (Τακτικοί Πόροι) στο ύψος τον ήδη μειωμένων πόρων του έτους 2011 , που αποτελεί «κόκκινη γραμμή» σύμφωνα και με απόφαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ

3. Να καταβληθεί η ΣΑΤΑ όπως έχει εγγραφεί στον Κρατικό Προϋπολογισμό του έτους 2012.

4.Να αναληφθεί άμεσα πρωτοβουλία έτσι ώστε να δρομολογηθεί και να υλοποιηθεί συνολικά το μείζον θέμα της μεταφοράς των μαθητών πριν γίνει κοινωνική έκρηξη.

Σε περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτά τα ελάχιστα παραπάνω από την Κυβέρνηση, προτείνομε στην έκτακτη συνάντηση των Δημάρχων της Κρήτης και του Δ.Σ της ΠΕΔ Κρήτης , το καταρχήν προειδοποιητικό κλείσιμο των Δήμων για τρεις ημέρες κατά την διάρκεια του έκτακτου συνεδρίου τις ΚΕΔΕ στην Αθήνα που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Αυγούστου 2012.

Είναι πασίδηλο ότι ο τελευταίος θεσμός που λειτουργεί ακόμα και προσπαθεί για την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής είναι οι Δήμοι ,είναι λοιπόν θέμα πολιτικής βούλησης η συνέχιση της ύπαρξης τους και της Προσφοράς τους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook