Την «εξειδίκευση» του σχεδίου της ΕΚΤ για πιθανή αγορά ομολόγων, με στόχο την αποκλιμάκωση των πιέσεων στις αγορές, θα περιμένει η Μαδρίτη πριν αποφασίσει εάν θα υποβάλει τέτοιο αίτημα στη Φρανκφούρτη, ανέφερε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

Ερωτηθείς την Τρίτη για το θέμα, ο Ραχόι απάντησε πως «μέχρι να μάθουμε τι έχει αποφασίσει επί του θέματος η ΕΚΤ, δεν θα πάρουμε ούτε εμείς απόφαση», όπως μερταδίδει το Reuters.

Το spread του ισπανικού δεκαετούς της Ισπανίας βρισκόταν το μεσημέρι της Τρίτης σε επίπεδα που θα αντιστοιχούσαν σε επιτόκια 6,86%.

Η Μαδρίτη, μετά την πίεση των εταίρων της, έχει μέχρι στιγμής υποβάλει αίτημα για ευρωπαϊκή βοήθεια από τον EFSF στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. Το Eurogroup έχει συμφωνήσει πως το ύψος του πακέτου αυτού μπορεί να ανέλθει, εάν χρειαστεί, μέχρι τα 100 δισ. ευρώ.

Οι όροι του πακέτου αυτού αφορούν μεν την αναδιάρθρωση του προβληματικού ισπανικού τραπεζικού τομέα, για τον οποίο και θα προορίζονται τα κεφάλαια, αλλά η διαδικασία αξιολόγησης θα «συνδέεται», όπως έχει επαναλάβει το Eurogroup, με τις πολιτικές για τη δημοσιονομική εξυγίανση την οποία έχει ήδη δεσμευτεί να επιτύχει η Μαδρίτη.

Η Μαδρίτη είχε προσπαθήσει να κρατήσει μακριά τη διάσωση κυρίως για να αποφύγει τους όρους που θα την συνόδευαν. Η ανησυχία της παραμένει η ίδια και για το αίτημα νέας βοήθειας, την στιγμή που, μεταξύ άλλων, το Βερολίνο έχει δείξει ότι στήριξη θα έρθει ως «ανταμοιβή» σε νέες περικοπές.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook