Για μεγάλο κίνδυνο που διατρέχει ολόκληρη η ελληνική κοινωνία από την έξαρση των λοιμωδών νοσημάτων μέσα στις φυλακές εξαιτίας του μεγάλου συγχρωτισμού σε απαράδεκτες υγειονομικές συνθήκες προειδοποιεί ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Ο αριθμός των κρατουμένων που αποφυλακίζονται έχοντας νοσήσει εντός των φυλακών από κάποιο λοιμώδες νόσημα ολοένα και μεγαλώνει μεταφέροντας τον κίνδυνο μόλυνσης και στον πληθυσμό εκτός φυλακών.

Με αφορμή και τη συνέντευξη του Προέδρου των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Σπύρου Καρακίτσου, με θέμα τη φυματίωση που \”θερίζει\” στις φυλακές όλης της χώρας ο ΙΣΑ προειδοποιεί όλους τους αρμόδιους φορείς.

Μάλιστα είχε επισημάνει τους κινδύνους στον πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου και παρότι είχε προτείνει ελέγχους από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές και την έκβαση των πορισμάτων τους από τα σωφρονιστικά ιδρύματα δεν έχει λάβει καμία απάντηση μέχρι σήμερα.

Ο ΙΣΑ τονίζει ότι είναι πρωταρχική προτεραιότητα της Πολιτείας, μαζί με όλους τους αρμόδιους φορείς, μέσα στις φυλακές του Κορυδαλλού, οι οποίες είναι και οι πιο πυκνοκατοικημένες, αλλά και σε όλα τα σωφρονιστικά ιδρύματα να ξεκινήσει άμεσα μια εθνική υγειονομική προσπάθεια που θα περιλαμβάνει:

1) σειρά προληπτικών και άλλων εξετάσεων,

2) εμβολιασμό όπου χρειάζεται, ανάλογα με τον επιπολασμό των νοσημάτων και τη νοσηρότητα που υπάρχει.

3) κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, η οποία θα δίδεται μπροστά στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους

4) αποπεράτωση της θεραπείας τους, 9 ή 12 μήνες, ανάλογα με τα εργαστηριακά ευρήματα και να υπάρξει έλεγχος με ακτινογραφία θώρα και φυματινοαντίδραση Mantoux

5) διαφύλαξη των συνθηκών υγιεινής και απολύμανση με χλωρίνη και πλύσιμο σε πολύ υψηλή θερμοκρασία.

Ιδιαίτερα οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι που έρχονται σε επαφή με τους κρατουμένους πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά τους τρόπους μετάδοσης της φυματίωσης, καθώς και τους τρόπους προφύλαξης από αυτήν.

Μέσα από έναν τέτοιο συντονισμό για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, δεν θα κινδυνεύουν ούτε οι προφυλακιστέοι για απλά ή σοβαρότερα αδικήματα που μπορεί να αποφυλακιστούν και να απαλλαγούν από τα αδικήματα, να πεθάνουν όμως από μία μεταδοτική ασθένεια.

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook