Ο βαθμός σοβαρότητας του πυρηνικού δυστυχήματος στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας έφτασε το 6 στην επτάβαθμη διεθνή κλίμακα πυρηνικών και ραδιολογικών συμβάντων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της γαλλικής Αρχής Πυρηνικής Ασφάλειας (ASN), Αντρέ-Κλοντ Λακόστ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως το κέλυφος του αντιδραστήρα «δεν είναι πλέον αδιαπέραστο».

Στο μεταξύ, ο διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΟΣΑ για την πυρηνική ενέργεια (AEN) Λουίς Ετσαβαρί δήλωσε ότι η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα 1 είναι «ειλικρινά κακή».

 «Οι τελευταίες ειδήσεις από τον αντιδραστήρα 2 δείχνουν ότι υπήρξαν προβλήματα που δεν γνωρίζουμε καλά και που μπορεί να προκάλεσαν ρωγμές απ' όπου η ραδιενέργεια μπορεί να διαφεύγει», δήλωσε ο ισπανός αξιωματούχος.

«Στο Τόκιο επισημάναμε ραδιενέργεια», όμως «σε πολύ χαμηλά επίπεδα» τα οποία «απέχουν πάρα πολύ από το να έχουν συνέπειες για τους ανθρώπους», πρόσθεσε.

«Αυτό που είναι ανησυχητικό, είναι η τάση. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια πηγή ραδιενέργειας η οποία δεν παραμένει περιορισμένη και εξέρχεται», δήλωσε ο διευθυντής της AEN.

Σύμφωνα με την ιαπωνική κυβέρνηση, το επίπεδο της ραδιενέργειας μειώθηκε στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, αφού νωρίτερα είχε φτάσει σε επίπεδο που μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για την υγεία.

ΑΠΕ