Σε 220 ανέρχεται ο αριθμός των θυμάτων από τους δυο ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν χθες την περιοχή της Ταμπρίζ στο βορειοδυτικό Ιράν, ενώ περισσότεροι από 1.500 είναι οι τραυματίες, όπως δήλωσε στην κρατική ιρανική τηλεόραση ο επικεφαλής του Κέντρου Φυσικών Καταστροφών της επαρχίας του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν.

«Οι νεκροί είναι μέχρι στιγμής 220 και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.500», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χιλιάδες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και έμειναν στο ύπαιθρο καθώς ακολούθησαν τουλάχιστον 20 μετασεισμοί στην περιοχή.

Ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών μπορεί να αυξηθεί καθώς ορισμένοι από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, άλλοι είναι ακόμα παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια και οι διασώστες δεν έχουν ακόμη φθάσει σε ορισμένα χωριά τα οποία έχουν πληγεί από τους σεισμούς.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, ο πρώτος σεισμός ήταν 6,4 βαθμών και σημειώθηκε 60 χλμ. βορειοανατολικά της πόλης Ταμπρίζ σε εστιακό βάθος 9,9 χλμ. Ο δεύτερος ήταν 6,3 Ρίχτερ και σημειώθηκε 49 χλμ. βορειανατολικά της Ταμπρίζ 11 λεπτά αργότερα σε παρόμοιο εστιακό βάθος.

Η Ταμπρίζ είναι μια μεγάλη πόλη και εμπορικό κέντρο μακριά από τις πετρελαιοπαραγωγικές περιοχές του Ιράν και τις πυρηνικές εγκαταστάσεις που είναι γνωστές. Τα κτίρια στην πόλη είναι καλά κτισμένα και το Ιρανικό Φοιτητικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε πως κανείς στην πόλη δεν σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε.

Τα σπίτια και οι επιχειρήσεις σε ιρανικά χωριά, ωστόσο, είναι συχνά φτιαγμένα από μπετόν ή πλίνθους που μπορεί να καταρρεύσουν σε έναν ισχυρό σεισμό.

Ο βουλευτής Αμπάς Φαλαχί δήλωσε στο Fars πως οι διασώστες δεν μπόρεσαν ακόμη να φθάσουν σε 10 έως 20 χωριά.Τόνισε επίσης πως οι άνθρωποι στην περιοχή χρειάζονται ψωμί, αντίσκηνα και πόσιμο νερό.

Η Τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος στέλνει ένα φορτηγό με προμήθειες έκτακτης ανάγκης στα σύνορα, δήλωσε ιρανός αξιωματούχος.