Μειώσεις στις εγγυημένες τιμές των φωτοβολταϊκών συστημάτων που φτάνουν το 46% για τα οικιακά και αναστολή της έκδοσης νέων αδειών παραγωγής ρεύματος από τον ήλιο, με εξαίρεση τα φωτοβολταϊκά στις στέγες των σπιτιών, ανακοίνωσε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου.

Η δέσμη αυτών των μέτρων σε συνδυασμό με εκείνο της διάθεσης ποσοστού 25% του ειδικού λογαριασμού της ΕΡΤ για την αγορά των ΑΠΕ εντάσσεται στην προσπάθεια περιορισμού του ελλείμματος στην ηλεκτρική ενέργεια, που απειλεί με κατάρρευση την αγορά.

Πιο συγκεκριμένα, τα μέτρα έχουν ως εξής:

1. Αναστέλλεται προσωρινά η υποβολή νέων αιτημάτων για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών
Με την αναστολή της αδειοδοτικής διαδικασίας δεν εξετάζονται νέα αιτήματα για χορήγηση άδειας παραγωγής και έκδοση προσφοράς σύνδεσης, καθώς και τα αντίστοιχα αιτήματα που εκκρεμούν. Συνεχίζουν όμως ακωλύτως την αδειοδοτική διαδικασία έργα με άδεια παραγωγής, καθώς και έργα που εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής και έχουν δεσμευτική προσφορά σύνδεσης. Από τις προβλέψεις της Υ.Α. εξαιρούνται τα Φ/Β στις στέγες και τα έργα που έως την ημερομηνία της αναστολής είχαν ενταχθεί σε διαδικασία fast track.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία (τέλος Ιουνίου 2012) η ισχύς των έργων που συνεχίζουν απρόσκοπτα την εξέλιξη τους (δηλ. δεν υπάγονται στις προβλέψεις της προαναφερθείσας Υ.Α. για την αναστολή της διαδικασίας αδειοδότησης και χορήγησης προσφορών σύνδεσης για Φ/Β σταθμούς) υπολογίζεται περίπου σε 5.500 MW, εκ των οποίων έργα συνολικής ισχύος 3.700 MW διαθέτουν άδεια παραγωγής, ενώ έργα συνολικής ισχύος 1.800 MW, που εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής, διαθέτουν δεσμευτική προσφορά σύνδεσης. Από τα έργα αυτά περίπου 1.750 MW έχουν υπογράψει σύμβαση πώλησης.

Ταυτόχρονα στο τέλος Ιουνίου 2012 σε κανονική λειτουργία βρίσκονταν 1.015 MW φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, εκ των οποίων τα 195 MW αφορούσαν σε εγκαταστάσεις του ειδικού προγράμματος Φ/Β στις στέγες.

Η επιδιωκόμενη εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών σταθμών (Φ/Β) είναι 1.500 MW για το 2014 και 2.200 MW για το 2020, ενώ η συνολική ισχύς για την οποία έχουν υπογραφεί συμβάσεις πώλησης είναι 2.570 ΜW (εκ των οποίων τα 820 ΜW σε λειτουργία, εκτός των Φ/Β του ειδικού προγράμματος στεγών), ήτοι σημαντικά μεγαλύτερη από την επιδιωκόμενη ισχύ για το έτος 2014 αλλά και μεγαλύτερη από την αντίστοιχη για το έτος 2020

2. Αποφασίζεται μείωση των τιμών για νεοεισερχόμενες Φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις
Λαμβάνοντας υπόψη την ευρωπαϊκή εμπειρία, όπως αποτυπώνεται και στη γνωμοδότηση υπ\’ αριθ. 5/2012 της ΡΑΕ, σε σχέση με τις εγγυημένες τιμές πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από Φ/Β σταθμούς, προκύπτει ότι οι τιμές αυτές στην Ελλάδα, το πρώτο εξάμηνο του 2012, συνέχιζαν να είναι μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη. Επιπλέον, η σημαντικά υψηλότερη ηλιοφάνεια στη χώρα μας, συγκριτικά με τις περισσότερες χώρες, οδηγεί σε αρκετά υψηλότερο μεσοσταθμικό έσοδο ανά εγκατεστημένο kW, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα, παρά τις μειώσεις των εγγυημένων τιμών, οι επενδύσεις να αποφέρουν ικανοποιητικά έσοδα.

Σύμφωνα και με στοιχεία από τις τελευταίες γνωμοδοτήσεις της ΡΑΕ το κόστος προμήθειας και εγκατάστασης για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων, μεταξύ Ιανουαρίου 2012 και Αυγούστου 2012, έχει μειωθεί κατά 14% περίπου για Φ/Β εγκαταστάσεις σε στέγες, κατά 10% περίπου για Φ/Β εγκαταστάσεις έως 100kW και κατά 11% περίπου για Φ/Β εγκαταστάσεις άνω των 100kW.

Επιπλέον, λόγω της ανάγκης να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του μηχανισμού πληρωμής των παραγωγών ΑΠΕ, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα τόσο η λειτουργία των εγκατεστημένων μονάδων όσο και η υλοποίηση νέων και λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της οικονομίας (αυξημένο κόστος δανεισμού, επισφάλειες κτλ) κρίθηκε αναγκαίο να επικαιροποιηθούν οι υφιστάμενες εγγυημένες τιμές πώλησης της Η/Ε από Φ/Β σταθμούς.

3. Αποφασίζεται η διάθεση του 25% του τέλους υπέρ ΕΡΤ για την ενίσχυση του Ειδικού Λογαριασμού
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση εξασφαλίζει επιπλέον έσοδα για τον Ειδικό Λογαριασμό εφαρμόζοντας για πρώτη φορά το νόμο, που δίνει ακριβώς αυτή τη δυνατότητα.

Εκτιμάται, ότι τα έσοδα από την παρακράτηση υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού θα προσεγγίσουν φέτος περίπου τα 75 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσοστό της παρακράτησης θα επανεξετάζεται ανά έτος.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook