Πτώση 7,1% σημείωσε η ζήτηση για χρυσό το δεύτερο τρίμηνο του 2012, καθώς οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη και η αύξηση των τιμών οδήγησαν σε μείωση των επενδύσεων και της αγοράς κοσμημάτων στην Ασία, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Χρυσού (World Gold Council).

Ειδικότερα, η παγκόσμια ζήτηση για χρυσό υποχώρησε στους 990 τόνους το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, έναντι 1.065,8 τόνων που ήταν την ίδια περίοδο πέρυσι, καθώς οι επενδύσεις υποχώρησαν κατά 23% ενώ οι αγορές κοσμημάτων κατά 15%.

Σημειώνεται ότι οι εισαγωγές χρυσού στην Ινδία, τη μεγαλύτερη παγκόσμια αγορά πολύτιμων μετάλλων, έκαναν «βουτιά» της τάξεως του 56% το εξεταζόμενο διάστημα, καθώς η αύξηση των τιμών αποθάρρυνε τους αγοραστές κοσμημάτων και τους επενδυτές, σύμφωνα πάντα με το World Gold Council.

Οι αγορές χρυσού υποχώρησαν την περίοδο μέχρι τα τέλη Ιουνίου στους 131 τόνους από τους 301 τόνους που ήταν την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η ζήτηση για κοσμήματα υποχώρησε κατά 30% στους 124,8 τόνους, ενώ οι επενδύσεις κατέγραψαν μεγαλύτερη πτώση (51%), διαμορφούμενες στους 56,5 τόνους.

«Ο χρυσός έγινε πολύ ακριβός για τους Ινδούς καταναλωτές εξαιτίας της αποδυνάμωσης της ρουπιάς, γεγονός που έπληξε τη ζήτηση» σχολίασε ο Marcus Grubb, γενικός διευθυντής του τμήματος επενδυτικής έρευνας του World Gold Council, ενώ πρόσθεσε «η συνέχιση των οικονομικών δυσκολιών που παρατηρούνται ανά τον κόσμο έχει αναζωπυρώσει τις προσδοκίες για νέα επεκτατική νομισματική πολιτική. Με τους εποχικούς παράγοντες να υποδεικνύουν αυξημένη ζήτηση σε Κίνα και Ινδία, το δεύτερο εξάμηνο αναμένεται ισχυρότερο στην αγορά χρυσού».

 

 capital

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook