Η πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού και ειδικότερα τα αποτελέσματα από τους ελέγχους για τη φοροδιαφυγή εξετάστηκαν στη σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη και την ηγεσία του ΣΔΟΕ.

Ο κ. Μαυραγάνης, μετά το τέλος της σύσκεψης, δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τα έσοδα και ότι υπάρχει "λίπος" στη φοροδιαφυγή.

Όπως είπε, πρέπει να υπάρξει το βέλτιστο αποτέλεσμα στο συντομότερο χρονικό διάστημα και αυτό απαιτεί καλύτερο συντονισμό των ΔΟΥ με το ΣΔΟΕ.

Επιδίωξη του υπουργείου Οικονομικών είναι μέσα από το συντονισμό αυτό να στοχοποιηθούν οι περιπτώσεις φοροδιαφυγής και να καταστεί αποτελεσματικότερος ο έλεγχός τους.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, για να βεβαιώνονται από τις ελεγκτικές αρχές τα πρόστιμα που καθορίζονται.

Μέχρι τώρα οι αρμόδιες διωκτικές αρχές (ΣΔΟΕ) δεν είχαν δικαίωμα βεβαίωσης της παράβασης και επιβολής προστίμων, ενώ με την παρούσα απόφαση αποκτούν τη δυνατότητα αυτή, με αποτέλεσμα να επιταχύνονται οι διαδικασίες ελέγχου και είσπραξης των προστίμων.

Στη σύσκεψη, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, εξετάστηκαν όλες οι δράσεις για τον καλύτερο συντονισμό των αρμόδιων υπηρεσιών, αποφασίστηκαν συγκεκριμένες ενέργειες και τέθηκε στρατηγικός στόχος για την άμεση συλλογή εσόδων.

Ειδικότερα, οι δράσεις που αποφασίστηκαν είναι:

- Απογραφή και διασταύρωση όλων των εκθέσεων ελέγχου, προκειμένου να διαπιστωθεί η καταβολή των προστίμων.

- Δημιουργία άμεσης διασύνδεσης όλων των συστημάτων του υπουργείου (ΤΑΧΙS, ELENXIS και ISIS).

- Διενέργεια άμεσων ελέγχων στους λήπτες πλαστών και εικονικών τιμολογίων.

- Νομοθετική ρύθμιση για να βεβαιώνονται από τις ελεγκτικές αρχές τα πρόστιμα που καθορίζονται.

- Ανασυγκρότηση και ενδυνάμωση της Επιτροπής Συμβιβασμού, με στόχο την άμεση ολοκλήρωση των χιλιάδων υποθέσεων που χρονίζουν και στερούν έσοδα από το Δημόσιο.