Για μακροχρόνια εμφύλια σύρραξη στη Συρία προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να εργαστεί για μια κοινή λύση.

«Είμαστε αντιμέτωποι με την ζοφερή πιθανότητα ενός μακροχρόνιου εμφύλιου πολέμου που θα καταστρέψει το πλούσιο μωσαϊκό των κοινοτήτων στη Συρία», τονίζει ο γ.γ. του ΟΗΕ σε μήνυμα του προς τους εκπρόσωπους των 30 χωρών που συναντώνται στο Ιράν για το ζήτημα της Συρίας.

Ο Μπαν Κι Μουν έκανε έκκληση για μια ηγεσία μεταβατικής διαδικασίας στη Συρία που να «βασίζεται στο διάλογο και σε συμβιβαστικές λύσεις». «Όλοι μας», ανέφερε, «έχουμε ευθύνη απέναντι στους λαούς της Συρίας».

Εκτός από τη διάσκεψη στο Ιράν με τη συμμετοχή των φιλικών προς τον Ασαντ χωρών, την επόμενη εβδομάδα θα φιλοξενηθεί στη Σαουδική Αραβία συνάντηση των μουσουλμανικών χωρών που επιθυμούν την ανατροπή του Σύρου προέδρου.

Μεταξύ των δύο συναντήσεων, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον, θα βρεθεί το Σάββατο στην Τουρκία, όπου θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία της χώρας και εκπροσώπους των ομάδων της αντιπολίτευσης της Συρίας. Η Τουρκία θεωρείται από πολλούς αναλυτές ως το κλειδί για τον τρόπο με τον οποίο θα επιλυθεί η κρίση στη Συρία. Τουλάχιστον 50.000 πρόσφυγες έχουν βρει προστασία σε τουρκικό έδαφος, ενώ και ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, που αποτελεί τον πυρήνα των ανταρτών, λειτουργεί μερικώς με εντολές από τη γειτονική Τουρκία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook