Κάθε ποικιλία ελαιοποιήσιμης ελιάς δίνει ελαιόλαδο διαφορετικής γεύσης, το οποίο εάν χρησιμοποιηθεί σωστά μπορεί να αναδείξει τις γαστρονομικές δημιουργίες στην κουζίνα μας. Η κορωνέικη, η αθηνολιά, η κουτσουρολιά, αλλά και ευρωπαϊκές ποικιλίες ελιάς, όπως η Frantoio και η Cerasouola, είχαν την τιμητική τους στην εκδήλωση με θέμα «Γευστικές Διαδρομές στον Ευρωπαϊκό Ελαιώνα» που διοργάνωσε ο ΣΕΒΙΤΕΛ στο Ιωνικό Κέντρο στην Αθήνα, την Πέμπτη 10 Μαρτίου, στην οποία συμμετείχαν δημοσιογράφοι, σεφ και στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο σεφ Μανώλης Ασλάνογλου, ο γευσιγνώστης Σωτήρης Γεωργίου, ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ Γιώργος Οικονόμου και ο Γενικός Γραμματέας της Λέσχης Φίλων Ελαιολάδου ΦΙΛΑΙΟΣ, ελαιοπαραγωγός και έμπορος ελαιολάδου Ανδρέας Πλεμμένος, ανέλυσαν τις ιδιαιτερότητες του ελαιολάδου ως της μοναδικής λιπαρής ουσίας που έχει γεύση και άρωμα.

Οι προσκεκλημένοι αναγνώρισαν κατά τη διαδικασία της γευσιγνωσίας με 5 διαφορετικά ελαιόλαδα, τα θετικά χαρακτηριστικά (φρουτώδες, πικρό και πικάντικο) καθώς και τα αρώματα του μήλου, της μπανάνας και άλλων φρούτων στα ελαιόλαδα τα οποία προσέφερε για τη γευσιγνωσία το εξειδικευμένο κατάστημα προϊόντων ελαιολάδου OLIVIERS & CO.

Το ελαιόλαδο θα πρέπει να βρει τη θέση του στο τραπέζι κάθε σύγχρονου εστιατορίου και να βγει από την ανωνυμία, επεσήμανε ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ. Κάθε φιάλη ελαιολάδου έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, όπως συμβαίνει με το κρασί, πρόσθεσε, αλλά οι καταναλωτές δεν είναι ακόμα εξοικειωμένοι με την γευσιγνωσία του ελαιολάδου. Είναι όμως ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερα εστιατόρια επιλέγουν να χρησιμοποιούν επώνυμο – τυποποιημένο ελαιόλαδο, να προβάλλουν την επιλογή τους στον πελάτη και να τον εκπαιδεύουν στην χρήση του.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου, σε κάθε γευστική δημιουργία του μενού, το οποίο επιμελήθηκε ο σεφ Μανώλης Ασλάνογλου, οι προσκεκλημένοι προσέθεσαν το ελαιόλαδο της επιλογής τους δημιουργώντας μοναδικούς γευσιγνωστικούς συνδυασμούς.

(paseges.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook