Ραδιενεργά υλικά που διασκορπίστηκαν στο αέρα μετά τις εκρήξεις που προκάλεσε ο σεισμός στην Ιαπωνία, μπορεί να μολύνουν τα τρόφιμα και το νερό, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εμφάνισης διαφορετικών μορφών καρκίνου ειδικά σε παιδιά και σε έμβρυα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως οποιαδήποτε έκθεση σε ραδιενεργά υλικά μπορεί να προκαλέσει διαφορετικές μορφές καρκίνου, με τα υψηλότερα επίπεδα ακτινοβολίας να είναι πιο επικίνδυνα.

Οι ίδιοι βέβαια επισημαίνουν ότι περισσότερες ακριβείς μετρήσεις του επιπέδου ραδιενέργειας στην Ιαπωνία είναι απαραίτητες για να υπάρξει μια σωστή εκτίμηση του κινδύνου.

Τα ραδιενεργά υλικά μεταφέρονται στον αέρα με ελάχιστα σταγονίδια υγρασίας. Μπορεί ένας άνθρωπος να τα εισπνεύσει, αλλά και να βρεθούν στη θάλασσα ή στη γη, μολύνοντας καλλιέργειες, το πόσιμο νερό και τη θαλάσσια ζωή. Το αγελαδινό γάλα είναι ιδιαίτερα ευπρόσβλητο, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ιαπωνία λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για να προστατεύσει τους πολίτες της από τη ραδιενέργεια.

Η ραδιενέργεια είναι επικίνδυνη γιατί μπορεί να προκαλέσει αλλαγές ή μεταλλάξεις στο DNA, οι οποίες είναι πιθανό να προκαλέσουν την εμφάνιση καρκίνου. Αν και ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να αποκαταστήσει τις αλλαγές ή τις βλάβες του DNA, ένας άνθρωπος είναι ασφαλής μόνο όταν η διαδικασία αποκατάστασης επέλθει γρηγορότερα από τον χρόνο που απαιτείται για να αντιγραφεί το υλικό που έχει καταστραφεί ή έχει μεταλλαχθεί.

 «Οι αγελάδες είναι σαν τις ηλεκτρικές σκούπες, ρουφούν το ραδιενεργό ιώδιο που επικάθεται σε μεγάλες περιοχές βοσκής και αυτά τα σωματίδια πολύ εύκολα περνούν στο γάλα», επισήμανε ο ίδιος ειδικός που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Αυτό συνέβη στο Τσερνόμπιλ και δυστυχώς οι γονείς δεν ενημερώθηκαν για τους κινδύνους», κατέληξε.


ΑΠΕ