Το δημοσίευμα των Financial Times ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα θέσει το θέμα της επιμήκυνσης του Μνημονίου κατά 2 χρόνια, έως το 2016, κατά τις συναντήσεις που θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα με τξν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, έβαλε στην ευρωπαϊκή ατζέντα το ελληνικό αίτημα για την παράταση του Μνημονίου.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», το δημοσίευμα δυσαρέστησε την κυβέρνηση, λόγω της συγκυρίας, ενώ κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί ανεπισήμως, καθώς κρίνουν ότι δεν είναι ακόμα ο κατάλληλος χρόνος για να γίνει επίσημη πρόταση.

Παράλληλα, υποβαθμίζουν το συγκεκριμένο σενάριο και λένε ότι «ένα από τα σενάρια που εξετάζονται».

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης υποστήριζαν ότι το θέμα της χρηματοδότησης δεν είναι του παρόντος. Αυτό που προέχει σύμφωνα με τη στρατηγική της κυβέρνησης, ανέφεραν, είναι να υιοθετηθεί το πρόγραμμα των 11,6 δισ. ευρώ και οι σχετικές μεταρρυθμίσεις, να εγκριθεί η δόση και να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες, έτσι ώστε να εξαλειφθεί η αβεβαιότητα για τη χώρα.

Τότε, σημείωναν, θα μπορούμε με αξιώσεις να υποστηρίξουμε έναντι της τρόικας ότι χρειαζόμαστε και την παράταση έτσι ώστε η προσαρμογή να γίνει λιγότερο βίαιη, το ΑΕΠ να μη συρρικνωθεί περαιτέρω και το χρέος να είναι βιώσιμο.

Στο πλαίσιο αυτό, εξάλλου, η κυβέρνηση σκοπεύει να διεκδικήσει να γίνει η χρηματοδότηση των τραπεζών μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), έτσι ώστε να μειωθεί το χρέος κατά 50 δισ. ευρώ.

Spiegel: Δεν  θα συναινέσει η Μέρκελ

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel αναμένει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος δεν θα υποχωρήσει στο αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού για επιμήκυνση, επειδή δεν διαθέτει περιθώρια συμβιβασμού.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού, η καγκελάριος γνωρίζει πολύ καλά ότι στο ζήτημα της Ελλάδας η υπομονή των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού έχει εξαντληθεί.

Μια νέα παραχώρηση έναντι της Αθήνας δεν αποκλείεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ενώ την ίδια στιγμή θέτει σε κίνδυνο ενδεχόμενα σχέδια στήριξης χωρών, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, προστίθεται.

Κυβερνητικοί κύκλοι θεωρούν πιθανότερο το εξής σενάριο, γράφει το Spiegel Online:

Ο «πυρήνας» της Ευρωζώνης, στον οποίο ανήκουν Ιταλία και Ισπανία, θα πρέπει να προστατευθεί πάση θυσία. Για να πάρει η καγκελάριος το πράσινο φως από το κυβερνητικό στρατόπεδο για την οικονομική στήριξη Μαδρίτης και Ρώμης, θα παραμείνει ως αντάλλαγμα άκαμπτη στο ζήτημα της Ελλάδας.

Δηλαδή, εν ανάγκη η Ελλάδα θα θυσιαστεί για να σωθούν Ισπανία και Ιταλία.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook