Το «πράσινο φως» από τους κτηνοτρόφους περιμένει η δημοτική αρχή των Χανίων για να προωθηθεί το θέμα της σύστασης της Ανώνυμης Εταιρείας η οποία θα προωθήσει τον εκσυγχρονισμό και την επαναλειτουργία των Δημοτικών Σφαγείων. 
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Flashnews.gr, από πλευράς της δημοτικής αρχής, ο σχετικός φάκελος για την σύσταση της εταιρείας είναι απόλυτα έτοιμος, ακόμη και από νομικής πλευράς, ενώ έτοιμη είναι και η εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου Λευτέρη Αμπαδιωτάκη προς το δημοτικό συμβούλιο Χανίων.
Το ερώτημα είναι εάν θα απαντήσουν έγκαιρα οι κτηνοτρόφοι των Χανίων στο θέμα της συμμετοχής στους στην ΑΕ έτσι ώστε η εταιρεία που θα συσταθεί να προλάβει να εκπονήσει τις αναγκαίες μελέτες για να διεκδικήσει τμήμα των 200 εκατομ ευρώ τα οποία θα διατεθούν μέσω προγράμματος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που θα προκηρυχτεί στα τέλη Απριλίου.
Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πληροφορίες, τελικά δεν θα συμμετέχει ο δήμος Χανίων στην ΑΕ , αλλά η δημοτική επιχείρηση «Κύδων Δημοτική ΑΕ».
Ο λόγος είναι πως υπάρχει κώλυμα – από τον Νόμο για την διοικητική μεταρρύθμιση – στην συμμετοχή του δήμου σε ΑΕ, κάτι το οποίο δεν ισχύει για την «Κύδων Δημοτική ΑΕ» , η οποία μάλιστα μπορεί να διαχειρίζεται ακίνητη περιουσία αλλά και συμμετέχει και σε αναπτυξιακά χρηματοδοτούμενα προγράμματα.
Υπενθυμίζεται πως ήδη η δημοτική αυτή εταιρεία, εκτός του δημοτικού χώρου στάθμευσης επί της οδού Περίδου, διαχειρίζεται και την δημοτική λαχαναγορά στην Πελεκαπίνα.
Έτσι εφόσον προχωρήσει ο σχεδιασμός, ο δήμος Χανίων θα παραχωρήσει στην «Κύδων Δημοτική ΑΕ» το ακίνητο των Δημοτικών Σφαγείων προκειμένου στην εταιρεία «Σφαγεία Χανίων ΑΕ» να συμμετέχουν η «Κύδων Δημοτική ΑΕ», ο Αγροτικός – Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Χανίων και ο σύλλογος κρεοπωλών Χανίων.

Τα «αγκάθια» στην συμφωνία 

Πάντως δυσκολίες στην απόφαση των κτηνοτρόφων φαίνεται πως προκαλεί το θέμα των ποσοστών συμμετοχής τους στην εταιρεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι κτηνοτρόφοι εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε ότι αφορά στην συμμετοχή των κρεοπωλών, θεωρώντας πως εάν δεν έχουν αυτοί την πλειοψηφία των μετοχών, υπάρχει το ενδεχόμενο να μην μπορούν να ελέγξουν και το θέμα των τιμών των αμνοεριφίων.
«Αγκάθι» στην επίτευξη της συμφωνίας, είναι και το θέμα της δυναμικότητας των σφαγείων. 
Σύμφωνα με την δημοτική αρχή , τα νέα σφαγεία θα πρέπει να είναι μικρότερης δυναμικότητας αφενός για να μπορέσουν να ξεπεράσουν τον σκόπελο της έγκρισης άδειας περιβαλλοντικών όρων , που είναι από δύσκολο έως αδύνατον να την πάρουν λόγω της κατοικημένης περιοχής όπου ευρίσκονται και αφετέρου διότι θα μπορούν πιο εύκολα να ενταχθούν σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Από την πλευρά τους οι κτηνοτρόφοι θεωρούν πως εάν τα σφαγεία γίνουν μικρότερης δυναμικότητας δεν θα επαρκούν για τις ανάγκες και αναγκαστικά μερίδα των κτηνοτρόφων θα στραφεί σε ιδιωτικά σφαγεία.

Τα 200.000.000 ευρώ 

Στο μεταξύ ο χρόνος κυλά και ήδη η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έχει προαναγγείλει πως στα τέλη Απριλίου θα προκηρυχθεί πρόγραμμα που θα χρηματοδοτεί με 200 εκατομ ευρώ επενδύσεις στην μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων.
«Προβλέπεται τόσο η ίδρυση νέων σφαγείων μικρής δυναμικότητας στις μικρές περιοχές όσο και ο εκσυγχρονισμός των σφαγείων σε όλη την επικράτεια. 
Περιμένουμε φακέλους, εντάξεις με ολοκληρωμένες τεχνικοοικονομικές μελέτες.» είπε η κα Αποστολάκη τονίζοντας ότι « είναι για εμάς πρόταγμα να μπορέσουμε να εντάξουμε όσο το δυνατόν περισσότερες προτάσεις από νησιωτικές και ορεινές περιοχές, να στηρίξουμε αυτές τις περιοχές για τη δημιουργία σύγχρονων σφαγείων με σύγχρονες μονάδες διαχείρισης των ζωικών υποπροϊόντων, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ο πρωτογενής τομέας, η κτηνοτροφία, η παραγωγή».
Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα , εκτός της καθορισμένης χρηματοδότησης συνολικού ύψους 200 εκατομ ευρώ, όπως και το σύνολο του ΕΣΠΑ, είναι ανταγωνιστικό με την εξής έννοια.
Όσοι φορείς είναι οι πλέον έτοιμοι σε ότι αφορά σε προτάσεις και μελέτες, τότε αυτοί έχουν και την μεγαλύτερη πιθανότητα για να ενταχθούν σε αυτό και να χρηματοδοτηθούν, κάτι που φυσικά αφορά και στο θέμα των δημοτικών σφαγείων Χανίων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook