«Η καλύτερη απάντηση της χώρας μας στη κρίση είναι οι επενδύσεις στην καλλιέργεια της Ελληνικής γης, ακόμα και σήμερα που λόγω της ανόδου των θερμοκρασιών η απόδοση των γεωργικών προϊόντων γίνεται ακόμα δυσκολότερη και λιγότερο προβλέψιμη.

Πριν το νέο διεθνές κύμα ακρίβειας στην αγορά τροφίμων, εξ αιτίας της επισιτιστικής κρίσης στην Ευρώπη, είναι ανάγκη να οργανώσουμε την άμυνα μας και ταυτόχρονα να μετατρέψουμε την επισιτιστική κρίση σε ευκαιρία, αποτρέποντας την εισαγωγή προϊόντων από γειτονικές χώρες ακόμα και σε φαινομενικά ανταγωνιστικές τιμές.» Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Βασίλης Κορκίδης κατά την συνάντηση που είχε σήμερα στο Επιμελητήριο Χανίων με τον Πρόεδρο Γιάννη Μαργαρώνη και τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Τάκη Ζερβουδάκη.

Ο κ. Κορκίδης υπογράμμισε ότι μία σοβαρή μείωση των τιμών στον δείκτη των τροφίμων κατά 6% – 8%, είναι βέβαιο ότι θα μας καταστήσει πιο ανταγωνιστικούς. Θα καλύψουμε το han-dicap της διαφοράς τιμής και θα αυξήσουμε τις εξαγωγές μας, που αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων, ξεπερνώντας το όριο των 24 δις. Σημαντικό, επίσης, για την ελληνική αγορά θα είναι – είπε – να «ισιώσει» και να «κοντύνει» ο δρόμος από το χωράφι στο ράφι, ώστε να γίνει μια σωστή εμπορική διαχείριση των αγροτικών προϊόντων, που δεν θα αδικεί τον παραγωγό, θα δίνει κίνητρα στον έμπορο και κέρδος στα super market, αλλά κυρίως θα ωφελήσει την τσέπη του καταναλωτή.

Για την δυσμενή θέση που βρίσκεται σήμερα ο εμπορικός κόσμος της χώρας ο κ. Κορκίδης σημείωσε πως «το αρχικό σχέδιο ήταν να μας κλείσουν τα μαγαζιά εδώ και δύο χρόνια και μεις αντέξαμε και αυτό τους αιφνιδίασε…

Γιατί, είμαστε οικογενειακές επιχειρήσεις, ο ένας στηρίζει τον άλλον και ο καθένας από το προσωπικό του εισόδημα χρηματοδοτεί, στηρίζει και κρατά ανοικτή την επιχείρησή του. Εξήντα οκτώ χιλιάδες επιχειρήσεις έκλεισαν από τις αρχές του 2011, 67.000 είναι υπερχρεωμένες και 63.000 είναι στο κόκκινο έτοιμες να κλείσουν μέχρι το τέλος του 2012. Η πρόταση της ΕΣΕΕ που έχει κατατεθεί στα Υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομικών και Δικαιοσύνης, είναι ορισμός νομοθέτηση και προστασία της εντός κρίσης υπερχρεωμένης επιχείρησης, που μεταφράζεται σε τρία απλά κριτήρια, ότι η επιχείρηση αυτή το 2009 δεν χρώσταγε πουθενά, μέσα στην τριετία δημιουργήθηκαν, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία και οι καθυστερημένες οφειλές στις δόσεις των δανείων.

Εάν όλα αυτά συνέχισε, τα κάνουμε έναν αριθμητή και βάλουμε έναν παρανομαστή που είναι ο τζίρος της επιχείρησης, αυτό θα είναι ο ορισμός της υπερχρεωμένης επιχείρησης όπως ακριβώς την προσδιορίζουν και οι Ελληνικές Τράπεζες. Αυτό το κριτήριο έχουν. Εάν αυτό το κλάσμα είναι 40%, δηλαδή οι υποχρεώσεις είναι πάνω από το 40% του τζίρου, η επιχείρηση μπαίνει σε μια ειδική κατηγορία και δεν δίνεται δάνειο. Εμείς προτείνουμε να μην την βάζουμε σε μαύρη λίστα, να βοηθήσουμε, να παραμείνει ανοιχτή και να μην υπάρχουν ποινικές διώξεις και αυτόφωρες διαδικασίες. «Δεν θα πρέπει να παρεμβαίνει – είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ- ο πρωθυπουργός για ένα πολύτεκνο στην Κρήτη με εφτά παιδιά που για πέντε χιλιάδες ευρώ θα πρέπει να πάει στη φυλακή.» Πρέπει να υπάρχει αυτή η προστασία και να δοθεί χρόνος στις επιχειρήσεις όχι για να τους χαριστεί κάτι, αλλά για να μπαίνουν αυτόματα στις ρυθμίσεις να παραμείνουν ανοιχτές, να προσφέρουν εργασία και να μην δημιουργούν ανεργία.

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ κ. EKLOF

Στο μεταξύ με τον Πρόεδρο, μέλη της Διοικητικής Επιτροπής, τον Διευθυντή του Επιμελητηρίου και άλλους εμπλεκόμενους με τον τουρισμό φορείς συναντήθηκε σήμερα η Διευθύντρια τουρισμού της πόλης του Ελσίνκι και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας τουρισμού «VISIT HELSINKI» κ. Katrilena Eklof.

Η κ. Eklof που επισκέφθηκε το Επιμελητήριο Χανίων στο πλαίσιο των επαφών της για την ενδυνάμωση των δυνατοτήτων τουριστικής προβολής των Χανίων στο Ελσίνκι και την Φιλανδία γενικότερα, παρουσίασε τον τρόπο οργάνωσης, ανάπτυξης και προβολής τον τουριστικού προϊόντος της Φιλανδίας υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι η Βιομηχανική παραγωγή στη χώρα της σημειώνει πτώση, όπως π. χ. η μεγάλη ΝΟΚΙΑ παρουσιάζει μια πτώση πωλήσεων της τάξης του 30%, γεγονός που τους αναγκάζει εκ των πραγμάτων να στραφούν σήμερα περισσότερα από ποτέ, στην ανάπτυξη του τουρισμού.

Αυτό το σκοπό έχει και η επίσκεψη της στα Χανιά, την προσέλκυση τουρισμού δηλαδή και την ανταλλαγή ιδεών με τους Χανιώτες που έχουν την τεχνογνωσία στο τουρισμό.
«Σήμερα είπε, ο τουρισμός στη Φιλανδία έχει το 3,8% του ΑΕΠ και στόχος μας είναι μέχρι το 2020 να φθάσει στο 5%.

Στα Χανιά τόνισε, έρχομαι 2η φορά με την οικογένεια μου και νοιώθω ασφάλεια αφού ακόμα και το βράδυ μπορεί να περπατήσει κανείς χωρίς ενδοιασμούς.»

Η κ. Eklof εκδήλωσε ενδιαφέρον για τα τοπικά μας προϊόντα και υποσχέθηκε ότι σύντομα τόσο ο Δήμος Χανίων όσο και οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό στα Χανιά θα προσκληθούν στο Ελσίνκι, για να γνωρίσουν από κοντά τις ομορφιές του τόπου και τις δυνατότητες συνεργασίας στο θέμα του τουρισμού.

(φωτογραφία από την συνάντηση Κορκίδη – Elkof – Μαργαρώνη – Κοκκινάκη – Ζερβουδάκη στο Επιμελητήριο Χανίων)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook