Την αποπομπή της Συρίας από τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, με στόχο την περαιτέρω απομόνωση του συριακού καθεστώτος που κατηγορείται από τον ΟΗΕ για τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, αποφάσισαν την Τετάρτη οι μουσουλμανικές χώρες που συνεδρίασαν στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας.

Τη στιγμή που η συριακή κρίση διανύει τον 17ο μήνα της, με τουλάχιστον 23.000 νεκρούς κατά το Συριακό παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι ηγέτες του μουσουλμανικού κόσμου συμφώνησαν ως προς την «ανάγκη άμεσου τερματισμού της βίας στη Συρία» και την αποπομπή της από τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας.

Το Ιράν ήταν η μόνη χώρα που δεν ενέκρινε τις αποφάσεις του Οργανισμού, που εκπροσωπεί 1,5 δισ. μουσουλμάνους ανά τον κόσμο.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνέρχεται την Πέμπτη για να τερματίσει επισήμως την αποστολή των παρατηρητών του στη Συρία, τη στιγμή που οι μεγάλες δυνάμεις παραμένουν διχασμένες ως προς τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να τερματιστεί η σύρραξη που έχει καταστρέψει τη χώρα.

Η αποστολή των παρατηρητών ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Κυριακής και η διάσταση απόψεων μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων δεν αφήνει περιθώρια για την ανανέωσή της, σύμφωνα με πληροφορίες διπλωματικών πηγών.

Στην καλύτερη περίπτωση, τα δεκαπέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα συμφωνήσουν για τη διατήρηση γραφείου στη Δαμασκό το οποίο θα υποστηρίζει τις προσπάθειες του νέου διεθνούς μεσολαβητή που θα αντικαταστήσει τον Κόφι Αναν.

Επισήμως δεν έχει οριστεί αντικαταστάτης του Κόφι Ανάν, ωστόσο θεωρείται πιθανό να αναλάβει ο Αλγερινός Λακντάρ Μπραχίμι.Ο Γάλλος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Ζεράρ Αρό υποστήριξε ότι «είναι μια… απίθανη αποστολή, οπότε καταλαβαίνω γιατί είναι διστακτικός στο να πάρει την απόφασή του».

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters, «πολλοί είναι αυτοί που θέλουν τον Μπραχίμι στη θέση του Ανάν, ώστε είτε να συνεχίσει με την ίδια αποτυχημένη προσέγγιση είτε να επινοήσει μια νέα απίθανη στρατηγική». Η ίδια πηγή υποστήριξε ότι «παρά τις πιέσεις που του ασκούνται από όλες τις πλευρές να δεχτεί τη θέση, δεν έχει ακόμα αποφασίσει αφού εκκρεμούν ορισμένοι βασικοί όροι».

Ικανοποίηση για τη στάση Κίνας-Ρωσίας

Την ίδια στιγμή η σύμβουλος του Μπασάρ αλ Άσαντ, Μπουτάινα Σααμπάν, η οποία επισκέφθηκε το Πεκίνο, δηλώσει ότι η Δαμασκός είναι ικανοποιημένη από την στάση της Ρωσίας και της Κίνας, επειδή δεν συμπεριφέρονται ως «αποικιοκράτες» απέναντι στη Συρία.

«Είμαστε χαρούμενοι που βλέπουμε πως χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα δεν είναι αποικιοκράτες και δεν συμπεριφέρονται στους ανθρώπους σαν αποικιοκράτες» υποστήριξε σε δηλώσεις της σε κινέζικη εφημερίδα.

«Είναι μια διαφορετική στάση από αυτή των Δυτικών» πρόσθεσε η ίδια, διευκρινίζοντας πως η επίσκεψή της στο Πεκίνο είχε στόχο να «δώσει στην κινεζική κυβέρνηση την πραγματική εικόνα του τι συμβαίνει στη Συρία».

Η Σααμπάν απέρριψε τον όρο «αντιπολίτευση» στη Συρία για να περιγράψει τους ανθρώπους που, σύμφωνα με την ίδια, «είναι ένοπλοι και με την προτροπή ξένων δυνάμεων προχωρούν σε απαγωγές, δολοφονίες και καταστροφές των κρατικών υποδομών».

Η σύμβουλος του Άσαντ επισήμανε πως οι δυτικές κυρώσεις κατά του συριακού καθεστώτος έχουν επιπτώσεις στον τομέα της υγείας στη χώρα και στη ζωή των πολιτών. Τέλος, υποστήριξε πως οι αντικαθεστωτικοί και οι ξένες δυνάμεις είναι «υπεύθυνοι για το αδιέξοδο» που δημιουργήθηκε, απαιτώντας την αποχώρηση του Μπασάρ αλ Ασαντ.

 

in.gr