«Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι τεχνικά δυνατή, αλλά ο πολιτικός κίνδυνος μιας τέτοιας εξέλιξης είναι ανυπολόγιστος», αναφέρει σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Tiroler Tageszeitung» ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κ. Γιούνκερ στις 22 Αυγούστου θα έρθει στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Τις επόμενες δύο ημέρες ο Σαμαράς θα δει την κ. Μέρκελ στο Βερολίνο και τον κ. Ολάντ στο Παρίσι. Η κ. Μέρκελ θα δει τον κ. Ολάντ  στο Βερολίνο στις 23 του μηνός.

Στη συνέντευξή του ο πρόεδρςο του Eurogroup λέει ότι «αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με τα αιτήματα οικονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικών αλλαγών, τότε μπορεί να πρέπει να ληφθεί υπόψη το συγκεκριμένο ενδεχόμενο», αλλά, ο ίδιος πιστεύει ότι η χώρα μας «θα παραμείνει εντός ευρώ, διότι θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της».

«Η έξοδος από το ευρώ δεν αποτελεί μέρος των πιθανών εξελίξεων με τις οποίες ασχολούμαι», κατέληξε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί αναγκασμένη να εγκαταλείψει το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα «μόνο αν δεν σεβαστεί καμία συμφωνία και καταστρατηγήσει όλους τους κανόνες».

Επιμένουν τα σενάρια ατα γερμανικά ΜΜΕ

Την ίδια ώρα, ο γερμανικός Τύπος συνεχίζει να δημοσίευει σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου κάνει λόγο για πρωτοβουλίες θωράκισης της Ευρωζώνης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες μίας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την εφημερίδα, συζητείται η περαιτέρω χρηματοδότηση των προγραμμάτων βοήθειας για την Ιρλανδία και την Ισπανία, η ενίσχυση των εποπτικών μηχανισμών για τις τράπεζες και ο αυστηρός έλεγχος των εθνικών προϋπολογισμών στα κράτη-μέλη απευθείας από τα κοινοτικά όργανα.

Το νέο πλαίσιο μέτρων θα μπορούσε να προβλέπει και μία μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας, έτσι ώστε να διευκολυνθεί ένα νέο ξεκίνημα για τη χώρα εκτός Ευρωζώνης, εκτιμά η εφημερίδα.

Σε κάθε περίπτωση, η ανακοίνωση των όποιων πρωτοβουλιών θα καθυστερήσει, ώστε τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης να αναμένουν την έκθεση της τρόικας για το ελληνικό χρέος, που δεν αποκλείεται να μετατεθεί για τον Οκτώβριο, καθώς και άλλες σημαντικές εξελίξεις, όπως η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας για τον μηχανισμό στήριξης.